Community discussions

 
ik3umt
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Tue Jul 08, 2014 3:58 pm

Arrange two subnets lan

Wed Oct 19, 2016 6:01 pm

Newbie question:

I have two LAN subnets : 192.168.0.0/24 and 10.0.0.0/24

There are 20 pc:
10 pc with nic configured on 192.168.0.0 work with a 192.168.0.100 server
6 pc with nic configured on 10.0.0.0 work with a 10.0.0.100 server
4 pc with nic configured on 192.168.0.0 plus 10.0.0.0 as secondary ip address as they must work with both servers

There is an unique manageable switch and a unique RB2011 to manage internet connection.

What's the best solution to manage this scenario ??

A single RB2001 interface with both subnets ?
Two RB2011 interface with their own subnet connected to same switch ?
Use of Vlan ? (what about dual network pc ?)

Thanks
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: Arrange two subnets lan

Wed Oct 19, 2016 7:32 pm

You need to decide. One router and one switch with vlans is enough until the traffic between those lans will not be so high and the filtering of it out of the performance possibilities if the router.
 
ik3umt
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Tue Jul 08, 2014 3:58 pm

Re: Arrange two subnets lan

Thu Oct 20, 2016 9:36 am

What about Vlan for pc having both subnets configured in their NIC ??
(I'm a newbie about Vlan - time to study now- ) can I configure some switch ports who belong to two Vlan simultaneously ?
The switch itself has Vlan routing capability if needed, and traffic between two subnet is very low anyway....
thanks
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: Arrange two subnets lan

Thu Oct 20, 2016 9:58 am

Technically you can. But don't you want to split those two networks? Putting a port to both vlans means you are joining them... If so you could have one network and keep it simple.
 
ik3umt
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Tue Jul 08, 2014 3:58 pm

Re: Arrange two subnets lan

Thu Oct 20, 2016 10:07 am

Yes, the problem is those four PC havin both subnets configured in their NIC... how should I manage this issue ?
Should I move those PC to a single subnet and allow routing to other subnet via routerboard ? (or switch itself ?)
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: Arrange two subnets lan

Thu Oct 20, 2016 10:24 am

Set all stations as dhcp clients and manage their ip settings from the router.
 
ik3umt
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Tue Jul 08, 2014 3:58 pm

Re: Arrange two subnets lan

Thu Oct 20, 2016 11:33 am

Nice idea....

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests