Community discussions

MikroTik App
 
PicNic
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Wed May 13, 2020 7:06 pm

Changing Manufacturer and Model Name

Wed May 13, 2020 9:01 pm

When I check my ISP account device settings, my LHG LTE-US is showing up as a "Mikrotik r11e-lte-us".

Is it possible to change the Manufacturer and Model settings such that when the ISP queries my device, it shows up as an Apple iPhone or something other than the MikroTik LHG device?
What is the best/easiest way to accomplish this?

e.g. in console, I type "/interface lte info" and the two properties of note are there: "manufacturer" and "model".
I have tried several variations of commands in the console, but it seems that manufacturer and model are locked and not able to edit? I am assuming these are pulled from the modem and hence why I cannot edit them.. is there another way?

/interface lte set lte1 model=iPhone
/interface lte set lte1 model="iPhone"
/interface lte set lte1 "model"="iPhone"
/interface lte set lte1 "model"=iPhone
 
User avatar
mutluit
Member
Member
Posts: 421
Joined: Wed Mar 25, 2020 4:04 am

Re: Changing Manufacturer and Model Name

Wed May 20, 2020 11:09 pm

Did you try also in the GUI? :
http://ip_of_your_device/webfig/#Interfaces.LTE
or using the WinBox admin interface.
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4204
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: Changing Manufacturer and Model Name  [SOLVED]

Wed May 20, 2020 11:52 pm

Quite likely your ISP is not querying your device at all, but rather they use IMEI number of modem which gets communicated between modem and network as part of handshake to establish mutual trust. IMEI, similarly to MAC, carries information about device manufacturer and device model.

And no, it seems it's not possible to change modem's IMEI - it'd be illegal in most countries anyway.
BR,
Metod
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4159
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: Changing Manufacturer and Model Name

Thu May 21, 2020 12:00 am

Im going to send you a t-shirt
Wear it Loud
Wear it Proud
MIKROTIK
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4204
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: Changing Manufacturer and Model Name

Thu May 21, 2020 12:02 am

Im going to send you a t-shirt

Me too ... pretty please?
BR,
Metod
 
PicNic
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Wed May 13, 2020 7:06 pm

Re: Changing Manufacturer and Model Name

Thu May 21, 2020 12:16 am

Im going to send you a t-shirt
Wear it Loud
Wear it Proud
MIKROTIK
HA! The back should say - "Mikrotik - Legally Connected"!
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 4159
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: Changing Manufacturer and Model Name

Thu May 21, 2020 2:36 am

Im going to send you a t-shirt
Wear it Loud
Wear it Proud
MIKROTIK
HA! The back should say - "Mikrotik - Legally Connected"!
My back would say

Promiscuous
.....Client.....
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
User avatar
SiB
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 731
Joined: Sun Jan 06, 2013 11:19 pm
Location: Poland

Re: Changing Manufacturer and Model Name

Thu May 21, 2020 2:10 pm

PicNic
cannot edit them.. is there another way?
On some MikroTik lte module works, on some modules not work.

AT*MRD_IMEI=R <- read
AT*MRD_IMEI=D <- delete
AT*MRD_IMEI=W,0,DATE,IMEI <- Write new one, base at first commands
AT*MRD_IMEI=R <- read after change
MTCNA + MTCRE + MTCINE | ~600 users at ~150 RouterBoards in EMEA | Telegram: @SiB_PL
WinBox Tip: F6 works as ALT+TAB | Gliffy.com - free network schematic | prnt.sc - free ScreenShot software
I will be at MUMEUROPE Prague on ?? ?? 202?
 
solar77
Long time Member
Long time Member
Posts: 503
Joined: Thu Feb 04, 2016 11:42 am
Location: Scotland

Re: Changing Manufacturer and Model Name

Thu May 21, 2020 2:29 pm

I assume OP is concerned that the mobile mobile carrier only allows him to use the SIM in a smart device, not tethered, not in a 4G modem.
one of the things they can do is to detect change in TTL, which will decrease after traffic going through a router.

then the fix is to increase TTL by 1 or set TTL to a fixed value , when traffic is leaving your Mikrotik
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... throttling
viewtopic.php?t=144140
MTCNA MTCTCE UEWA

Who is online

Users browsing this forum: DavidGB, ihphar and 43 guests