Page 1 of 1

6.40 - no OpenVPN

Posted: Fri Jul 28, 2017 8:54 am
by onlineuser
Hello,

after upgrade from 6.39 to 6.40 the OpenVPN client does not work any longer - the connection will be established but the interface will not be created, so most rules do not work any longer (for example: srcnat to openvpn interface).

How can I downgrade to 6.39?
Copying the file to the device and rebooting does not work because a newer firmware is on it.

Thanks.

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Fri Jul 28, 2017 10:15 am
by cdiedrich
Upload the package, then execute
/system packages downgrade
-Chris

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Fri Jul 28, 2017 11:50 am
by onlineuser
Thanks!
With 6.39 it works again. :-)

I hope the OVPN interface bug in 6.40 will be fixed soon.

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Fri Jul 28, 2017 8:01 pm
by onlineuser
The problem is a wrong dynamic route when OVPN connection is established.

screenshot:
6.39: the dynamic set route is set correct
6.40: after upgrading with the wo default routes OVPN connection does not work
6.40 fixed: after removing the DS enrty and adding the AS route, the OVPN connectio nworks again. The dynamic set rule (wrong rule) cannot be removed.

Why did you change this behaviour of OpenVPN in 6.40 in comparision to 6.39?

In OVPN client settings on ROS the automatic "adding of the default route" is disabled (in 6.39 and 6.40)!

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Tue Aug 01, 2017 8:14 am
by onlineuser
Noone any idea why this behavior was changed?
Or is it an unintentional bug?

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Tue Aug 01, 2017 9:27 am
by emils
Unfortunately, it is a bug in RouterOS 6.40. We will fix this issue in upcoming versions of RouterOS.

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Tue Aug 01, 2017 8:07 pm
by onlineuser
Thanks.

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Wed Aug 02, 2017 2:37 pm
by emils
What's new in 6.41rc7 (2017-Aug-02 09:51):

*) ovpn-client - fixed incorrect netmask usage for pushed routes;

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Fri Aug 04, 2017 11:58 am
by onlineuser
Thanks, very much. :-)

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Fri Aug 04, 2017 9:14 pm
by onlineuser
OpenVPN client works with 6.40.1 again. :-)

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Sat Aug 12, 2017 3:38 pm
by zippel
Upload the package, then execute
/system packages downgrade
-Chris
can't upload image.. error when downloading to router os "CANT READ" xD

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Sat Aug 12, 2017 6:33 pm
by pe1chl
No need to downgrade anymore, you can now upgrade to 6.40.1

Re: 6.40 - no OpenVPN

Posted: Thu Apr 05, 2018 11:28 pm
by Explisit
Just upgrade to 6.41.1 and got the exact same problem on the mibse platform. Downgrading to 6.40.7 did not solve the issue so I got back last 6.39 version and everything again started to work like a charm. Is there a new issue in 6.41 ?