Community discussions

MikroTik App
 
hi4ibb
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 97
Joined: Mon Jan 18, 2016 4:36 pm

error : dhcp offering lease without success ?

Fri May 06, 2016 10:34 pm

hi all,

I noticed this error message in log appears recently, and accompanied by other error message : radius accounting request not sent : no response.

about my network :

1- i have RB2011 , 2 links dsl(4M+4m=8M) , 11 APs

2- i have two switches

the first switch connect to ether6 port , and there is 5 Vlans under ether6 , for 5 APs(1 2 3 4 5)
the second switch connect to ether7 port, and there is 5 Vlans under ether7 , for 6 APs( 6 7 8 9 10 11), there is one AP without vlan.(is that okay to make one without vlan or i have to put it in ether8 alone and create vlan for it ??)

3- i put ip&mac of APs in binding list bypassed type , and i made ip&mac of APs in ARP list as static .
4- in dhcp server , i enabled (add arp for leases)

5- i made just ether6 and ether 7 as reply-only , but not vlans. all vlans are arp enable .

6- hotspot is bridge

7- in bridge filters , there is one rule: add action=drop chain=forward mac-protocol=arp

8- some cable are about 80m - 100m long


is there anyone can help me please ?
 
hi4ibb
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 97
Joined: Mon Jan 18, 2016 4:36 pm

Re: error : dhcp offering lease without success ?

Sun May 08, 2016 5:33 pm

is there anyone can help me ?
 
User avatar
azurtem
Trainer
Trainer
Posts: 217
Joined: Mon May 16, 2011 5:35 pm
Location: Nice, France
Contact:

Re: error : dhcp offering lease without success ?

Wed Jul 20, 2016 11:40 am

Hi
I noticed in one case that a statically assigned DHCP address had the following option enabled: "Always broadcast"
Once unticked, the error disappeared
 
User avatar
karlisi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 297
Joined: Mon May 31, 2004 8:09 am
Location: Latvia

Re: error : dhcp offering lease without success ?

Thu Jul 21, 2016 10:09 am

I've seen this error appearing on my networks and after some investigation concluded it's something on client side.One day this error appears on one client regardless of site. Next day this client is OK.It never appears if client is connected by wire, only if wirelessly.
---
Karlis
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 6503
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: error : dhcp offering lease without success ?

Thu Jul 21, 2016 11:24 am

Was it an Apple client?
 
User avatar
karlisi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 297
Joined: Mon May 31, 2004 8:09 am
Location: Latvia

Re: error : dhcp offering lease without success ?

Thu Jul 21, 2016 12:43 pm

No, different hardware, Windows laptops, Samsung smartphones with different Android versions.
---
Karlis
 
User avatar
k6ccc
Long time Member
Long time Member
Posts: 511
Joined: Fri May 13, 2016 12:01 am
Location: Glendora, CA, USA (near Los Angeles)

Re: error : dhcp offering lease without success ?

Thu Jul 21, 2016 8:14 pm

Hmmm, thanks.  I had seen that as well.  Always the same device - a mesh type access point that was mesh connected only (no wired connection).  All 4 addresses for that device were having this issue somewhat regularly.  Checked the DHCP static settings and found several devices that had the "always broadcast" setting checked.  Did not seem to affect the wired devices, but the suspect device did have the box checked on all 4 IPs.  Unckecked them all so now we'll see if the situation improves.
RB750Gr3, RB750r2, CRS326-24G-2S (in SwitchOS), CSS326-24G-2S, CSS106-5G-1S, RB260GS
Not sure if I beat them in submission, or they beat me into submission


Jim
 
User avatar
karlisi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 297
Joined: Mon May 31, 2004 8:09 am
Location: Latvia

Re: error : dhcp offering lease without success ?

Fri Jul 22, 2016 9:29 am

I have not any static DHCP entries.
---
Karlis

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], G00dm4n and 57 guests