Page 1 of 1

Vlan Load Balancing

Posted: Wed Oct 26, 2016 12:19 pm
by usman123
Hi

please help me configuration of vlan load balancing with cisco switch in Mikrotik.

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Wed Oct 26, 2016 1:11 pm
by jarda
How?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Thu Oct 27, 2016 12:00 pm
by usman123
i am waiting expert answers.

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Thu Oct 27, 2016 12:10 pm
by jarda
Do you believe that experts have a crystal ball? You have not asked any question, so what answer do you expect?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Fri Oct 28, 2016 9:53 am
by usman123
my question is that how to configure 10 wan load balancing using cisco switch with vlan in mikrotik.

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Fri Oct 28, 2016 9:54 am
by usman123
in easy words how to configure vlan load balancing.

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Fri Oct 28, 2016 10:24 am
by blajah
Like Jarda has said, if you want to get answers, you need to explain what do you have :
*equipment
*configurations
*goal you are trying to reach

Imagine this:
I have problem with my car. I want to drive. Can you help me?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 9:49 am
by usman123
sorry for my incomplete question.actually i have one RB750 and one cisco switch 2960 also 10 wan adsl connection.i want to loadbalancing with cisco switch is it possible?because RB750 have five ports.how to do loadbalancing with cisco switch?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 9:54 am
by jarda
Use vlans.

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 10:29 am
by usman123
how?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 10:31 am
by usman123
kidly guide me the configuration of vlans

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 10:33 am
by cdiedrich
Creating vlans:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN

Use those as interfaces in your load balanciing setup like this:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Improved_ ... e_Gateways

-Chris

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 11:31 am
by usman123
which scenerio is used in my case?inter vlan routing?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 11:36 am
by usman123
anyone have vlan loadbalancing script or configuration?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 11:43 am
by cdiedrich
No, you won't deal with inter-vlan routing.
Your scenario is "Load Balancing over Multiple Gateways" as soundly described in the second link I provided.
The only difference in your scenario is that the multiple gateways are not terminating on physical interfaces but on vlans.
Free your mind from "vlan load balancing" and just focus on multiple gateways. Replace every referenced interface with your appropriate vlan and it will work right away.
-Chris

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 12:18 pm
by usman123
please can you provide more detail as a example?

Re: Vlan Load Balancing

Posted: Mon Oct 31, 2016 12:26 pm
by cdiedrich
On your switch, create ten vlans, say 1011 - 1020.
Create an access port for each vlan where you plug in your DSL links accordingly.
Create a trunk port with all those vlans on it and connect it to your router.

On your router, create those ten vlans attached to the physical trunk port interface.
If necessary, create PPPoE-Clients on those vlans.
Assign the appropriate IP addresses or DHCP-clients to those either PPPoE-Clients or vlans.

Then go ahead with the load balancing manual referenced above and set interfaces accordingly.
-Chris