Community discussions

MikroTik App
 
gxmc
just joined
Topic Author
Posts: 20
Joined: Sat Jan 02, 2010 1:53 pm

Queues for bandwidth control not working properly (torrent?)

Sun Apr 13, 2014 11:14 pm

Some of my customers are using around twice the uploaded set to them, I know a few of them very well and I know they are using the bittorrent protocol to transmit files the whole day and I guess the bypassing of the queue rules is related with that protocol.

The OS' version is 3.23. Its a Level 5 licence but I dont like changing something that is working. If thats a version related bug then its time to upgrade. Id like somebody here to confirm it to me.

Thanks
1513807_445808712232132_4088832964273153900_n.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
joegoldman
Long time Member
Long time Member
Posts: 547
Joined: Mon May 27, 2013 2:05 am

Re: Queues for bandwidth control not working properly (torre

Mon Apr 14, 2014 12:11 am

Queue's are processed linearly, like the firewall rules, do you have a non-dynamic queue sitting at the top of the list that might be capturing certain traffic, allowing it to not be caught by the dynamic interface queue?

Although never tried specifically with Bit Torrent, I use dynamic queues a lot on 5.2X and 6.X without problem. v3 is VERY old and it would be worth upgrading. I understand your concern though, I would export the config, load up the new OS on a new HDD/flash drive (depending on your device), import the config and verify all working. This at least gives you a simple roll-back come failure by just removing the new HDD and putting the old one back in.

I would either move to 5.25 or perhaps wait for 6.12 to be released.
 
gxmc
just joined
Topic Author
Posts: 20
Joined: Sat Jan 02, 2010 1:53 pm

Re: Queues for bandwidth control not working properly (torre

Mon Apr 14, 2014 2:02 am

Even if theres a queue processing packets before these dynamic individual queues for each customer, shouldnt the packet get read and processed by the second queue after it got processed by the first one?
 
gxmc
just joined
Topic Author
Posts: 20
Joined: Sat Jan 02, 2010 1:53 pm

Re: Queues for bandwidth control not working properly (torre

Mon Apr 14, 2014 11:32 pm

Theres a long time since the last time I installed the OS from the ground, wont I need to buy a new licence in order to install it on a new HDD/flashdrive?
 
n21roadie
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1896
Joined: Fri Aug 07, 2009 10:36 pm
Location: Limerick,Ireland

Re: Queues for bandwidth control not working properly (torre

Tue Apr 15, 2014 12:00 am

Some of my customers are using around twice the uploaded set to them, I know a few of them very well and I know they are using the bittorrent protocol to transmit files the whole day
I have a simple solution for that (even for customers who I know very well!) Radius Manager will automatically slow the connection down when preset bandwidth is exceeded and I notify them connection is slowed down, some moan and blame others in the household,they then decide either to address bandwidth used or move to another provider, and if they had a better deal from another provider they would have moved already.
N21roadie,
Network 100% MT for Now?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests