Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
uiblogit
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Aug 21, 2020 4:08 pm
Location: Italy
Contact:

Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Wed Feb 10, 2021 6:45 pm

Hi everyone,

I use as WinTre mobile operator and my reference bts has 4 bands (B1 B20 B3 B7) and it is 180 meters from me. I have a problem with the kit in question when I go to do either a lock on a specific cell or with the lock on a specific band for the primary.
In practice both if I try to do the command to block at the level of a specific primary cell (I use band 3 because it is the one that gives me the best upload performance compared to the other bands):
[admin@MikroTik] > /interface lte at-chat lte1 input="AT*Cell=2,3,,1650,367"
  output: +CREG: 6,"5f37","03b9db0e",7 $CREG: 6,"5f37","03b9db0e",7,"0b5" +CEREG: 1,"5f37",
          "03b9db0e",7
or at the level of specific primary band:
[admin@MikroTik] > /interface lte at-chat lte1 input="at*cell=1,3,,1650"
  output: +CGEV: NW PDN DEACT 5
after the command is executed, the specific band/cell is regularly set as primary and the secondary band is added (in my case that of a cell in band 7), after a few minutes (about 10/12 minutes, but sometimes even less) the CA is lost, and the internet connection freezes (the session duration counter continues, but you are no longer able to surf):
Screenshot (1240).png
I tried to put both the latest stable of RouterOS (6.48.1) and the beta (7.1beta 3) but the problem remains.
The only way to get it working again is to cancel the commands just given with:
[admin@MikroTik] > /interface lte at-chat lte1 input="AT*Cell=0"                          
  output: +CGEV: ME DETACH
I am attaching more information, after the connection has been restored by the previous command:
[admin@MikroTik] > /system routerboard print
       routerboard: yes
             model: RBLHGGR
     serial-number: D8C40C521E24
     firmware-type: a3700
  factory-firmware: 6.47.1
  current-firmware: 6.48.1
  upgrade-firmware: 6.48.1
[admin@MikroTik] > /system resource print
                   uptime: 43m47s
                  version: 6.48.1 (stable)
               build-time: Feb/03/2021 10:54:22
         factory-software: 6.46.6
              free-memory: 226.5MiB
             total-memory: 256.0MiB
                      cpu: ARMv7
                cpu-count: 2
                 cpu-load: 1%
           free-hdd-space: 2392.0KiB
          total-hdd-space: 16.0MiB
  write-sect-since-reboot: 94
         write-sect-total: 8207
               bad-blocks: 0%
        architecture-name: arm64
               board-name: RBLHGGR
                 platform: MikroTik
[admin@MikroTik] > /interface lte info lte1 once
           pin-status: ok
  registration-status: registered
        functionality: full
         manufacturer: "MikroTik"
                model: "R11e-LTE6"
             revision: R11e-LTE6_V026
     current-operator: 22288
                  lac: 24375
       current-cellid: 62511886
               enb-id: 244187
            sector-id: 14
           phy-cellid: 181
    access-technology: LTE (CA2)
       session-uptime: 12m38s
                 imei: 
                 imsi: 
                 uicc: 
         primary-band: B7@20Mhz earfcn: 3350 phy-cellid: 181
              ca-band: B3@20Mhz earfcn: 1650 phy-cellid: 367
                 rssi: -64dBm
                 rsrp: -95dBm
                 rsrq: -8.5dB
                 sinr: 7dB
Do you have any ideas on how to fix this? Thank you
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by uiblogit on Fri Feb 19, 2021 10:42 am, edited 1 time in total.
 
User avatar
krafg
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 712
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Thu Feb 11, 2021 5:47 pm

Your LTE interface firmware is updated?
Your RouterBOARD firmware (Not RouterOS) is updated?

Regards.
If you want to know my network, you can find it here.

Telegram: @krafgrgi

Image
 
User avatar
uiblogit
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Aug 21, 2020 4:08 pm
Location: Italy
Contact:

Re: Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Sat Feb 13, 2021 6:06 pm

In the meantime I had also tried to re-flash the firmware of the LTE module, but I only got that the session only lasted a few more minutes before freezing
Your LTE interface firmware is updated?
with the command:
/interface lte firmware-upgrade

I already had the most recent one, namely the revision: R11e-LTE6_V026
Your RouterBOARD firmware (Not RouterOS) is updated?
If you mean by winbox:
"System" menu -> "RouterBOARD" -> "update" button
Yes i' do

In any case, I opened an RMA and returned the unit in my possession to the seller; and I ordered another from another seller, hoping that the one that will arrive to me does not have the same anomaly.
 
User avatar
uiblogit
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Aug 21, 2020 4:08 pm
Location: Italy
Contact:

Re: Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Thu Feb 18, 2021 3:47 pm

Unfortunately, the LHGG that I got from another shop has the same problem as the first one with cell lock and band lock; by default (Routeros 6.47.1 and the lte firmware version R11e-LTE6_V025 the connection remains usable up to about 24 minutes after which it freezes as in the other kit.

Updating the routeros and routerboard to stable 6.48.1, the duration of the session before the freeze is the same as that of the other kit (about 12/14 minutes).

Am I unfortunate I got another loser kit from LHGG or is there some batch with problems?
 
BillyVan
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Sep 04, 2018 10:29 pm

Re: Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Thu Feb 18, 2021 3:56 pm

Try

/interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes

Last firmw
026
 
User avatar
uiblogit
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Aug 21, 2020 4:08 pm
Location: Italy
Contact:

Re: Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Thu Feb 18, 2021 4:00 pm

Try

/interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes

Last firmw
026
hello, on this kit I have not yet updated the lte firmware, but since in the other one doing the lte firmware update had not solved, I doubt that this works on this.
 
User avatar
SiB
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1368
Joined: Sun Jan 06, 2013 11:19 pm
Location: Poland

Re: Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Wed Feb 24, 2021 9:35 pm

At first, update firmware lte module by:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... re_upgrade
/interface lte firmware-upgrade lte1 upgrade=yes
Latest one is 026 but support have got a release candidate 027 and if you ask them probably they install it on your hw.

Second, enable LTE LOGs, to detect what happend when you have a "breake of internet".
/system logging add topics=lte

Finaly, install the LTE Logger : viewtopic.php?f=7&t=155945&p=821262#p821047

With that info you can share your logs after reboot and wait 30minutes, good if your problem repeat. You can create a supout.rif and this is good point to send it to support@mikrotik.com too !
For us, you can just save logs to file by: /log print file=log.txt

Good Luck and give us feedback
MTCNA + MTCRE + MTCINE | ~600 users at ~150 RouterBoards in EMEA | Telegram: @SiB_PL | Buy me a caffe
WinBox Tip: F6 works as ALT+TAB | Gliffy.com - free network schematic | prnt.sc - free ScreenShot software
 
User avatar
uiblogit
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Fri Aug 21, 2020 4:08 pm
Location: Italy
Contact:

Re: Mikrotik LHGG LTE6 kit (RBLHGGR&R11e-LTE6) freeze cell lock or band lock

Sat Feb 27, 2021 9:38 am

Hi, thanks for the reply, I just now had some time to devote to tests etc.
I have a question (maybe it's obvious to you); but how do i install the ros7-lteLogger2.rsc?
Currently I have updated the firmware of the lte module to v26, I have set version 7.1b3 as RouterOS, lte logging enabled; but I stopped on how to install the file. Should I always use the "File" window or do I have to use a different procedure ?.
Thanks for a possible answer.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 85 guests