Page 1 of 1

Modbus and MikroTik

Posted: Sun Nov 22, 2020 3:56 pm
by vasilevdim
Hi,

I have mAP Lite connected to Ethernet device on ether1 and to PC on wlan1. The communication PC- Ethernet device is possible only by using Modbus protocol (driver) of OPC server, installed on the same PC.
I have faced two issues:
1. Every 12 seconds approximately the connection is interrupted, and then in a second, is restored.
2. Only system parameters are read by the OPC server (for example, Hostname, Port, IP address, etc.), but not holding registers.
Any ideas how these problems can be solved?

Re: Modbus and MikroTik

Posted: Mon Nov 23, 2020 7:17 pm
by vasilevdim
It is specific issue, indeed, but ...anyone?

Re: Modbus and MikroTik

Posted: Tue Nov 24, 2020 1:36 am
by robertkjonesjr
No reason to think your OPC server or even your plc could be the problem based on the description.

Re: Modbus and MikroTik

Posted: Tue Nov 24, 2020 9:17 am
by mkx
First verify logs on mAP lite ... could be that wireless disconnects PC due to some reason (there are many possible reasons, log might give a clue).

Re: Modbus and MikroTik

Posted: Tue Nov 24, 2020 7:54 pm
by vasilevdim
Problem solved. No connection interruptions, all data read properly by OPC server now. I changed the port number in the server configuration to 502. The funny thing is I have more than year running project where all connections are ethernet, no WIFI, and I use different port - 20256 with no issues. At the same time port 502 was not working there. Obviously MikroTik wanted port 502...