Community discussions

MikroTik App
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Route error on public IP

Thu Sep 30, 2010 9:08 pm

I have a public class of IP's 80.97.140.0/24 and the ether13 have the IP 86.127.70.132.
My computer who have manually set IP 80.97.140.99 shows me when I go to ripe.net that I have IP: 86.127.70.132 :shock:

/ip route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme, B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit 
 #      DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY            DISTANCE
 0 A S  0.0.0.0/0                          86.127.70.129      1       
 1 ADC  80.97.140.0/24     80.97.140.1     bridge1            0       
 2 ADC  86.127.70.128/26   86.127.70.132   13Internet         0
What could be wrong here?
 
fewi
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7734
Joined: Tue Aug 11, 2009 3:19 am

Re: Route error on public IP

Thu Sep 30, 2010 9:43 pm

You have a default route out ether13 and are masquerading outbound traffic on that port. Remove that NAT rule.

Post your NAT configuration if you need details (/ip firewall nat export).
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Re: Route error on public IP

Thu Sep 30, 2010 9:47 pm

Hello again fewi!
/ip firewall nat
add action=passthrough chain=unused-hs-chain comment="place hotspot rules here" disabled=yes
add action=masquerade chain=srcnat comment="masquerade hotspot network" disabled=no src-address=10.5.50.0/24
add action=masquerade chain=srcnat comment="masquerade hotspot network" disabled=no src-address=80.97.140.0/24
I have tried yesterday to configure a hotspot and my be some nasty rules there. Today I did not make any tests (not enough time)

Later edit: I have removed rules 1 and 2 and now it's working ;)
 
fewi
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7734
Joined: Tue Aug 11, 2009 3:19 am

Re: Route error on public IP

Thu Sep 30, 2010 9:53 pm

Remove that last masquerade rule that lists your public IP space. It is unnecessary. The hotspot wizard doesn't anticipate public IPs so it erroneously inserts that rule.
 
macosoft
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Tue Jul 20, 2010 1:42 am

Re: Route error on public IP

Thu Sep 30, 2010 10:25 pm

Done. Now it's working. And you have +1 karma ;) Tnx!

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 44 guests