Community discussions

MUM Europe 2020
 
Iwin
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Wed Nov 28, 2007 8:42 am

Wireless Hotspot Setup

Thu Nov 29, 2007 4:11 am

Hi,

I am new to the Mikrotik RouterOS and just bought a RouterBoard (333) with an Antheros AR5413 Wireless MiniPCI card install. I connected the wireless card to a high gain Antenna which is working well, I am able to setup the PPPoE Server and clients which works well. I also desire to setup a Hotspot (which is possing a real problem) and after searching with google I cam accross the articles by Joe Mehaffey , but I still cant get the hotspot to work even after carefully following the instructions.

Attached here is my telnet screen while trying out the Mehaffey procedure, can anybody who has experience with this help?

Regards

***************TELNET Screen**********************
Trying 10.5.50.1...

Connected to 10.5.50.1.

Escape character is '^]'.



MikroTik v3.0rc6

Login: admin

Password:



MMM MMM KKK TTTTTTTTTTT KKK

MMMM MMMM KKK TTTTTTTTTTT KKK

MMM MMMM MMM III KKK KKK RRRRRR OOOOOO TTT III KKK KKK

MMM MM MMM III KKKKK RRR RRR OOO OOO TTT III KKKKK

MMM MMM III KKK KKK RRRRRR OOO OOO TTT III KKK KKK

MMM MMM III KKK KKK RRR RRR OOOOOO TTT III KKK KKK



MikroTik RouterOS 3.0rc6 (c) 1999-2007 http://www.mikrotik.com/





Terminal unknown detected, using single line input mode

[admin@MikroTik] > interface

[admin@MikroTik] /interface> print

Flags: X - disabled, R - running, D - dynamic, S - slave

# NAME TYPE MTU

0 R ether1 ether 1500

1 ether2 ether 1500

2 ether3 ether 1500

3 R wlan1 wlan 1500

4 R bridge bridge 1500

5 R wds1 wds 1500

[admin@MikroTik] /interface> /ip

[admin@MikroTik] /ip> print

bad command name print (line 1 column 1)

[admin@MikroTik] /ip> /interface

[admin@MikroTik] /interface> /ip dhcp-client

[admin@MikroTik] /ip dhcp-client> set enabled=yes inteface=ether1

expected end of command (line 1 column 12)

[admin@MikroTik] /ip dhcp-client> print

Flags: X - disabled, I - invalid

# INTERFACE USE-PEER-DNS ADD-DEFAULT-ROUTE STATUS ADDRESS

0 ether1 yes yes searching...

[admin@MikroTik] /ip dhcp-client>
 
User avatar
jacoblydon
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 100
Joined: Tue Jun 12, 2007 11:51 pm
Location: Arkansas

Re: Wireless Hotspot Setup

Fri Nov 30, 2007 6:07 am

Main steps for setting up a basic & working hotspot are:

Set a working DHCP:
- add a pool with the desired IP range for DHCP.
- add a dhcp -> network which match the pool settings.
- add a dhcp -> server which uses the pool created, and bound to the interface which will host the hotspot.
Test DHCP is working.

Set up Hotspot
- Add a Hotspot server (using "+" button if using winbox or /ip hotspot add name=..... if using console)
- Bound it to the selected interface.
- don't select an adress pool (address-pool=none)
- select default profile
- add a user for testing, tied to the hotspot (or valid for all hotspots in the system):
/ip hotspot user add comment="" disabled=no name="dani" password="1234" server=hotspot1

Try it!

Hope it will help.

Who is online

Users browsing this forum: bpwl and 28 guests