Community discussions

 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 1:21 pm

What's new in 6.25 (2015-Jan-19 10:11):

*) certificates - fix SCEP RA operation and SCEP client when operating with RA;
*) ppp - report authentication failure cause like in v6.6;
*) ovpn server - added support for address lists;
*) improved boot times;
*) api - fixed missing return values of some commands;
*) ntp - fixed vulnerabilities;
*) mpls/vpls have improved per core balancing on CCRs;
*) fixed queue tree no-mark matching (was broken since 6.24);
*) fixed nested simple queues (was broken since 6.24);
*) fixed occasional crash when ipv6 was used;
*) fixed route cache overflow (ipv4/ipv6 stops working) if ipsec is used;
*) fixed Omnitik upgrade from v5 where wireless config was not correctly saved
*) fixed Webfig Design Skin where some skin changes were not saved
*) WPS support added to CM2 wireless package
Simply click “Check for updates” in QuickSet, Webfig or Winbox packages menu. It should also work from v5
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2278
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 2:18 pm

*) improved boot times;
More info about that? It is improvement for all routerboards?
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 2:42 pm

*) improved boot times;
More info about that? It is improvement for all routerboards?
all devices have faster boot time, but on x86 it will be not so easy to see. more significant on devices that previously booted longer
No answer to your question? How to write posts
 
santa
newbie
Posts: 43
Joined: Sun Jul 06, 2014 10:53 pm
Location: POLAND, Gdansk

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 2:54 pm

*) ovpn server - added support for address lists;
Any details about this one?
 
DjM
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 111
Joined: Sun Dec 27, 2009 2:44 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 3:13 pm

*) ntp - fixed vulnerabilities;
Any details on this point, please?
- Is the fix related to NTP server?
- Which bugs were fixed?

Thank you
 
mars
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 228
Joined: Sun Mar 14, 2010 1:43 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 3:26 pm

does upgrade from thedude not work anymore
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7601
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 3:45 pm

Any mention about ethernets behaviour improvement on rb133? Why not to note all changes that were done in each version?
 
User avatar
boen_robot
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2411
Joined: Thu Aug 31, 2006 4:43 pm
Location: europe://Bulgaria/Plovdiv

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:00 pm

*) api - fixed missing return values of some commands;
Could you give at least one example of a command that was previously affected?
PEAR2_Net_RouterOS(1.0.0b6) - My API client in PHP
(Rate my posts? If you want... no pressure...)
 
santa
newbie
Posts: 43
Joined: Sun Jul 06, 2014 10:53 pm
Location: POLAND, Gdansk

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:03 pm

Will the new NTP package be integrated with standard upgrade package?
 
thegreatone
newbie
Posts: 25
Joined: Fri Jan 18, 2013 11:19 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:04 pm

For X86 with upgrade directly from System->Packages I was not able to access the router from Public IP, WAN connected via PPPoE. But I was able to access from neighbor router with mac-telnet. Rebooted and still can't access the router from public IP address.

UPDATE: I disabled the IP adress that was mannualy set to WAN interface and I was able to access the router with Public IP address.

Also there is an warning in the log, it says
system,warning omitting package openflow-6.6: newer package openflow-6.25 is already installed 
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:24 pm

*) ntp - fixed vulnerabilities;
Any details on this point, please?
- Is the fix related to NTP server?
- Which bugs were fixed?
Thank you
we simply upgraded our NTP to avoid one of the problems described here: https://ics-cert.us-cert.gov/advisories/ICSA-14-353-01A
Also there is an warning in the log, it says
please delete the extra openflow package from your device, you have a very old 6.6 version in there that will not install
does upgrade from thedude not work anymore
RouterOS changed package format in around 6.18, but Dude was not updated, so it will not work properly until new Dude
Will the new NTP package be integrated with standard upgrade package?
Sorry but I don't understand what you mean. When you upgrade RouterOS, all installed packages are upgraded too
No answer to your question? How to write posts
 
santa
newbie
Posts: 43
Joined: Sun Jul 06, 2014 10:53 pm
Location: POLAND, Gdansk

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:29 pm

Will the new NTP package be integrated with standard upgrade package?
Sorry but I don't understand what you mean. When you upgrade RouterOS, all installed packages are upgraded too
OK, so I have to check this again. I was pretty sure, that after upgrading from 6.24 to 6.25rc there was no package ntp installed. I will let you know.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:30 pm

Will the new NTP package be integrated with standard upgrade package?
Sorry but I don't understand what you mean. When you upgrade RouterOS, all installed packages are upgraded too
OK, so I have to check this again. I was pretty sure, that after upgrading from 6.24 to 6.25rc there was no package ntp installed. I will let you know.
NTP client is built into RouterOS and there is no separate package. NTP package is only needed for NTP server
No answer to your question? How to write posts
 
santa
newbie
Posts: 43
Joined: Sun Jul 06, 2014 10:53 pm
Location: POLAND, Gdansk

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:37 pm

Yes, this is a small misunderstanding. I am speaking about NTP server package, of course. I am just wondering, if it will be integrated into the standard upgrade package.

I've noticed, that after upgrading ROS, I have to install NTP server package once again. Maybe I messed something with that :). I will test this once again.
 
mars
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 228
Joined: Sun Mar 14, 2010 1:43 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:43 pm

well ros 6.24 still worked fine with thedude upgrading

so when will the dude be upgraded then?
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1786
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 4:55 pm

Yes, this is a small misunderstanding. I am speaking about NTP server package, of course. I am just wondering, if it will be integrated into the standard upgrade package.

I've noticed, that after upgrading ROS, I have to install NTP server package once again. Maybe I messed something with that :). I will test this once again.
NTP Server package is not included into the standard package. So you have to install it with every upgrade. It is only needed on NTP-Servers which are quite seldom beasts ;-)). It would be wasteful to put it onto every ROS-Device.
 
User avatar
noyo
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 113
Joined: Sat Jan 28, 2012 12:25 am
Location: Mazury - Poland
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 5:39 pm

*) api - fixed missing return values of some commands;
Could you give at least one example of a command that was previously affected?
more details
 
boscolee
newbie
Posts: 40
Joined: Tue Apr 29, 2014 3:13 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 5:43 pm

Hello,

After upgrade to 6.24, my router is changed to bridge mode.
2015-01-19_23-35-18.jpg
I have disabled the bridge-local in interface (this interface is enable before 6.24), then it have switched to router mode. But, it cannot show the IP address for WAN when it is set automatic.
2015-01-19_23-35-04.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
plisken
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2399
Joined: Sun May 15, 2011 12:24 am
Location: Belgium
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 6:56 pm

 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2278
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 7:01 pm

Now there is no RC build (6.26rc). Wait few days...
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
alexboroda
just joined
Posts: 6
Joined: Sun Nov 03, 2013 12:02 am
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 7:11 pm

Tested 6.25.
On SXT G-5HPacD works incorrectly automatic start configuration file after the reset configuration. If a file .rsc contains any mention of the wlan interface - configuration is interrupted at the location in the file where it is mentioned about it. If you remove from the file rsc any mention of the wireless interface - configuration updates correctly.
Also on SXT G-5HPacD still does not work tab «Current TX Power» on the wlan interface and don't work spectral scan.
Sorry for possible grammatical errors, I do not speak English.
 
plisken
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2399
Joined: Sun May 15, 2011 12:24 am
Location: Belgium
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 7:42 pm

Why not improve wireless ac?
 
taknamecom
just joined
Posts: 15
Joined: Thu Nov 13, 2014 2:09 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 8:31 pm

I Have problem with HOTSPOT TX rate :(
clients that there is no TX traffic and the radius server is not getting information about the TX traffic.
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7601
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 9:01 pm

After upgrade of RB750's and RB751U-2HnD all those devices have lost administrative mac address set to the bridges. So be careful if you rely on it!

RB133, RB433, RB532A seems good so far (did not loose administrative mac address).
Planning to test RB411, SXT's, Omnitiks (not time now). So far it seems that laboratory devices run well.
 
User avatar
acald3ron
just joined
Posts: 18
Joined: Tue Jan 06, 2015 8:26 am
Location: Rosarito, México
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 9:16 pm

In my RB750GL Everthing its fine ! No problems were found !
 
Hassan1
just joined
Posts: 16
Joined: Fri Apr 11, 2014 10:20 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 9:31 pm

*) api - fixed missing return values of some commands;
Could you give at least one example of a command that was previously affected?
+1

I hope they added the "end-time" and "till-time" values :D
 
User avatar
NathanA
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 793
Joined: Tue Aug 03, 2004 9:01 am

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 9:36 pm

*) improved boot times;
More info about that? It is improvement for all routerboards?
all devices have faster boot time, but on x86 it will be not so easy to see. more significant on devices that previously booted longer
More specifically and accurately, this is a fix for a minor regression that occurred in 6.14. Prior to 6.14, boot times were relatively fast. When 6.14 was released, something caused this to slow down dramatically. The fix in 6.25 restores boot times to what they previously used to be before 6.14. It does not make boot times faster than ever before.

-- Nathan
 
Basdno
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 118
Joined: Wed Feb 17, 2010 10:11 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 11:16 pm

Any mention about ethernets behaviour improvement on rb133? Why not to note all changes that were done in each version?

RB133 Isnt officialy supported in RouterOS v6.x as stated on Mikrotiks downloadpage:

"RB111, RB112, RB133C, RB150 devices are not supported in v6, please use v5."
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1106
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 11:19 pm

RB133 Isnt officialy supported in RouterOS v6.x as stated on Mikrotiks downloadpage:

"RB111, RB112, RB133C, RB150 devices are not supported in v6, please use v5."
RB133 and RB133C are different beasts.
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7601
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 11:28 pm

Yeah. Totally different. Rb133 is surely supported, no doubt about it. I am really impressed by people not following the forum but throwing such judgements. Anyway the ethernets were somehow corrected on my request by mikrotik but they didn't mentioned that in the release notes/changelog. Therefore my question, if anyone doesn't understand.
 
Basdno
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 118
Joined: Wed Feb 17, 2010 10:11 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 11:52 pm

RB133 Isnt officialy supported in RouterOS v6.x as stated on Mikrotiks downloadpage:

"RB111, RB112, RB133C, RB150 devices are not supported in v6, please use v5."
RB133 and RB133C are different beasts.

Cosmetically different beasts then, differences only is in amount of Memory and numbers of MiniPCI slots as far as I remember.

But it is entirely possible I might have misunderstood, and either way that they OFFICIALY doesnt support them doesnt necesserily mean that it dosesnt work! :)
But I would anyway not have relied on either type of board on anything critical in a production envirnoment now anymore.
All 133/133c boards I ever had ended up getting slower and slower and slower for no apparant reason, till just logging in used all the CPU for minutes at a time. If I were lucky I got in, but if I was unlucky it disconnected and I had to start all over and hope for the best.
And for every upgrade of RouterOS I did it just got worse.

Needless to say all but a very few of my 133/133c boards have long been replaced with newer boards.

(However thinking back on it now it is actually possible that the normal 133 boards behaved a little better then the 133c, but in the end they all got the same treatment. Exchange! ;) )
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7601
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: RouterOS v6.25

Mon Jan 19, 2015 11:57 pm

And the memory is the reason why 133c is not supported by v6 while 133 is.
 
Basdno
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 118
Joined: Wed Feb 17, 2010 10:11 pm

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 12:12 am

And the memory is the reason why 133c is not supported by v6 while 133 is.

OK, My bad! Sorry! :)

And btw THANK YOU for this signature line:
"If you dislike new "modern" forum look (or you want to give me karma but missing karma functionality), you can set the subsilver2 board style here:http://forum.mikrotik.com/ucp.php?i=prefs&mode=personal . "

You brought back my good old familiar Mikrotik Forum look, like its supposed to be! :D U get a Karma + from me for that!
I didnt totaly hate the new look, but I DEFINITELY liked the old look ALOT better! And now its back!
I thought they had changed platform, so didnt even think to look for a style setting.

Anyway thx, and sorry Normis for straying away from subject. I am looking forward to testing ROS v6.25 in coming days too in my lab setup. Maybe this is the one?! ;)
 
scampbell
Trainer
Trainer
Posts: 446
Joined: Thu Jun 22, 2006 5:20 am
Location: Wellington, NZ
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 2:23 am

What's new in 6.25 (2015-Jan-19 10:11):

*) WPS support added to CM2 wireless package
Is there any documentation on this please. I can see some new settings on WLAN1 Interface but not under CAPsMAN2 (CM2) package as indicated ?
MTCNA, MTCWE, MTCRE, MTCTCE, MTCSE, MTCINE, Trainer
___________________
Mikrotik Distributor - New Zealand
http://www.campbell.co.nz
 
pants6000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 66
Joined: Fri Sep 26, 2014 5:30 am

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 9:12 am

*) improved boot times;
Reboot dropped from 42 to 32 seconds on my RB951Ui! Sweet!
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 9:37 am

It does not make boot times faster than ever before.

-- Nathan
actually it does. it fixes the regression + makes it faster than ever before.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 9:41 am

What's new in 6.25 (2015-Jan-19 10:11):

*) WPS support added to CM2 wireless package
Is there any documentation on this please. I can see some new settings on WLAN1 Interface but not under CAPsMAN2 (CM2) package as indicated ?
install and enable cm2 package, reboot, you will see new "WPS mode" setting for wireless. This will be default for new HomeAP devices. Once this is enabled, "WPS accept" appears in QuickSet and in Wireless menu. Notice that wireless needs password to use WPS, otherwise people can just connect with no password.

When password is set and WPS is enabled, Windows laptops and Android phones can choose "WPS" when connecting. This means they will be able to connect when you push this button, they will not need a password. New RouterBOARD devices will have WPS button on the case also. This is a feature that many home APs have
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2278
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 9:49 am

This is a feature that many home APs have
Yes, but we disable WPS on all routers. WPS is not secure! And it is vulnerable:
http://www.howtogeek.com/176124/wi-fi-p ... isable-it/
http://www.engadget.com/2014/08/31/wifi ... etup-flaw/
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 10:00 am

This is a feature that many home APs have
Yes, but we disable WPS on all routers. WPS is not secure! And it is vulnerable:
http://www.howtogeek.com/176124/wi-fi-p ... isable-it/
http://www.engadget.com/2014/08/31/wifi ... etup-flaw/
Those links describe the PIN method, we only use the button method, it doesn't have such problems.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
NathanA
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 793
Joined: Tue Aug 03, 2004 9:01 am

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 10:39 am

actually it does. it fixes the regression + makes it faster than ever before.
Interesting. I timed 6.13 vs. 6.25 on a 450G, and boot times are exactly the same for me.

-- Nathan
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 10:42 am

actually it does. it fixes the regression + makes it faster than ever before.
Interesting. I timed 6.13 vs. 6.25 on a 450G, and boot times are exactly the same for me.

-- Nathan
I can just repeat what the developers promise me, also the difference will be bigger on slower boards.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
ufm
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 97
Joined: Fri Nov 15, 2013 12:02 pm
Location: Ukraine

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 10:57 am

Hi!

BTW, need fix year in cli:

> "MikroTik RouterOS 6.25 (c) 1999-2014"
 
User avatar
ufm
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 97
Joined: Fri Nov 15, 2013 12:02 pm
Location: Ukraine

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 11:01 am

Hi!

In 6.25 increased lost of generated netflow packets.
 
User avatar
skillful
Trainer
Trainer
Posts: 557
Joined: Wed Sep 06, 2006 1:42 pm
Location: Abuja, Nigeria
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 12:53 pm

Auto upgrade not working; displays error message - "Couldn't perform action: don't know which is system package (6)" in Winbox window
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
avenn
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 79
Joined: Fri Mar 14, 2014 11:59 pm
Location: Burnley UK
Contact:

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 1:11 pm

Hi,

Any fixes/improvements for CAPsMAN2? Such as addition of scanlist?

Regards

Aidan
MTCRE - MTCNA - MTCTCE
 
User avatar
ufm
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 97
Joined: Fri Nov 15, 2013 12:02 pm
Location: Ukraine

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 1:45 pm

Hi!

Additional to Ticket#2014122166000217

When the number of PPPoE sessions on the device becomes more 1000 - when you turn off the one PPPoE session on all other sessions observed packet loss.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24055
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 1:45 pm

Hi!

Additional to Ticket#2014122166000217

When the number of PPPoE sessions on the device becomes more 1000 - when you turn off the one PPPoE session on all other sessions observed packet loss.
what do you mean by "turn off" this session ?
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
ufm
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 97
Joined: Fri Nov 15, 2013 12:02 pm
Location: Ukraine

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 1:53 pm

Hi!

Additional to Ticket#2014122166000217

When the number of PPPoE sessions on the device becomes more 1000 - when you turn off the one PPPoE session on all other sessions observed packet loss.
what do you mean by "turn off" this session ?
logoff by user, as examle. Or kick by hand in mikrotik interface.
 
User avatar
ufm
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 97
Joined: Fri Nov 15, 2013 12:02 pm
Location: Ukraine

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 2:25 pm

Hi!

Additional to Ticket#2014122166000217

When the number of PPPoE sessions on the device becomes more 1000 - when you turn off the one PPPoE session on all other sessions observed packet loss.
what do you mean by "turn off" this session ?
https://ufm.su/public.php?service=files ... 3dadd35243 - Video for example
 
jdog
newbie
Posts: 35
Joined: Tue Jan 20, 2015 3:40 pm

Re: RouterOS v6.25

Tue Jan 20, 2015 3:42 pm

ufm

What model routerboard are you using?

We have a few units with 100+ PPPoE, I am worried to experiment with this.

Do you use RADIUS as well?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests