Community discussions

MikroTik App
 
n4p
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 113
Joined: Wed Nov 25, 2015 9:54 pm

VLAN between 2x RB2011 over SFP

Thu Apr 20, 2017 7:50 pm

Hi,
I got a setup with two RB2011. Those are connected via SFP and i already configured VLAN's for the 5 Gigabit Ports. So Port1 on Router a terminates on Port1 on Router B. And all over the sfp port. That works fine.

But know i will ask if it would be possible to make a vlan that connects port 6-9 (100mbit) from Router B with the bridge from Router A ?
The idea behind is that i didn't have enough 100mbit Ports on router A and router B is close to the hardware which i wanna connect. So i only wanna add port 6-9 to the bridge from router A.

Thanks for your help!

Kind regards
Manuel
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7065
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: VLAN between 2x RB2011 over SFP

Thu Apr 20, 2017 9:51 pm

Yes, that would be possible!
 
n4p
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 113
Joined: Wed Nov 25, 2015 9:54 pm

Re: VLAN between 2x RB2011 over SFP

Fri Apr 21, 2017 8:27 am

Sounds good, can you give me any idea how i can so this?



Gesendet von meinem HUAWEI GRA-L09 mit Tapatalk
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7065
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: VLAN between 2x RB2011 over SFP

Fri Apr 21, 2017 11:06 am

Post your existing interface, bridge and switch configuration....
 
n4p
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 113
Joined: Wed Nov 25, 2015 9:54 pm

Re: VLAN between 2x RB2011 over SFP

Mon May 15, 2017 10:47 am

here it is:

Router A, here i wanna join the switch from router B.
/interface bridge
add admin-mac=E4:8D:8C:27:3D:15 auto-mac=no comment=defconf name=bridge
add name=bridge-vlan200
add name=bridge-vlan300
add name=bridge-vlan400
add name=bridge-vlan500
add name=bridge-vlan600
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:14
set [ find default-name=ether2 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:15
set [ find default-name=ether3 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:16
set [ find default-name=ether4 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:17
set [ find default-name=ether5 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:18
set [ find default-name=ether6 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:19 name=ether6-WAN
set [ find default-name=ether7 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:1A name="ether7-LWL-S\FCdschiene"
set [ find default-name=ether8 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:1B master-port="ether7-LWL-S\FCdschiene" name=ether8-Modemserver
set [ find default-name=ether9 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:1C master-port="ether7-LWL-S\FCdschiene"
set [ find default-name=ether10 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:1D master-port="ether7-LWL-S\FCdschiene" name=ether10-Verbindung-CCR109
set [ find default-name=sfp1 ] mac-address=E4:8D:8C:27:3D:13
/ip neighbor discovery
set ether1 discover=no
/interface vlan
add interface=sfp1 loop-protect-disable-time=0s loop-protect-send-interval=0s name=sfp-vlan200 vlan-id=200
add interface=sfp1 name=sfp-vlan300 vlan-id=300
add interface=sfp1 name=sfp-vlan400 vlan-id=400
add interface=sfp1 name=sfp-vlan500 vlan-id=500
add interface=sfp1 name=sfp-vlan600 vlan-id=600
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
/ip pool
add name=dhcp-pool ranges=172.19.115.240-172.19.115.253
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp-pool disabled=no interface="ether7-LWL-S\FCdschiene" name=defconf
/interface bridge port
add bridge=bridge comment=defconf interface=sfp1
add bridge=bridge-vlan200 interface=sfp-vlan200
add bridge=bridge-vlan200 interface=ether1
add bridge=bridge-vlan300 interface=sfp-vlan300
add bridge=bridge-vlan400 interface=sfp-vlan400
add bridge=bridge-vlan500 interface=sfp-vlan500
add bridge=bridge-vlan300 interface=ether2
add bridge=bridge-vlan400 interface=ether3
add bridge=bridge-vlan500 interface=ether4
add bridge=bridge-vlan600 interface=sfp-vlan600
add bridge=bridge-vlan600 interface=ether5
Router B (Port6 to Port9 should be connected to Router A ether7)
#
/interface bridge
add admin-mac=E4:8D:8C:27:3D:15 auto-mac=no comment=defconf name=bridge
add name=bridge-vlan200
add name=bridge-vlan300
add name=bridge-vlan400
add name=bridge-vlan500
add name=bridge-vlan600
/interface ethernet
set [ find default-name=ether6 ] name=ether6-Verbindung-KR
set [ find default-name=ether7 ] master-port=ether6-Verbindung-KR name=\
    ether7-NAS
set [ find default-name=ether8 ] master-port=ether6-Verbindung-KR
/ip neighbor discovery
set ether1 discover=no
/interface vlan
add interface=sfp1 loop-protect-disable-time=0s loop-protect-send-interval=0s \
    name=sfp-vlan200 vlan-id=200
add interface=sfp1 name=sfp-vlan300 vlan-id=300
add interface=sfp1 name=sfp-vlan400 vlan-id=400
add interface=sfp1 name=sfp-vlan500 vlan-id=500
add interface=sfp1 loop-protect-disable-time=0s loop-protect-send-interval=0s \
    name=sfp-vlan600 vlan-id=600
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
/ip pool
add name=dhcp-pool ranges=172.19.115.240-172.19.115.253
/interface bridge port
add bridge=bridge comment=defconf interface=sfp1
add bridge=bridge-vlan200 interface=sfp-vlan200
add bridge=bridge-vlan200 interface=ether1
add bridge=bridge-vlan300 interface=sfp-vlan300
add bridge=bridge-vlan400 interface=sfp-vlan400
add bridge=bridge-vlan500 interface=sfp-vlan500
add bridge=bridge-vlan300 interface=ether2
add bridge=bridge-vlan400 interface=ether3
add bridge=bridge-vlan500 interface=ether4
add bridge=bridge interface=ether6-Verbindung-KR
add bridge=bridge-vlan600 interface=sfp-vlan600
add bridge=bridge-vlan600 interface=ether5
/interface ethernet switch host
add mac-address=01:80:C2:00:00:00 redirect-to-cpu=yes share-vlan-learned=no \
    switch=switch1 vlan-id=1
thanks for your help!

Who is online

Users browsing this forum: basmeg3, CZFan, Moba and 48 guests