Community discussions

MikroTik App
 
unknownuser
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Fri Oct 02, 2020 11:12 am

Problems with vlan interface

Fri Oct 02, 2020 12:39 pm

Hello,
I have 2011UiAS-2HnD, and before my configuration was:
before.png
Everything worked perfecetly without any issues.
But then i moved one stb to another home.
after2.png
I removed switch rules, then made eoip tunnel, then vlan6 from ether1, made iptv-bridge and added in to the bridge eth3/eth4/iptv-vlan/eoip tunnel.
after1.png
[admin@MikroTik] > interface/print 
Flags: R - RUNNING; S - SLAVE
Columns: NAME, TYPE, ACTUAL-MTU, L2MTU, MAX-L2MTU, MAC-ADDRESS
   #      NAME             TYPE         ACTU  L2MTU  MAX-  MAC-ADDRESS      
   0  R   ether1-internet  ether        1500   1598  4074  E4:8D:8C:03:4F:C1
   1  RS  ether2           ether        1500   1598  4074  E4:8D:8C:03:4F:C2
   2   S  ether3           ether        1500   1598  4074  E4:8D:8C:03:4F:C3
   3   S  ether4           ether        1500   1598  4074  E4:8D:8C:03:4F:C4
   4  RS  ether5           ether        1500   1598  4074  E4:8D:8C:03:4F:C5
   5   S  ether6           ether        1500   1598  2028  E4:8D:8C:03:4F:C6
   6   S  ether7           ether        1500   1598  2028  E4:8D:8C:03:4F:C7
   7   S  ether8           ether        1500   1598  2028  E4:8D:8C:03:4F:C8
   8   S  ether9           ether        1500   1598  2028  E4:8D:8C:03:4F:C9
   9      ether10          ether        1500   1598  2028  E4:8D:8C:03:4F:CA
  10   S  sfp1             ether        1500   1598  4074  E4:8D:8C:03:4F:C0
  11  RS  wlan1            wlan         1500   1600  2290  E4:8D:8C:03:4F:CB
;;; defconf
  12  R   bridge           bridge       1500   1598        E4:8D:8C:03:4F:C2
  13  RS  eoip-tunnel1     eoip         1500  65535        02:2B:F1:DB:97:E3
  14  R   iptv-bridge      bridge       1500   1594        E4:8D:8C:03:4F:C1
  15  RS  iptv-vlan        vlan         1500   1594        E4:8D:8C:03:4F:C1
  16      l2tp-in1         l2tp-in                                          
;;; Hurricane Electric IPv6 Tunnel Broker
  17  R   sit1             6to4-tunnel  1280  65535                         
[admin@MikroTik] > interface/vlan/print 
Flags: R - RUNNING
Columns: NAME, MTU, ARP, VLAN-ID, INTERFACE
  #     NAME        MTU  ARP      V  INTERFACE      
  0  R  iptv-vlan  1500  enabled  6  ether1-internet
[admin@MikroTik] > interface/bridge/print 
Flags: X - disabled, R - running 
 0 R ;;; defconf
     name="bridge" mtu=auto actual-mtu=1500 l2mtu=1598 arp=enabled arp-timeout=auto mac-address=E4:8D:8C:03:4F:C2 protocol-mode=rstp fast-forward=yes igmp-snooping=no auto-mac=no admin-mac=E4:8D:8C:03:4F:C2 
     ageing-time=5m priority=0x8000 max-message-age=20s forward-delay=15s transmit-hold-count=6 vlan-filtering=no dhcp-snooping=no 

 1 R name="iptv-bridge" mtu=1500 actual-mtu=1500 l2mtu=1594 arp=enabled arp-timeout=auto mac-address=E4:8D:8C:03:4F:C1 protocol-mode=none fast-forward=yes igmp-snooping=yes multicast-router=temporary-query 
     multicast-querier=no startup-query-count=2 last-member-query-count=2 last-member-interval=1s membership-interval=4m20s querier-interval=4m15s query-interval=2m5s query-response-interval=10s 
     startup-query-interval=31s250ms igmp-version=2 mld-version=1 auto-mac=no admin-mac=E4:8D:8C:03:4F:C1 ageing-time=5m vlan-filtering=no dhcp-snooping=no 
[admin@MikroTik] > interface/bridge/port print 
Flags: I - INACTIVE; H - HW-OFFLOAD
Columns: INTERFACE, BRIDGE, HW, PVID, PRIORITY, PATH-COST, INTERNAL-PATH-COST, HORIZON
   #      INTERFACE     BRIDGE       HW   P  PRIO  PA  IN  HORI
;;; defconf
   0   H  ether2        bridge       yes  1  0x80  10  10  none
;;; defconf
   1  IH  ether6        bridge       yes  1  0x80  10  10  none
;;; defconf
   2  IH  ether7        bridge       yes  1  0x80  10  10  none
;;; defconf
   3  IH  ether8        bridge       yes  1  0x80  10  10  none
;;; defconf
   4  IH  ether9        bridge       yes  1  0x80  10  10  none
;;; defconf
   5  IH  sfp1          bridge       yes  1  0x80  10  10  none
;;; defconf
   6      wlan1         bridge            1  0x80  10  10  none
   7  I   ether3        iptv-bridge  yes  1  0x80  10  10  none
   8      iptv-vlan     iptv-bridge       1  0x80  10  10  none
   9      eoip-tunnel1  iptv-bridge       1  0x80  10  10  none
  10  IH  ether4        bridge       yes  1  0x80  10  10  none
  11      ether5        iptv-bridge  yes  1  0x80  10  10  none
[admin@MikroTik] > 


Everything works until i not using pc, when i using pc downloading something, trying to wach youtube hd videos, etc, stb's being laggy and it's impossible to wach tv, internet speed is 1gb/s, both stb's are set up to 5mb/s speed limit. Also pc download speed drops to ~280mb/s, before was 950mb/s. I think the problem is cpu, but maybe is some solution to solve this problem without buying new router :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
unknownuser
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Fri Oct 02, 2020 11:12 am

Re: Problems with vlan interface  [SOLVED]

Sat Oct 24, 2020 6:56 pm

So i bought RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN, and problem solved.
 
User avatar
pcunite
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1126
Joined: Sat May 25, 2013 5:13 am
Location: USA

Re: Problems with vlan interface

Sun Oct 25, 2020 2:47 am

Good to hear. The 2011 units are under powered.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], SwaggerRO and 53 guests