Page 1 of 1

How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 10:39 am
by macosoft
Hello,
I just got a Routerboard 1100 and need to install Dude server on it.
Got the server from mikrotik.com (PPC) copied into root folder, rebooted the routerboard. In the logs I got that Dude server is installed but I cannot find it anywhere. I got just a file into packages and when I try to enable it the server shows in log "package dude is unscheduled by admin".

Any ideeas? :)

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 10:42 am
by normis
you don't need to enable it. it works right after upload and reboot.
unscheduled in log simply means you cancelled uninstall, this has no relevance to the issue.

you will not see any trace of Dude server in RouterOS. to use it, connect with Dude windows client application to the RouterOS IP address.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 10:59 am
by macosoft
Tnx for the reply normis.
I have downloaded and installed dude for windows from mikrotik website, tried to connect to my router ip and in the lower left corner I have an error witch I cannot read it: "Error: Connect fail: No connection could be made because the tha....."

How can I see the whole text of that error?

I must tell you that on mikrotik website, wiki and forum I cannot find any information about installing and using the dude from RouterOs. How can a user guess that he have to install the dude for windows to access the dude server on routeros?

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 11:11 am
by normis
sorry, the error message is cut off because of a known problem, it will be fixed in the future.

There is no way to use The Dude from RouterOS. It's just a server/agent. It has no interface, you must use the Dude windows program to connect to it. You can also use the web interface, but that will require another PC anyway.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Th ... S_as_Agent

make sure your RouterOS is not blocking the connection with any Input chain firewall rules.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 11:21 am
by macosoft
It's a new routerboard 1100, with no firewall rules.
I got it for testing and bridged all the ethernet to bridge1.
I can connect to that IP with winbox, but dude got that error.

What could be wrong there?

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 11:22 am
by normis
show me the output of "/system package print"

and "/ip address print" and also "/ip firewall export"

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 11:34 am
by macosoft
[admin@MikroTik] > /system package print
Flags: X - disabled
# NAME VERSION SCHEDULED
0 system 5.0beta4
1 dhcp 5.0beta4
2 X ipv6 5.0beta4
3 hotspot 5.0beta4
4 mpls 5.0beta4
5 security 5.0beta4
6 routing 5.0beta4
7 X wireless 5.0beta4
8 routeros-powerpc 5.0beta4
9 routerboard 5.0beta4
10 ppp 5.0beta4
11 dude 4.0beta2
12 advanced-tools 5.0beta4

[admin@MikroTik] > /ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK BROADCAST INTERFACE
0 ;;; default configuration
80.97.140.241/24 80.97.140.0 80.97.140.255 bridge1

[admin@MikroTik] > /ip firewall export
# jan/02/1970 02:16:56 by RouterOS 5.0beta4
# software id = JLH6-4UH4
#
/ip firewall connection tracking
set enabled=yes generic-timeout=10m icmp-timeout=10s tcp-close-timeout=10s tcp-close-wait-timeout=10s \
tcp-established-timeout=1d tcp-fin-wait-timeout=10s tcp-last-ack-timeout=10s tcp-syn-received-timeout=5s \
tcp-syn-sent-timeout=5s tcp-syncookie=no tcp-time-wait-timeout=10s udp-stream-timeout=3m udp-timeout=10s
/ip firewall nat
add action=passthrough chain=unused-hs-chain comment="place hotspot rules here" disabled=yes
add action=masquerade chain=srcnat comment="masquerade hotspot network" disabled=no src-address=10.5.50.0/24
/ip firewall service-port
set ftp disabled=no ports=21
set tftp disabled=no ports=69
set irc disabled=no ports=6667
set h323 disabled=no
set sip disabled=no ports=5060,5061
set pptp disabled=no

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 11:39 am
by normis
Is your Dude client version also v4.0beta2 ?
did you actually use 80.97.140.241 in the winbox connect-to window, or you maybe used the MAC address?

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 11:44 am
by macosoft
Yes, my dude client is 4.0beta2.
I have used both IP address and MAC address to connect in the winbox to the Routerboard, and works in both cases.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 12:26 pm
by macosoft
I have uninstalled the dude 4.0beta2 and reinstall Dude v3.6 on routeros and windows and now works.
Maybe is a bug on that beta.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 20, 2010 12:31 pm
by normis
we will test dude server on RB1100, thanks

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Wed Jul 21, 2010 3:45 am
by w0lt
Normis,
I have found the exact same error using Dude 4.0beta2, and a RB800. It would not allow me to log into the RB800 Dude server and provided me with the same error message.. The Dude 4.0beta2 pkg was installed correctly. Removing the Dude 4.0beta2 pkg, and reinstalling the Dude 3.6 pkg solves the problem.

Something in 4.0beta2?

-tp

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Sun Jan 23, 2011 9:45 pm
by schat
Has there been any resolution to this issue?
I just got a new 1100 with 4.13 and 2Gb ram installed on it.
I dropped dude 4.0beta2 under files and rebooted.
It shows dude but I cannot log into it.
Any ideas?

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jan 25, 2011 10:44 am
by sergejs
schat, w0lt

yes, it is correct. Currently The Dude 4.0rc2 package does not work on PPC platform (RB600/800/1000/1100).

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Tue Jul 03, 2012 5:51 am
by leoware
Hi, I've just installed the same old buggie version of the dude on my RB1100AHX2 (obviously without sucess), then I realize it's has been a while without any notice of a new release of the dude.
I would like to know what is the status of the software (it is still alive?), and if we shall keep waiting a new version or we just should lookup for another network monitor software?

If that's the case? may any of you recommend a good (mikrotik friendly) network monitor software?

Thanks in advance.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Sat Apr 08, 2017 6:59 pm
by luismiguelvenezuela
Hello, Greetings, I am new to this site, I really like it, my friends, I have a serious problem. My RB1100 does not accept any server package, I dude, I installed them all and there is no way I can appear in the list

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Thu Apr 13, 2017 10:15 pm
by jarda

Dude server installation Problem

Posted: Fri May 26, 2017 12:37 pm
by Shankulashvili
hi guys .. i am new in this site... i have problem whit dude server.. when i whant install dude server on router board CCR1036 (Firmware version 3.33) and rebooting router. dude is not instalating on router... how i can solve this problem ... ?

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Fri May 26, 2017 11:54 pm
by pukkita
ROS version? did you check the log?

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Sat May 27, 2017 1:37 am
by Shankulashvili
ROS version? did you check the log?
version 3.33

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Sat May 27, 2017 7:31 am
by jarda
Can you read? The reason is written in red. You have to match dude version with Ros version... So upgrade to 6.39.1 and it will be working.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Thu Oct 05, 2017 5:06 pm
by paams
Hello there!

I want to run dude server on my RB433AH router board installed at backhaul tower site for spectral scan monitoring to get clear channel frequency for link connectivity. Could you please let me know which dude server package i need to have download from Mikrotik site? Any assistance from Mikrotik expert will be greatly appreciated. Thanks.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Fri Oct 06, 2017 12:15 pm
by pukkita
There's no dude server for MIPSBE platform, it's only supported on Tile, ARM, MMIPS and x86/CHR.

You need to install it on a supported router, then by adding the RB433 as a device, (and as long as wireless cards used aren't AC chipset), you'll be able to do spectral scans from the main dude server.

Re: How to install Dude server on Routerboard 1100?

Posted: Fri Oct 06, 2017 4:24 pm
by paams
There's no dude server for MIPSBE platform, it's only supported on Tile, ARM, MMIPS and x86/CHR.

You need to install it on a supported router, then by adding the RB433 as a device, (and as long as wireless cards used aren't AC chipset), you'll be able to do spectral scans from the main dude server.
Hello pukkita! thanks for keep supporting. I really appreciate you assistance to me. Okay! i got it. As you know i need spectral scanning tool very importantly to further fine tune my radio links' frequency for more better connectivity to my already setup discussed with you. Hope you understand my concern very well. Also, could you please let me know did you see the setup topology you have asked for? and associated signal outputs. Thanks.