Community discussions

MikroTik App
 
mommish
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2021 4:10 pm

Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Sun Feb 21, 2021 4:21 pm

Hello.

We have just upgraded our internet from 1/gb fiber to 3gb and bought RB4011.

The problem is when I set SFP+ as WAN i barely get any connection, I can ping google and mikrotik but not browse.

All lan ports are bridged.

I have tried both setting up everything manually or quickset, same results.

My ISP says that the problem is on our end, but i really dont know what more to do.

There is no Firewall filter only NAT (masquerade).

Followed couple of different guides but nothing seems to work.

Upgraded firmware to the latest firmware via Netinstall.

Dhcp settings:

192.168.1.254 (23, 255.255.254.0)
Range: 192.168.0.1-192.168.1.239

ISP told me to try and change MTU on SFP+ to 1495 but that did not work either.

On our old Cisco Router there were no issues connecting RJ45 with the same settings.
 
mommish
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2021 4:10 pm

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 5:38 pm

Any one that has any suggestions?
 
User avatar
pcunite
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1147
Joined: Sat May 25, 2013 5:13 am
Location: USA

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 7:04 pm

Please try to use ether1 to rule out the SFP module. Report back.
 
mommish
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2021 4:10 pm

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 8:00 pm

Please try to use ether1 to rule out the SFP module. Report back.
Thanks for your answer.

How do you mean rule out? SFP+ port is set as Wan and then the rest of the network is plugged in ether 1-5.

Am i doing something wrong here?
 
User avatar
pcunite
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1147
Joined: Sat May 25, 2013 5:13 am
Location: USA

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 9:27 pm

How do you mean rule out? SFP+ port is set as Wan and then the rest of the network is plugged in ether 1-5. Am i doing something wrong here?

No, you're not doing anything wrong. I was just stating that you might try a test with an Ethernet port to verify the issue is with the SFP port and not something else. Use ether6. You won't get 3Gb speeds, but you'll get something more than you have and can verify.
 
mommish
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2021 4:10 pm

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 9:32 pm

How do you mean rule out? SFP+ port is set as Wan and then the rest of the network is plugged in ether 1-5. Am i doing something wrong here?

No, you're not doing anything wrong. I was just stating that you might try a test with an Ethernet port to verify the issue is with the SFP port and not something else. Use ether6. You won't get 3Gb speeds, but you'll get something more than you have and can verify.
All working fine when setting Wan to ether 1
 
User avatar
pcunite
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1147
Joined: Sat May 25, 2013 5:13 am
Location: USA

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 9:38 pm

All working fine when setting Wan to ether1.

What kind, brand, etc. SFP module are you using in the RB4011's SFP+ slot?
 
mommish
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2021 4:10 pm

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 10:02 pm

MikroTik S+31DLC10D - SFP+

If I set sfp as Wan in interface list and ether 1 as wan in adresses, its all up and running, but I dont know if we are getting the 3gb since I also connected ether1 to the fiberbox.

So sfp connected between fiberbox and rb4011 and network cable between fiberbox and rb4011.
 
User avatar
pcunite
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1147
Joined: Sat May 25, 2013 5:13 am
Location: USA

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 10:35 pm

MikroTik S+31DLC10D module. So, sfp connected between fiberbox and rb4011, network cable between fiberbox and rb4011.

What gives you confidence that the SFP is compatible with the fiberbox? Previously you have an RJ45 connection. That SFP module is single mode 1310nm. Is your ISP good with that? Look at the status of the SFP module and see what it is reporting. The fiberbox, is it something like a multiplex?
 
mommish
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2021 4:10 pm

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 10:44 pm

MikroTik S+31DLC10D module. So, sfp connected between fiberbox and rb4011, network cable between fiberbox and rb4011.

What gives you confidence that the SFP is compatible with the fiberbox? Previously you have an RJ45 connection. That SFP module is single mode 1310nm. Is your ISP good with that? Look at the status of the SFP module and see what it is reporting. The fiberbox, is it something like a multiplex?
Yes, ISP recomended this SFP+ and we checked that it will be compatible with the rb4011.

The "fiberbox" is a Cisco ASR920
 
mommish
just joined
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sun Feb 21, 2021 4:10 pm

Re: Problem with new 3gb/s connection with RB4011, I can ping but now browse

Mon Feb 22, 2021 10:51 pm

Forgot to mention that when I run a speed test I get like 900+ mb upload but only like 2 down, this is with only sfp connected as wan.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 54 guests