Community discussions

 
ktkintner
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Wed May 02, 2018 5:58 am

VLAN Configuration Problems

Wed May 02, 2018 6:21 am

I have 4 CRS328-24P-4S+RM switches that I am trying to get configured with what should be a fairly simple VLAN, but I am new to MikroTik hardware. I inherited a flat network with everything on one subnet and am beginning to segregate the network into VLANs, first by putting IP security cameras on their own VLAN. I have created a VLAN 1100 for the security cameras, everything else on the network is on the default, VLAN 1.

SFP-SFPPLUS4 is my trunk port which connects to a Brocade Turboiron 24x and Ether 1 and 2 should be on VLAN 1100. Ether 3 is on VLAN 1. I followed instructions and configurations from here: viewtopic.php?t=125251 and here https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... _Filtering and it looks to me like I have everything right, but my devices on Ether 1 and 2 are pulling DHCP addresses from VLAN 1 not 1100, however they can see devices that are on VLAN 1100 as well.

add interface=bridge1 name=bridge1-vlan1100 vlan-id=1100
/interface list
add name=WAN
add name=LAN
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] html-directory=flash/hotspot
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether1 pvid=1100
add bridge=bridge1 interface=ether2 pvid=1100
add bridge=bridge1 interface=sfp-sfpplus4
add bridge=bridge1 interface=ether3
/interface bridge vlan
add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus4 untagged=ether1,ether2 vlan-ids=1100
add bridge=bridge1 untagged=ether3,sfp-sfpplus4 vlan-ids=1
/interface list member
add interface=ether2 list=LAN
add interface=ether3 list=LAN
add interface=ether4 list=LAN
add interface=ether5 list=LAN
add interface=ether6 list=LAN
add interface=ether7 list=LAN
add interface=ether8 list=LAN
add interface=ether9 list=LAN
add interface=ether10 list=LAN
add interface=ether11 list=LAN
add interface=ether12 list=LAN
add interface=ether13 list=LAN
add interface=ether14 list=LAN
add interface=ether15 list=LAN
add interface=ether16 list=LAN
add interface=ether17 list=LAN
add interface=ether18 list=LAN
add interface=ether19 list=LAN
add interface=ether20 list=LAN
add interface=ether21 list=LAN
add interface=ether22 list=LAN
add interface=ether23 list=LAN
add interface=ether24 list=LAN
add interface=sfp-sfpplus1 list=LAN
add interface=sfp-sfpplus2 list=LAN
add interface=sfp-sfpplus3 list=LAN
add interface=sfp-sfpplus4 list=LAN
add interface=ether1 list=LAN

If I boot to SwOS then I have no problem getting the VLANs to work as expected, by setting the default VLAN ID on Ether 1 and 2 to 1100, and making Ether 1 and 2 and SFP4 members of VLAN 1100, the devices on Ether 1 and 2 pull DHCP addresses that are assigned to VLAN 1100 and devices connected to other ports pull DHCP addresses from VLAN 1.

I would appreciate any assistance I can get on configuring the VLANs in RouterOS, thank you.
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1398
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Randburg
Contact:

Re: VLAN Configuration Problems  [SOLVED]

Wed May 02, 2018 12:01 pm

Have you enabled VLAN Filtering on the bridge?
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
ktkintner
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Wed May 02, 2018 5:58 am

Re: VLAN Configuration Problems

Wed May 02, 2018 4:28 pm

That was it, I thought it would work as I expected before I did that, so I never got to the last step of turning on VLAN filtering. Thank you.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1740
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: VLAN Configuration Problems

Wed May 02, 2018 4:43 pm

/interface bridge vlan
add bridge=bridge1 tagged=sfp-sfpplus4 untagged=ether1,ether2 vlan-ids=1100
add bridge=bridge1 untagged=ether3,sfp-sfpplus4 vlan-ids=1
i think is not necessary to add untagged ports who already have that same PVID

when you put the PVID that ports are automatically added to vlan as untagged

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 41 guests