Community discussions

 
markom
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 105
Joined: Thu Dec 17, 2009 10:42 pm

add management IP to CRS switch? how to? example not working

Tue Jul 22, 2014 4:16 pm

hello,
I have followed Example 1 from:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CRS_examples

everything work fine with one exception.

setup of "Management IP Configuration" not working because, IP for mikrotik switch is in VLAN300, from the example.

so, my question will be, is it possible to add management IP to MT device from some of vlan's from trunk port?

CISCO <-------------------------------------> MIKROTIK
SWITCH PORT MODE TRUNK PORT 24 TRUNK FOR VLANS 200,300,400

latest firmware is installed.
 
jkarras
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 224
Joined: Fri Sep 06, 2013 3:07 am
Location: Utah, USA

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Wed Jul 23, 2014 6:55 am

Did you verify its not just a trunking problem by setting a port on your CRS to vlan 300 and testing access?
 
markom
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 105
Joined: Thu Dec 17, 2009 10:42 pm

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Wed Jul 23, 2014 11:45 am

trunking work fine.

vlan access 200.300.400 working fine on port mode access.

Lets simplify question. How to choice management vlan (like other L2 switches)?

Ok I can make work, but I don't want.
If I use some other vlan example vlan 50 to be management vlan.
But I want to also use IP numbers from that management vlan.
 
jkarras
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 224
Joined: Fri Sep 06, 2013 3:07 am
Location: Utah, USA

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Wed Jul 23, 2014 2:55 pm

Can you give an example?
 
mpreissner
Member
Member
Posts: 356
Joined: Tue Mar 11, 2014 11:16 pm
Location: Columbia, MD

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Wed Jul 23, 2014 4:00 pm

If your management VLAN is 300, then create a VLAN 300 interface on the Master port for the switch group and apply the management IP address to that interface. Make sure you enable VLAN 300 on the Master port as well as the switch-cpu port in addition to your trunk.

I have this all working on my CRS226, but I don't have remote access set up so I can't do a config export until later.
Michael Preissner
CISSP, CCSP, CEH, PMP
 
markom
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 105
Joined: Thu Dec 17, 2009 10:42 pm

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Thu Jul 24, 2014 4:23 pm

Ok I will try to do it again tomorrow.
If you find your config, post it. I appreciate Your help.

Thank You,
 
vvujasinovic
just joined
Posts: 11
Joined: Sun Apr 07, 2013 10:49 pm

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Wed Jul 30, 2014 6:44 pm

If your management VLAN is 300, then create a VLAN 300 interface on the Master port for the switch group and apply the management IP address to that interface. Make sure you enable VLAN 300 on the Master port as well as the switch-cpu port in addition to your trunk.

I have this all working on my CRS226, but I don't have remote access set up so I can't do a config export until later.
Hi,

can You clarify this a little bit as it is not working for me. Everything is configured in a way you described and two swithches cannot ping eachother over trunk port...

Thanks.
 
markom
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 105
Joined: Thu Dec 17, 2009 10:42 pm

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Fri Aug 08, 2014 3:48 pm

Problem solved.

solution is to add:
/interface ethernet switch egress-vlan-tag
add tagged-ports=ether2,switch1-cpu vlan-id=300

/interface ethernet switch vlan
add ports=ether2,ether6,switch1-cpu vlan-id=300


Now everything is fine.

That should be added on official manual page!
 
xavierc
just joined
Posts: 8
Joined: Mon Apr 21, 2014 8:42 pm

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Mon Aug 11, 2014 1:51 pm

Thank you for posting an update with the solution.
 
User avatar
jp
Long time Member
Long time Member
Posts: 599
Joined: Wed Mar 02, 2005 5:06 am
Location: Maine
Contact:

Re: add management IP to CRS switch? how to? example not wor

Thu Oct 16, 2014 10:40 pm

Thank you!!!!!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests