Community discussions

 
Jimmy
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 68
Joined: Thu Sep 29, 2011 11:42 pm
Location: Denmark
Contact:

print from one vlan to another?

Tue Aug 13, 2019 12:01 pm

Hello everyone
I have tried searching google to find a solution to print over 2 vlan but did not make anything work :(
I have 2 Vlan:
VLAN5 = a small domain
VLAN2 = A hotspot network with a hotspot server (Non-mikrotik)
My whole network is cisco switches and all wifi and more are mikrotik, no probelm :)

I have a shortage of microtik routers so this is also not a problem.

Well I need to have a router on the network so I can print from VLAN2 HOTSPOT to VLAN5 DOMAIN
My hotspot ip is 10.20.7.0/24 and domain is 10.0.0.0/24
Printer to add is 10.0.0.240 - 10.0.0.241 - 10.0.0.242 - 10.0.0.243

Is there anyone who can tell me how to set up a so-called print router so I can print from VLAN2 hotspot to these printers on VLAN5 DOMAIN?

Router setup should be simple setup? then there is the firewall that I have a lot of doubt about, so it's only print for these printers that I open for?

Hope it is possible?

Regards
Jimmy
LCPL J.Hahn
Danish Army
 
User avatar
ingdaka
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 133
Joined: Thu Aug 30, 2012 3:06 pm
Location: Albania
Contact:

Re: print from one vlan to another?

Tue Aug 13, 2019 3:41 pm

Are those 2 VLAN (Subnets) configured in the same router?
Ilir Daka
Electronic & Network Engineer
E-mail: ilirdaka@live.com
Mob: +355692982151
WhatsApp: +355692982151
Mikrotik Official Consultant
CCNA | Fortinet NSE3 | MTCRE | MTCSE
 
Jimmy
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 68
Joined: Thu Sep 29, 2011 11:42 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: print from one vlan to another?

Tue Aug 13, 2019 5:26 pm

Hello ingdak
Yes right now I have gone back to a simple router where my vlan5 domain is so called wan and my vlan2hotspot is on lan, and have not created anything else now.

just to make sure, my 2 VLANs are completely independent lan with their own gateway, dhcp and everything that belongs.

I have currently set up the dhcp client in router from both WAN (domain) and lan (hotspot) to start with.

Regards
Jimmy
LCPL J.Hahn
Danish Army
 
User avatar
ingdaka
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 133
Joined: Thu Aug 30, 2012 3:06 pm
Location: Albania
Contact:

Re: print from one vlan to another?

Wed Aug 14, 2019 12:01 am

If you do NAT between 2 Subnets you cannot do access IP from one subnet to other one! The should just to be routed to each other!
Ilir Daka
Electronic & Network Engineer
E-mail: ilirdaka@live.com
Mob: +355692982151
WhatsApp: +355692982151
Mikrotik Official Consultant
CCNA | Fortinet NSE3 | MTCRE | MTCSE
 
Jimmy
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 68
Joined: Thu Sep 29, 2011 11:42 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: print from one vlan to another?

Wed Aug 14, 2019 11:55 pm

Ok i remove nat bug what shout that help?

Do i nede to make a one to one nat maybe?

Andy have a code example maybe ?
LCPL J.Hahn
Danish Army

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests