Community discussions

MikroTik App
 
done411
just joined
Topic Author
Posts: 8
Joined: Wed Jan 16, 2019 10:36 am

Mikrotik bonding with DS918+ (Speed issue)

Thu Mar 26, 2020 2:55 pm

Hi,

I try to increase my network speed between MacBook Pro - Mikrotik rb4011igs+5hacq2hnd-in - Synology DS918+.
My router (Mikrotik rb4011igs+5hacq2hnd-in) is connected with 2 Cat6 cables to my Synology DS918+. Rate 1Gbps confirmed on both interfaces.
I added a similar connection from my MacBook Pro (with 2 Ethernet to TB3 adapters) and made a virtual interface.

In RouterOS, I have used Ether 2/6 for my Synology and Ether 4/7 for my MacBook Pro.
I added 2 Bonding Interfaces and add them to my bridge. (Mode 802.3ad, layer 2 and 3).

Everything works find regarding the connection. The Link in my MacBook Pro works even if I unplug any of the cables. My DS918+ shows a network status with "2000 Mbps Full duplex".

My problem is, that I am getting the same speed as before (1 Gbit connection).

I hope you can help me sort out this issue.

Thanks in advance!
Filip
 
mbovenka
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 89
Joined: Mon Oct 14, 2019 10:14 am

Re: Mikrotik bonding with DS918+ (Speed issue)

Thu Mar 26, 2020 3:47 pm

I added 2 Bonding Interfaces and add them to my bridge. (Mode 802.3ad, layer 2 and 3).

My problem is, that I am getting the same speed as before (1 Gbit connection).

Hint: Your MacBook Pro only has a single MAC & IP address.
 
done411
just joined
Topic Author
Posts: 8
Joined: Wed Jan 16, 2019 10:36 am

Re: Mikrotik bonding with DS918+ (Speed issue)

Thu Mar 26, 2020 4:08 pm

I added 2 Bonding Interfaces and add them to my bridge. (Mode 802.3ad, layer 2 and 3).

My problem is, that I am getting the same speed as before (1 Gbit connection).

Hint: Your MacBook Pro only has a single MAC & IP address.
The Virtual Interface on my mac is creating a new MAC address. I am receiving the IP address from the DHCP (Mikrotik).
 
mbovenka
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 89
Joined: Mon Oct 14, 2019 10:14 am

Re: Mikrotik bonding with DS918+ (Speed issue)

Thu Mar 26, 2020 6:31 pm

Yes, but your load balancing algorithm doesn't look deeper than L3, so one IP address == one link.

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:L ... _balancing

You need at least L3+L4 or even balance-rr instead of 802ad (although your TCP sessions will not like the latter).

Who is online

Users browsing this forum: gazingbazooka and 90 guests