Community discussions

 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 12:52 pm

Hello all.

I need some help regarding the use of this switch.

Actually i've onr rBm11G connected to Dlink router and soon with an AC also.

As the Dlink is not woring fine i would like to replace it with a new router...or switch...

The RB 260 GSP have 4 POE Passive ports which i like as i could power on the RBM11G and the AC as well..

But...what happet when i connect on it a standard device..? i've a NAS..a printer server..one workstation ..

Those devices do not support Passive POe..i'm at risk to damage it? is it possilble to disable the POE on some ports?

Another question...switch or router ?

Thanks a lot.

maurizio
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 1:28 pm

When set to "auto" the switch will perform a check whether device supports PoE or not, and It will apply current only to ports where the devices need that.
And if you want, you can always set PoE-mode to off for ports that don't need it.
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:PoE-Out#SwOS

Router or switch depends only on what is intended use for the device :)
If you already use RBm11G as a router, and the only thing you need are additional ports for you LAN, then switch will be enough.
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 1:31 pm

Hi.

Thanks for your reply.

i'm sorry for my really basic questions...but i'm a really beginner :)

as i've a Rb411l with a wireless card to be used as AP...this can be connected to the switch as well right?

Can the RB 411l upgraded to the last routeros version?

thanks in advance.

Maurizio
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 1:44 pm

as i've a Rb411l with a wireless card to be used as AP...this can be connected to the switch as well right?

Can the RB 411l upgraded to the last routeros version?
You can connect it to the switch and you can upgrade it to the latest version, but you can't use it as AP (unless you have bought a separate Level 4 license) - it has a level 3 license limiting it to be used only in Point-to-Point wireless bridge or as CPE (client in Point-to-MultiPoint setup).
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 2:22 pm

Hello..

Oops..this is new to me.

is it possibile to buy the level 4 licence and upgrade it..?
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 2:32 pm

Hello..

Oops..this is new to me.

is it possibile to buy the level 4 licence and upgrade it..?
You can purchase it (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:L ... nse_Levels).
But there's really no point to do so in your case.
There are plenty of newer devices, more powerful than RB 411l, that cost less or about the same as the licence alone:
https://mikrotik.com/products/group/wir ... and-office
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 2:50 pm

You can even eliminate the need to buy a 56$ 260GSP and buy a device that will serve as switch, AP and will provide power to RBm11G.
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 2:55 pm

do you know if any MiniPCie dual and modem exist to be used with routerboard?

i've one SXT LTE without modem...eventually i could buy a modem to use it like AP..
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 3:00 pm

any switch working like that to suggest to me for home applications?

Thanks a lot.
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 3:55 pm

do you know if any MiniPCie dual and modem exist to be used with routerboard?

i've one SXT LTE without modem...eventually i could buy a modem to use it like AP..
Unfortunately I don't have much knowledge about MiniPCie modems/wireless cards.

I thought you were going to use RBm11G with the modem?
If you can get RBm33G instead - it has two MiniPCIe slots, so you can you use it to be 3 devices in one:
1) 4G Modem
2) One wireless radio
3) 3-port ethernet switch.
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 3:56 pm

any switch working like that to suggest to me for home applications?

Thanks a lot.
I think any switch will do ok, but my point was to eliminate the need of additional switch at all, combing it's functionality with AP.
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 5:47 pm

hello.

I can't use the RBM33 like this just because the routerboard is installed on the pole to make the antennas cables as short as possible.

I need to have one router..or switch with dediated AP to be used inside my home.
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 6:09 pm

hello.

I can't use the RBM33 like this just because the routerboard is installed on the pole to make the antennas cables as short as possible.

I need to have one router..or switch with dediated AP to be used inside my home.
I see...
But you can still combine switch + AP in one device, or perhaps even router + switch + AP (and use RBm11G only for lte passthrough).
For example hAP ac2 (though it doesn't have poe-out, so you will need poe-injector for RBm11G).
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 6:26 pm

Hello.

Yes..i was looking to it or any RB 951.

But what about wireless coverage?

Using a CAP AC for example, will help me to have a better wireless coverage inside the house?

I know is more complicated but maybe those AP have a better and bigger antenna inside.

What do you think.? Does it make sense instead a unique device?

Thanks again.

Maurizio
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 6:49 pm

Hello.

Yes..i was looking to it or any RB 951.

But what about wireless coverage?

Using a CAP AC for example, will help me to have a better wireless coverage inside the house?

I know is more complicated but maybe those AP have a better and bigger antenna inside.

What do you think.? Does it make sense instead a unique device?

Thanks again.

Maurizio
This makes perfect sense (however it will cost more):
1) RBm11G = as LTE Modem + Router
2) cAP AC = as AP
3) RB260GSP = as switch + power to the both above.
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 11:18 pm

Thanks a lot..!!!

Ang greetings from Italy

Maurizio
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Fri Nov 02, 2018 11:38 pm

Thanks a lot..!!!

Ang greetings from Italy

Maurizio
You are welcome! :)
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Sat Nov 03, 2018 1:17 pm

Thanks a lot..!!!

Ang greetings from Italy

Maurizio
Hi again.

It turns out, I might need a little advice from you too, if you don't mind:
Can you suggest me any mobile carrier in Italy, with unlimited LTE traffic plan, that won't cost me a fortune? :)
I might end up having to install a setup very similar to yours in northern Italy next spring, and need to chose a service provider.
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Sat Nov 03, 2018 2:00 pm

Hello.

Well you'll not find any unlimited from our major carriers (vodafone..tim..TRE/ Wind).
But there are some company which are selling internet service using our carriers nets.

For unlimited service :

OGilink - Works with Vodafone..but is quite expensive. 69 for unlimited - or..39 Euros to have 400 Gb every month.

Icaro Mobile. - Very good price. 29 Euros for unlimited packet but is working with Wind Operator. So depends of the coverage area you'll find over there.

All the others..

EVO 24...Smartweb24 offer usually data packets of 400 Gb every two months..price around 30 euros.

I hope this will help you.

I got very good results using RBM11g and R11e LTE with two external antennas from ISKRA,

What a pity we cannot use other modems Like SIERRA MC 7455 ( CAT 6 - CA ) to get better results.

I did some test with the RMB11G with Open WRT FW and the Sierra MC 7455..not too bad..but soffering some disconnection during the use.

I hope that Routeros 7 will open the doors to other modem devices also.

Have a nice day.

Maurizio
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Sat Nov 03, 2018 2:40 pm

Hello.

Well you'll not find any unlimited from our major carriers (vodafone..tim..TRE/ Wind).
But there are some company which are selling internet service using our carriers nets.

For unlimited service :

OGilink - Works with Vodafone..but is quite expensive. 69 for unlimited - or..39 Euros to have 400 Gb every month.

Icaro Mobile. - Very good price. 29 Euros for unlimited packet but is working with Wind Operator. So depends of the coverage area you'll find over there.

All the others..

EVO 24...Smartweb24 offer usually data packets of 400 Gb every two months..price around 30 euros.

I hope this will help you.
Wow!
That's a great help, actually.
I think even 400GB for under 40 Euro/month will be good enough.
I will look into all the options you mentioned.
Thanks a lot!

I got very good results using RBM11g and R11e LTE with two external antennas from ISKRA,

What a pity we cannot use other modems Like SIERRA MC 7455 ( CAT 6 - CA ) to get better results.

I did some test with the RMB11G with Open WRT FW and the Sierra MC 7455..not too bad..but soffering some disconnection during the use.

I hope that Routeros 7 will open the doors to other modem devices also.
Yeah, Sierra mc7455 is very interesting, especially it's ability to monitor two networks simultaneously (not for this setup, but to use in all kinds of vehicles, for example).
It's really a shame we have no support for it in current ROS.

Have a nice day.

Maurizio
Thanks again!
And have a nice day too :)
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Sat Nov 03, 2018 3:12 pm

Let's see when OS 7 will arrive...
 
LSan83
just joined
Posts: 16
Joined: Fri Aug 10, 2018 11:35 am
Location: Italy

Re: SWITCH 260GSP

Sun Nov 04, 2018 4:09 am

Hello.

Well you'll not find any unlimited from our major carriers (vodafone..tim..TRE/ Wind).
But there are some company which are selling internet service using our carriers nets.
It's not true! Only TIM don't have unlimited data plan.

Vodafone have Unlimited Red +
WindTre have 3Unlimited

Both the plans have unlimited GB on major carrier apn at about 35-40€/month. Don't subscribe Icaro mobile... His APN is saturated at the evening and you don't go over 2-3 Mbits for the download.
I'm using 3Unlimited since the last may with an WAP LTE kit as my main connection. In download i never go under 20 Mbits.
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Sun Nov 04, 2018 10:37 am

Hello.

Well you'll not find any unlimited from our major carriers (vodafone..tim..TRE/ Wind).
But there are some company which are selling internet service using our carriers nets.
It's not true! Only TIM don't have unlimited data plan.

Vodafone have Unlimited Red +
WindTre have 3Unlimited

Both the plans have unlimited GB on major carrier apn at about 35-40€/month. Don't subscribe Icaro mobile... His APN is saturated at the evening and you don't go over 2-3 Mbits for the download.
I'm using 3Unlimited since the last may with an WAP LTE kit as my main connection. In download i never go under 20 Mbits.
Thanks for the info, but Unlimited Red+ seems to be smartphone only, and I have no luck to find any info on 3Unlimited.
 
LSan83
just joined
Posts: 16
Joined: Fri Aug 10, 2018 11:35 am
Location: Italy

Re: SWITCH 260GSP

Sun Nov 04, 2018 12:46 pm

Thanks for the info, but Unlimited Red+ seems to be smartphone only, and I have no luck to find any info on 3Unlimited.
For Italian law, you can use the GB of any mobile plan as you want. You can use sim for smartphone for tethering and modem without problems.

https://www.ilsole24ore.com/art/tecnolo ... fresh_ce=1

https://www.agcom.it/documentazione/doc ... e=document


3Unlimited is a bonus plan for smartphones sim when you bind them with a ADSL/FTTC/FTTH contract. You can activate 3Unlimited on 3 sims for every fixed line you have.
20€ for 3adsl/3fibra and 5€ for all-in master with 3Unlimited. With 25€ you have a sim with Unlimited GB in LTE for your modem and a fixed line (at my home the adsl works at only 2 Mbits and i use as my main connection the sim with 3Unlimited in a wap lte).

https://www.tre.it/promozioni/voce-inte ... -unlimited
https://www.infostrada.it/offerta3/superfibra/
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Mon Nov 05, 2018 12:29 am

Thanks for the info, but Unlimited Red+ seems to be smartphone only, and I have no luck to find any info on 3Unlimited.
For Italian law, you can use the GB of any mobile plan as you want. You can use sim for smartphone for tethering and modem without problems.

https://www.ilsole24ore.com/art/tecnolo ... fresh_ce=1

https://www.agcom.it/documentazione/doc ... e=document


3Unlimited is a bonus plan for smartphones sim when you bind them with a ADSL/FTTC/FTTH contract. You can activate 3Unlimited on 3 sims for every fixed line you have.
20€ for 3adsl/3fibra and 5€ for all-in master with 3Unlimited. With 25€ you have a sim with Unlimited GB in LTE for your modem and a fixed line (at my home the adsl works at only 2 Mbits and i use as my main connection the sim with 3Unlimited in a wap lte).

https://www.tre.it/promozioni/voce-inte ... -unlimited
https://www.infostrada.it/offerta3/superfibra/
Thanks for clarifications!

Unfortunately 3unlimited doesn't look like an option to me - the reason I started looking for LTE solution in the first place is that having a fixed line seems to be a problem.

However, the overall picture looks promising: several service providers to consider and the prices are reasonable.
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Mon Nov 05, 2018 8:00 pm

Hello.

Well i've the same problem here.

No ADSL or Fiber...that's why i'm using LTE connection.

So...3Unlimited and Vodafone Red+ must have linked to a landline contract?

Thanks in advance.

Maurizio
 
User avatar
xvo
Member
Member
Posts: 420
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: SWITCH 260GSP

Mon Nov 05, 2018 9:48 pm

Hello.

Well i've the same problem here.

No ADSL or Fiber...that's why i'm using LTE connection.

So...3Unlimited and Vodafone Red+ must have linked to a landline contract?

Thanks in advance.

Maurizio
True for 3Unlimited, but haven't seen such limitation for Red+, only that it is obligatory to stay on the plan for some time/money.
Or am I missing something?
 
MGiannandrea
newbie
Topic Author
Posts: 42
Joined: Mon Jun 11, 2018 4:46 pm

Re: SWITCH 260GSP

Wed Nov 07, 2018 10:13 am

Hello.
Yesterday i bought the Vodafone Red + sim.

The only limitation is related to the time contract ..at least one year. Of course is possibile to close it before paying 49 euro fees.

Compared with my plan Smartweb24 is better but i expected a big difference.

My actual Smartweb24 (vodafone )contract is unlimited but the bad is blocked at 10M Down and 1 M Up.

With the Red Plus i arrived sometimes at 20..but not always.

Actually i'm using the mobile.vodafone.it apn..i will try the web.omnitel.it dedicated to the thetering/hotspot..maybe will run faster.

Lsan83..what go you think about..does will help to increase bandwith?.

As second option i will flash the RBM11G with goldenorb again in order to use the sierra mc 7455. Maybe the CA will help me to get some more bandwith.

Have agood day
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2971
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: SWITCH 260GSP

Wed Nov 07, 2018 3:26 pm

I'm still stuck on Northern Italy and am drooling at the thought of amazing pasta and savoury vino rojo!!
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2975
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: SWITCH 260GSP

Wed Nov 07, 2018 9:13 pm

I'm still stuck on Northern Italy and am drooling at the thought of amazing pasta and savoury vino rojo!!
Seems your personality is split between Italy and Spain. In Italy, it's vino rosso.
BR,
Metod
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2971
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: SWITCH 260GSP

Wed Nov 07, 2018 11:45 pm

Si Si, Yo no hablo mussolini ( I donta speaka italiano! )
But I would be sick everyday from eating the finest queso, exquisite pastas and drinking full bodied vino and cold frothy cervezas all day/night long.
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 14 guests