Page 1 of 1

VoIP issues

Posted: Mon Sep 03, 2018 11:09 am
by mdd
Hello,

Network:
Voip provided by external provider and all hard phones are provisioned from service providers server.
Mikrotik egde routers CCRXX.
VLAN for voip are created. On all swithes (HP 23xx).
The voip issue we have are: when calls comes in to hard phone and the person picks up the phone - you cannot hear anything, just silence . But after second try it will connect and will be able to speak to caller.
Has anyone any ideas what issues could be and what we could start check.

Re: VoIP issues  [SOLVED]

Posted: Mon Sep 03, 2018 5:23 pm
by flynno
Have you tried disable the SIP in ip firewall service ports?

Re: VoIP issues

Posted: Tue Sep 04, 2018 3:54 pm
by mdd
Hi flyno,

After i disabled it lost all device registration. What next step could be ?

Re: VoIP issues

Posted: Wed Sep 05, 2018 1:46 pm
by Samot
Does the caller hear the person or is it dead air/silence for both parties? This sounds like a NAT/congestion issue. How many phones, how much bandwidth and which CCR?

Re: VoIP issues

Posted: Wed Sep 05, 2018 4:01 pm
by mdd
It happens just for some calls not for all (70 cisco phones). Just randomly from different network places where the phones are. I have added on switches qos for voice vlan prority 7. But the issue still exists. Trying to sniff out as phone service provider suggested to turn of ALG too. Bandwidth i have allocated min 15mbps / max 20mbps. So far i got more understanding about voip and alg. And not sure 100% but i may need to turn of alg and check why phones are losing registration at all after alg disabled. Maybe FW blocks after ALG disabled ?

2x core routers CCR1036

Re: VoIP issues

Posted: Thu Sep 13, 2018 11:31 am
by mdd
Thank you all. After disabled SIP Helper all works now fine.