Community discussions

 
nbctcp
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 50
Joined: Tue Sep 16, 2014 7:32 pm

Reset Factory Default without pressing Reset button

Fri May 03, 2019 2:49 pm

I am newbie in Mikrotik.
I am being asked by MTCINE guy to
1. Reset to factory default without pressing Reset button on RB951 without knowing its ip, username and password

I remember correctly because I ever tested, that can done by using the following method
1. press hold Reset button on power up till led blinking
2. do
> /system reset-configuration
but that only happen when you successfully login
3. later after 1 hour left him. I remember doing Netinstall.
This is like booting os from your pc
But that one need pressing Reset button as well
4. short jumper inside the box. but that also the same as pressing Reset button

STEPS TAKEN
1. connect directly to Mikrotik from my pc
my pc didn't get any ip in LAN ether2
2. Winbox connect to MAC address of ether1 didn't respond

QUESTIONS:
1. Do you think is possible to reset to factory default without pressing Reset button?

tq
Last edited by nbctcp on Fri May 03, 2019 10:37 pm, edited 1 time in total.
 
User avatar
Steveocee
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1110
Joined: Tue Jul 21, 2015 10:09 pm
Location: UK
Contact:

Re: Reset Factory Default without pressing Reset button  [SOLVED]

Fri May 03, 2019 5:35 pm

If you can't log into it then no you won't be able to reset it without using the button. If you could then it would be a huge risk for anyone with a MT router deployed.
Steve "Steveocee" Carter
PC Gamer, Airsofter, MikroTik Nerd
My Website - My MikroTik Tutorials
 
Exiver
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 113
Joined: Sat Jan 10, 2015 6:45 pm

Re: Reset Factory Default without pressing Reset button

Fri May 03, 2019 5:45 pm

If you have phisical access and you dont want to use the reset button there is most likely no option to do that. Is there any reason you are not allowed to press the reset button? Netinstall would be one option - but that only works with pressing the button as well so..
 
nbctcp
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 50
Joined: Tue Sep 16, 2014 7:32 pm

Re: Reset Factory Default without pressing Reset button

Fri May 03, 2019 10:33 pm

If you have physical access and you dont want to use the reset button there is most likely no option to do that. Is there any reason you are not allowed to press the reset button? Netinstall would be one option - but that only works with pressing the button as well so..
I am being tested by MTCINE
He asked me not to press Reset button
In my experience so far. I am always use Reset button.
In my mind. I am thinking whether Mikrotik like Cambium which can do factory reset by doing power cycling for 10s.

If forum guru here said it CAN'T be done without pressing button then I would agree with you without any doubt
 
cieplik206
Trainer
Trainer
Posts: 286
Joined: Sun Jul 01, 2007 12:25 am
Contact:

Re: Reset Factory Default without pressing Reset button

Sat May 04, 2019 12:56 am

theoretically, you can use a serial to access bios, but RB951 does not have one, so the answer is NO.
https://www.wispcasts.com - Mikrotik Video Tutorials.

The best place where you can improve your skills!

Facebook - F/wispcasts
Twitter - @wispcasts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests