Community discussions

 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

CCR 1072 performance

Thu Nov 19, 2015 11:34 am

i have newly purchased ccr-1072 . But i am facing huge problem if i put a single firewall then cpu become 17 to 25.

if i work on bandwidth management cpu becomes 50 %. If i disable any firewall cpu become 80 to 85.

Please help me on that
72-p-2.jpg
72-p-2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24259
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: CCR 1072 performance

Thu Nov 19, 2015 11:36 am

Post image from "Tools -> Profile" menu when this happens.
No answer to your question? How to write posts
 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

Re: CCR 1072 performance

Fri Nov 20, 2015 3:42 pm

CCR 1072 cpu high if i put a single firewall or disable the firewall. please help me on that
cpu high 2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: CCR 1072 performance

Fri Nov 20, 2015 3:52 pm

The amount of traffic in your screenshots are significant, also as soon as you create rule in firewall it automatically enables connection tracking (very expensive firewall process) , if it is enabled, it will start tracking connections and will not stop until last one of them are timed out.
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

Re: CCR 1072 performance

Fri Nov 20, 2015 4:21 pm

The amount of traffic in your screenshots are significant, also as soon as you create rule in firewall it automatically enables connection tracking (very expensive firewall process) , if it is enabled, it will start tracking connections and will not stop until last one of them are timed out.

If i use more firewall or add 50 to 100 simple queue or manage bandwith then cpu becomes more high. But if do same thing in my ccr-1036 nothing happening . I mean it not increasing cpu if i disable or enable firewall. i have more than 1487 simple queue. it nothing happening with ccr 1036.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1743
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: CCR 1072 performance

Fri Nov 20, 2015 5:12 pm

post your resources cpu status at moment of high cpu usage, like this
cpu.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

Re: CCR 1072 performance (cpu High)

Sat Nov 21, 2015 9:20 am

72_1.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
hashbang
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Sat Jul 26, 2014 6:38 pm

Re: CCR 1072 performance

Sat Nov 21, 2015 12:58 pm

please be more clear. you are talking about 1036 and showing pics of 1009. No traffic going through interface/firewall rules is shown.
 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

Re: CCR 1072 performance

Sat Nov 21, 2015 1:08 pm

Brother its ccr 1009 its not my one. Its not about ccr 1009 or 1036.

Its about ccr 1072. In my ccr-1072 if i put minimal firewall or manage bandwidth with simple queues. then cpu became
high. I have already given pic for that. Please give me a solution.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1743
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: CCR 1072 performance

Sat Nov 21, 2015 3:07 pm

impressive cpu use!!!!

whit this command you can see aggregate traffic, to know the total traffic passing through
traffic.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

Re: CCR 1072 performance

Sat Nov 21, 2015 4:37 pm

Brother i am in big trouble . please somebody help me out.
72_100_2.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
hashbang
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Sat Jul 26, 2014 6:38 pm

Re: CCR 1072 performance

Sat Nov 21, 2015 6:30 pm

can you plz check if any of the queue is being hit by dos attack or high pps. What is the rate of drop when traffic hits ur firewall rule. Queue wont be able to handle more than 1200kpps on 1072 to maxout the cpu. Correct me if I'm wrong
Last edited by hashbang on Sun Nov 22, 2015 9:42 pm, edited 1 time in total.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1743
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: CCR 1072 performance

Sat Nov 21, 2015 6:45 pm

i agree

i think you are under dos attack
 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

Re: CCR 1072 performance

Sun Nov 22, 2015 5:56 am

How could know that i am in dos attack? without queue and firewall its running fine . And If i use 1036 instead of 1072 its cpu 30 % only.
 
hashbang
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Sat Jul 26, 2014 6:38 pm

Re: CCR 1072 performance

Sun Nov 22, 2015 8:51 am

make a support file and send it to support. Please remember CCR wont be able to take heavy traffic on queues. There is already one post by me sometime last december showing it cannot handle heavy traffic(pps) on queues. Make a queue of around 500mb and send heavy udp 64b packet through that queue. Mikrotik ccr 1016 will maxout at just 300kpps.

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=92834
Last edited by hashbang on Sun Nov 22, 2015 9:42 pm, edited 1 time in total.
 
User avatar
macgaiver
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1721
Joined: Wed May 18, 2005 5:57 pm
Location: Sol III, Sol system, Sector 001, Alpha Quadrant

Re: CCR 1072 performance

Sun Nov 22, 2015 11:10 am

Brother i am in big trouble . please somebody help me out.
72_100_2.jpg

Single queue, really?? FYI It is limited to single core, and other 71 cores probable are busy waiting on that one.
Use many sinple queues and you will be fine
With great knowledge comes great responsibility, because of ability to recognize id... incompetent people much faster.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1743
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: CCR 1072 performance

Sun Nov 22, 2015 9:08 pm

make a support file and send it to support. Please remember CCR wont be able to take heavy traffic on queues. There is already one post by me sometime last december showing it cannot handle heavy traffic(pps) on queues. Make a queue of around 500mb and send heavy udp 64b packet through that queue. Mikrotik ccr 1036 will maxout at just 300kpps.

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=92834
it was a ccr1016 not ccr1036
 
hashbang
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 151
Joined: Sat Jul 26, 2014 6:38 pm

Re: CCR 1072 performance

Sun Nov 22, 2015 9:40 pm

sorry it was 1016.
thns
 
aguntukk
newbie
Topic Author
Posts: 47
Joined: Thu Jul 10, 2014 2:37 pm

Re: CCR 1072 performance

Sat Dec 05, 2015 8:40 pm

make a support file and send it to support. Please remember CCR wont be able to take heavy traffic on queues. There is already one post by me sometime last december showing it cannot handle heavy traffic(pps) on queues. Make a queue of around 500mb and send heavy udp 64b packet through that queue. Mikrotik ccr 1036 will maxout at just 300kpps.

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=92834
We require mikrotik should involve to fix this problem. Its realy a big problem.
 
fr4
just joined
Posts: 24
Joined: Mon Jun 18, 2007 8:17 pm

Re: CCR 1072 performance

Sat Oct 08, 2016 11:31 pm

I have same problem 1036 30% cpu usage, same config in 1072 98% cpu usage :(
 
hasanmon786
just joined
Posts: 1
Joined: Sun Jul 09, 2017 11:47 am

Re: CCR 1072 performance

Sun Jul 09, 2017 1:11 pm

Dear All,
We are using CCR 1072 last couple of month, OS 6.38.7 BW handling apx 6 G Bandwidth. Usually its cpu usages 20-60% but last couple of days having strange type problem. suddenly its get cpu usages 100% and by this time traffic fall down. nobody get internet. and we cant log in to server to see anything. Its just hanged. After rebooted it is working fine like normal. We couldn't find any clue, If any body knows please give us solution. we are almost in trouble now. please give us feedback as soon as possible if anybody face that kind of problem and have solution.

Thanks in advance
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24259
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: CCR 1072 performance

Mon Jul 10, 2017 10:37 am

Check Tool -> Profile menu to see what is using the CPU
No answer to your question? How to write posts
 
p3rad0x
Long time Member
Long time Member
Posts: 603
Joined: Fri Sep 18, 2015 5:42 pm
Location: South Africa
Contact:

Re: CCR 1072 performance

Mon Jul 10, 2017 12:28 pm

Hi, I have a similar issue, its not constantly 100 but it spikes when a ppp interface like l2tp tunnel disconnects.

If there is 30+ dc's then 100% and this causes others to dc and worsens the problem
There you go then you touched something ;-) : it only takes a change in wind direction to screw with your nat :-)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24259
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: CCR 1072 performance

Mon Jul 10, 2017 1:14 pm

Did you check the Profile menu to see what is causing the CPU load?
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
gustkiller
Member
Member
Posts: 418
Joined: Sat Jan 07, 2006 5:15 am
Location: Brazil
Contact:

Re: CCR 1072 performance

Mon Jul 17, 2017 12:53 am

Having the same problem here with a 1036
Cpu goes 100% unable to make suppout file.

The profile shows 100% cpu firewall usage. Disabled NAT/Contrack and now the 100% cpu usage is from a PCQ queue.
Mikrotik Certified Consultant

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests