Community discussions

 
gutekpl
newbie
Topic Author
Posts: 41
Joined: Wed Feb 20, 2019 6:31 pm

Extending home network with additional mikrotik APs.

Sun Mar 03, 2019 11:07 am

I recently rebuild my home network with mikrotik hap ac2 as a brain of this operation. Now, when I have configured all vlans, guest and IoT networks, etc. I started thinking about signal range extension. I found MikroTik RouterBOARD RbcAPGi-5acD2nD, cAP ac and here is the main question of this topic - should I buy it or there is another, better device from MT which I should use?
What I need is:
- design allowing hangind on the wall
- 2.4 and 5g radio
- central management with capsman
- good signal range
- second eth port will be a big advantage.

MikroTik cAP ac fulfills all those point therefore I think it will be the best, but maybe You guys are aware of some other MT device which is not so popular therefore I did not find it or some new thing which is soon comming out and its worth waiting few weeks, etc.

Appreciate all Your suggestions.
 
solar77
Member
Member
Posts: 437
Joined: Thu Feb 04, 2016 11:42 am
Location: Scotland

Re: Extending home network with additional mikrotik APs.

Tue Mar 05, 2019 2:13 pm

The wSAP AC Lite is an alternative. It gives you 2 additional Ethernet ports (include 1 x passive POE out) and it fits into standard wall power sockets (US). but wifi coverage is probably not as good as the cAP AC.
MTCNA MTCTCE UEWA
 
Quaziee
just joined
Posts: 21
Joined: Wed May 23, 2018 2:42 pm

Re: Extending home network with additional mikrotik APs.

Wed Mar 06, 2019 3:16 am

I personally go with more hap ac2, they have poe in and you have 4 extra ports. I use 2 hap ac2 as ap/switch they work great.

Sent from my LG-Q710AL using Tapatalk

 
ecnereht
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Sep 04, 2018 4:18 pm

Re: Extending home network with additional mikrotik APs.

Tue Mar 19, 2019 5:56 pm

Hi All,

I have questions on this topic, we have a Mikrotik Capsman outside the houses and we wanted to extend the signal inside those houses but not using a Mikrotik but a dlink extender. 50 houses surrounded by Mikrotik WAPs and 25 of those we want to install dlink wifi extender. I want to know if it will not be a problem because our budget only for dlinks and we cannot afford to buy anymore additional mikrotik APs.

Please advise.

Thank you in advance.
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2969
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: Extending home network with additional mikrotik APs.

Wed Mar 20, 2019 1:08 pm

The dlink will be separate devices and you will have no control over them, via capsman. If you are asking will they be able to receive an industry standard wifi signal.......... well thats up to dlink.
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
User avatar
flaviojunior
Trainer
Trainer
Posts: 19
Joined: Thu Nov 17, 2016 6:27 pm
Location: Brazil
Contact:

Re: Extending home network with additional mikrotik APs.

Wed Mar 20, 2019 3:31 pm

Hi All,

I have questions on this topic, we have a Mikrotik Capsman outside the houses and we wanted to extend the signal inside those houses but not using a Mikrotik but a dlink extender. 50 houses surrounded by Mikrotik WAPs and 25 of those we want to install dlink wifi extender. I want to know if it will not be a problem because our budget only for dlinks and we cannot afford to buy anymore additional mikrotik APs.

Please advise.

Thank you in advance.
What do this Extender Signal is WDS (Wireless Distribution System), so you will only need to configure WDS with Mikrotik and Dlink devices.
You can learn more on
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Transpar ... o_Networks
https://wiki.mikrotik.com/wiki/WDS_repeater_example
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... WPA.2FWPA2
Mikrotik Certified Trainer, Network Specialist.
Number 1 consultant Brazil, Rio de Janeiro
MTCNA, MTCRE, MTCWE, MTCTCE, MTCUME, MTCIPv6E, MTCINE, MTCSE
 
twistsd
just joined
Posts: 11
Joined: Fri Mar 15, 2019 11:57 am

Re: Extending home network with additional mikrotik APs.

Mon Aug 12, 2019 12:07 pm

I personally go with more hap ac2, they have poe in and you have 4 extra ports. I use 2 hap ac2 as ap/switch they work great.

Sent from my LG-Q710AL using Tapatalk
Could you please send me the details of how you configured the two hap ac2's as I am looking at doing the same.
Thanks

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests