Page 1 of 1

Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Thu Aug 04, 2011 6:26 pm
by zeus
Hello,
I've recently purchased a rb433 and configured it to masquerade to ether2 (WAN). I have a PC on ether1 (192.168.1.0/24). Everything is basically working, but my dl speed dropped from 20 mbit to ~1 mbit. When I connect my PC directly to the modem it's back to normal.
My firewall settings are very simple:
 0   chain=input action=accept connection-state=established in-interface=ether2 
 1   chain=input action=accept connection-state=related in-interface=ether2 
 2   chain=input action=drop in-interface=ether2 
RouterOS version 4.14.
Where the problem lies? How can I debug it?
I checked link quality with pingtest.com and got grade A, no packet loss.

Thanks

Re: Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Fri Aug 05, 2011 3:13 pm
by MCT
Hello,
I've recently purchased a rb433 and configured it to masquerade to ether2 (WAN). I have a PC on ether1 (192.168.1.0/24). Everything is basically working, but my dl speed dropped from 20 mbit to ~1 mbit. When I connect my PC directly to the modem it's back to normal.
My firewall settings are very simple:
 0   chain=input action=accept connection-state=established in-interface=ether2 
 1   chain=input action=accept connection-state=related in-interface=ether2 
 2   chain=input action=drop in-interface=ether2 
RouterOS version 4.14.
Where the problem lies? How can I debug it?
I checked link quality with pingtest.com and got grade A, no packet loss.

Thanks
The input chain is for connections destined to the router.
The forward chain is for connections through the router

Please post your NAT configuration

Re: Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Fri Aug 05, 2011 3:19 pm
by zeus
The input chain is for connections destined to the router.
The forward chain is for connections through the router
I though it might be relevant to bandwidth anyway if messed up.
Please post your NAT configuration
 0   chain=srcnat action=masquerade out-interface=ether2

Re: Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Fri Aug 05, 2011 3:30 pm
by kirshteins
Try upgrading to the latest version 5.6. Also you can send supout.rif file from this router to support@mikrotik.com and we will examine your configuration. There are many factors that could cause such problem.

Re: Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Fri Aug 05, 2011 3:47 pm
by zeus
I upgraded to 5.6 and it's still slow. I also sent you the supout file.

Re: Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Fri Aug 05, 2011 4:53 pm
by dasiu
Everything is basically working, but my dl speed dropped from 20 mbit to ~1 mbit. When I connect my PC directly to the modem it's back to normal.
1. Have you set the same MAC address on ether2 as on your computer? Do you receive the same IP address via DHCP? Maybe it's a problem with provider?
2. What is the CPU load? Does profiler show anything interesting?

Re: Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Sat Aug 06, 2011 5:25 pm
by zeus
Maybe it's a problem with provider?
It's not, I have added ether2 MAC to ISP's list of authorized computers. I also called them about this and they said that everything looks ok.
2. What is the CPU load? Does profiler show anything interesting?
CPU load is up to 3% during speedtest, profiler shows >95% idle.

Re: Download drastically dropped in simple home NAT

Posted: Thu Aug 11, 2011 7:03 pm
by zeus
The problem turned out to be.. bad cable. Shame on me. Now it works perfectly.