Community discussions

 
milomak
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Oct 25, 2019 10:13 pm

cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Fri Oct 25, 2019 10:50 pm

so i have a 951Ui-2nD [RouterOS v6.45.6 (stable)] setup as a WISP AP. on the main router i reserved its mac address and can access it from a browser by going to 192.168.1.xxx

i can access this router via ssh as well with
ssh -l admin 192.168.1.xxx
i have since upgraded my internet and got a RB951G-2HnD.

i copied the exact same settings from the 951Ui-2nD (except ssid and mac obviously). i can see from the main router that the RB951G-2HnD is assigned an ip 192.168.1.yyy

i also know that it works because i connect to the ssid of the RB951G-2HnD and can access internet on my computer with no ethernet connected.

however 192.168.1.yyy from any browser doesn't get me access to the web interface.

i didn't setup the 951Ui-2nD so i don't know if there is some setting somewhere that i need to enable for web access.

it is probably important to state that before today the 951Ui-2nD was webfig. and the RB951G-2HnD came as routeros.
 
milomak
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Oct 25, 2019 10:13 pm

Re: cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Mon Nov 04, 2019 9:52 pm

i notice i am also unable to ssh or telnet into the RB951G-2HnD
 
User avatar
bramwittendorp
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 97
Joined: Thu Jun 16, 2016 3:48 pm
Location: The Netherlands
Contact:

Re: cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Mon Nov 04, 2019 11:00 pm

Grab yourself Winbox from the MikroTik download page. And connect the AP directly to your laptop/pc (you may need to assign some free IP-adress on your PC's NIC) in order to bring the link up.

In Winbox have a look on the Neighbors tab and see if the devices shows up and with what IP-address, you may also be able to access it using it's MAC-address when MAC-winbox is enabled (altough I doubt this when it's configured via Quick Set).

I have seen this as a common problem, where quick set would cut off the access to a device, since then I hardly use quick set. I reset all devices without any configuration and then make my own configurations from scratch.
Bram - MikroTik enthusiast - MTCNA / MTCRE / MTCWE / MTCIPv6E
Don't be shy, share your /export hide-sensitive and make sure to read this.
 
milomak
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Oct 25, 2019 10:13 pm

Re: cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Tue Nov 05, 2019 10:24 pm

is there a similar equivalent for winbox in linux?
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3177
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Tue Nov 05, 2019 10:32 pm

It is possible to run winbox under wine ...
BR,
Metod
 
milomak
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Oct 25, 2019 10:13 pm

Re: cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Wed Nov 06, 2019 11:15 pm

thanks will look into that
 
milomak
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Oct 25, 2019 10:13 pm

Re: cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Thu Nov 07, 2019 1:39 am

so i can connect to 951Ui-2nD (192.168.1.yyy) using winbox in debian

i can connect to RB951G-2HnD (192.168.88.zzz) while it is Home AP.

when WISP AP is selected, and the ip is changed to 192.168.1.xxx on RB951G-2HnD, this is when i have no access to the router even though it serves out ips and connects devices to the internet.

951Ui-2nD handled being 192.168.1.yyy

i need devices to be on the same subnet when i try shh into them
 
milomak
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Fri Oct 25, 2019 10:13 pm

Re: cannot connect to web interface after changing to wisp ap

Thu Nov 07, 2019 2:02 am

the RB951G-2HnDis connected to the computer. but internet pulled
eth0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500 
       inet 0.0.0.253  netmask 255.255.255.0  broadcast 0.0.0.255 
       inet6 fe80::3ac9:86ff:fe2e:1a4  prefixlen 64  scopeid 0x20<link> 
       ether 38:c9:86:2e:01:a4  txqueuelen 1000  (Ethernet) 
       RX packets 36447613  bytes 49344167476 (45.9 GiB) 
       RX errors 0  dropped 1453  overruns 0  frame 0 
       TX packets 10775028  bytes 866263624 (826.1 MiB) 
       TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0 
       device interrupt 17
wifi connected
wlp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.1.xxx  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.1.255
        inet6 fe80::1397:71d4:de92:eb8e  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether c2:2b:c5:7a:36:70  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 408699  bytes 538772757 (513.8 MiB)
        RX errors 0  dropped 5  overruns 0  frame 0
        TX packets 172933  bytes 13468031 (12.8 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
By internet pulled/connected, i mean whether there is a connection in the PoE slot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests