Community discussions

 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

CRS317 - want SwOS, but won't boot

Mon Oct 23, 2017 9:54 pm

Hi all,

Just taken hold of various Mik kit - one being a CRS317 as I want to use the 10G interface capability. I have no requirement for any L3 services, I just want switching.

I have taken it out of the box, booted up, plugged into eth1, logged in via the GUI to 192.168.88.1, selected next boot to "SwOS", then rebooted...

... fans spin up, but don't calm down and have no access to 192.168.88.1 - the only way I can get back into the box is a factory reset.

Do I have to manually upload a SwOS image to the box first? I have read somewhere that it *should* have a basic one built in.

Thanks, Brixo
 
User avatar
emils
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 494
Joined: Thu Dec 11, 2014 8:53 am

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 3:05 pm

SwOS is preloaded already on the switch. When booted into SwOS, are you trying to access 192.168.88.1 through your Web browser or Winbox? Is it possible for you to attach serial cable to the switch and post the output of it when booting into SwOS?
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 3:27 pm

We have tried via the console cable and via the WebGUI (when booted into RouterOS)... but on reboot, it appears to loop... then on the console there is no option to boot permanently to SwOS.

Basically, it never boots into SwOS!
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 3:32 pm

We have EXACTLY the same issue with a CRS326-24G-2S+RM - we ask it to boot into SwOS, but it ignores us!
 
User avatar
emils
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 494
Joined: Thu Dec 11, 2014 8:53 am

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 3:40 pm

Can you please post the serial output. Without any actual information, it is very hard to guess what is happening there.
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 3:42 pm

BootROM 1.41
Booting from SPI flash
BootROM: Image checksum verification PASSED


RouterBOOT booter 3.43

CRS326-24G-2S+

CPU frequency: 800 MHz
Memory size: 512 MiB
Storage size: 16 MiB

Press any key within 2 seconds to enter setup..

SwOS v2.0p

mac address: 64:D1:54:C6:AF:00
ip address: 192.168.88.1
board: CRS326-24G-2S+
serial nr: 763C07D6D0EE

What do you want to do?
i - board info
r - reset configuration
b - restore configuration
x - reboot
g - upgrade software
your choice:





*** as you can see, there is no options for changing to SwOS ****
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 3:46 pm

We have tried to XMODEM SwOS 2.6 to it, still complains and will not boot into SwOS.

****

BootROM 1.41
Booting from SPI flash
BootROM: Image checksum verification PASSED


RouterBOOT booter 3.43

CRS326-24G-2S+

CPU frequency: 800 MHz
Memory size: 512 MiB
Storage size: 16 MiB

Press any key within 2 seconds to enter setup..

SwOS v2.0p

mac address: 64:D1:54:C6:AF:00
ip address: 192.168.88.1
board: CRS326-24G-2S+
serial nr: 763C07D6D0EE

What do you want to do?
i - board info
r - reset configuration
b - restore configuration
x - reboot
g - upgrade software
your choice:


new messages
[13:45]
your choice: g - upgrade software

xmodem receiver ready, waiting for data...
press <Ctrl>+X several times to cancel transfer

file transfer ok




Rebooting...

BootROM 1.41
Booting from SPI flash
BootROM: Image checksum verification PASSED


RouterBOOT booter 3.43

CRS326-24G-2S+

CPU frequency: 800 MHz
Memory size: 512 MiB
Storage size: 16 MiB

Press any key within 2 seconds to enter setup..

SwOS v2.6

mac address: 64:D1:54:C6:AF:00
ip address: 0.0.0.0
board: CRS326-24G-2S+
serial nr: 763C07D6D0EE

What do you want to do?
i - board info
r - reset configuration
b - restore configuration
x - reboot
g - upgrade software
p - boot primary SwOS
your choice: i - board info

SwOS v2.6

mac address: 64:D1:54:C6:AF:00
ip address: 0.0.0.0
board: CRS326-24G-2S+
serial nr: 763C07D6D0EE

What do you want to do?
i - board info
r - reset configuration
b - restore configuration
x - reboot
g - upgrade software
p - boot primary SwOS
your choice: i - board info

SwOS v2.6

mac address: 64:D1:54:C6:AF:00
ip address: 0.0.0.0
board: CRS326-24G-2S+
serial nr: 763C07D6D0EE

What do you want to do?
i - board info
r - reset configuration
b - restore configuration
x - reboot
g - upgrade software
p - boot primary SwOS
your choice:

ip address: 192.168.88.1
p - boot primary SwOS




Rebooting...

BootROM 1.41
Booting from SPI flash
BootROM: Image checksum verification PASSED


RouterBOOT booter 3.43

CRS326-24G-2S+

CPU frequency: 800 MHz
Memory size: 512 MiB
Storage size: 16 MiB

Press any key within 2 seconds to enter setup..

SwOS v2.0p

mac address: 64:D1:54:C6:AF:00
ip address: 192.168.88.1
board: CRS326-24G-2S+
serial nr: 763C07D6D0EE

What do you want to do?
i - board info
r - reset configuration
b - restore configuration
x - reboot
g - upgrade software


******
 
User avatar
emils
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 494
Joined: Thu Dec 11, 2014 8:53 am

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 3:47 pm

It is booted successfully in SwOS. You should be able to access the switch using http://192.168.88.1 in case the 192.168.88.0/24 network is reachable from your computer.
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 4:43 pm

Many thanks. We were expecting something in the console to tell us that "you are now in SwOS".

Only problem now is that we cannot set any interface to 10G! We have upgraded to 2.6 also.

Using S+DA0001 between a CRS317 and CCR1072; the CRS317 does not recognise the SFPs and it only allows you to set the interface to 10/100/1G and no option for 10G.

This should be a lot easier!!!
 
User avatar
emils
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 494
Joined: Thu Dec 11, 2014 8:53 am

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 4:56 pm

It should already work with auto-negotiation enabled on both sides.
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 5:26 pm

Sadly not :(

We now have the CRS317 running SwOS 2.6, and the CCR1072 running RouterOS 6.41.rc47.

On the CCR1072 we have tried auto-neg *and* manually setting (in console only, as there is not 10G option in the Webfig) to 10G... still not working.

There is no option to FORCE the CRS317 to 10G on that interface.

Basically, we have tried auto-neg on both ends, but won't come up. If we set both ends to 1G/Full, we get UP.
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 5:38 pm

UPDATE:

If *all* devices are running RouterOS, the 10G comes up immediately.

Should SwOS 2.6 support 10G? If so, it doesn't appear to.
 
User avatar
k6ccc
Member
Member
Posts: 479
Joined: Fri May 13, 2016 12:01 am
Location: Glendora, CA, USA (near Los Angeles)

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Tue Oct 24, 2017 5:55 pm

Many thanks. We were expecting something in the console to tell us that "you are now in SwOS".
It did (the 10th line of text):
SwOS v2.0p
And after you updated the firmware:
SwOS v2.6
RB750Gr3, RB750r2, CRS326-24G-2S (in SwitchOS), CSS326-24G-2S, CSS106-5G-1S, RB260GS
Not sure if I beat them in submission, or they beat me into submission


Jim
 
User avatar
skylark
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 106
Joined: Wed Feb 10, 2016 3:55 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Wed Oct 25, 2017 8:50 am

Hello Brixo,

So on both CRS317 and CRS326 you have latest SwOS updated and units do not link up on 10Gbps against CCR1072 who have latest release-candidate version? Have you tried some simple steps: enable/disable interface, reinsert DAC, power cycle device? Do you have 10Gbps link between CRS317 and CRS326? Please give us DAC serial number.
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Wed Oct 25, 2017 6:39 pm

That is correct.

If everything uses ROS, it works. If you have any device with SwOS, you cannot get 10G.

I have tried several S+DACs too, as well as reboot, enable/disable.

I will get you the serial numbers of everything next week (just left the office for a long weekend).

It's been a painful (but slightly enjoyable) taking a Cisco environment and *trying* to make it work in Mikrotik world!!
 
brotherdust
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 108
Joined: Tue Jun 05, 2007 1:31 am

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Mon Nov 13, 2017 7:07 pm

I can confirm I am having this same issue: have S+DA0001 and CRS317. SFP shows as "unknown" and refuses to link up at 10Gbps.
 
brixo
newbie
Topic Author
Posts: 28
Joined: Mon Oct 23, 2017 9:45 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Wed Nov 22, 2017 1:02 pm

Glad I am not going crazy!

I have had to settle for 1G as I needed to install it quickly and didn't have time to boot into RouterOS and explore the minefield of doing L2 on it! Not ideal and a bit disappointing.
 
longveasna
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Aug 06, 2018 12:32 pm

Re: CRS317 - want SwOS, but won't boot

Mon Aug 06, 2018 12:35 pm

I have similar issue my Mikrotik CRS326 can't boot to swos. it display as below.

loading kernel... kernel not found
trying bootp protocol................................................................................................................................................... failed
kernel loading failed

Pls comment.

Thanks

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests