Community discussions

MikroTik App
 
Moogman
just joined
Topic Author
Posts: 13
Joined: Sat Nov 24, 2012 2:03 am

HUAWEI E169 on RB2011UAS-2HnD

Mon Dec 22, 2014 8:03 pm

Hi,

i have already got a HUAWEI E169 working on this board but now i have a new one (with a CRC-9 socket).
The "new" stick works perfect on PC:

This is the response of:
ATI
Manufacturer: huawei
Model: E169
Revision: 11.315.05.00.00
IMEI: 359638016383071
+GCAP: +CGSM,+FCLASS,+DS

If i connect this modell to my Mikrotik i got no available channels:
[admin@MikroTik] > system resource usb print
# DEVICE VENDOR NAME SPEED
0 1:1 Linux 3.3.5 ehci_hcd RB400 EHCI 480 Mbps
1 1:2 \C3\BF\C3\BF\C3\BF\C3... HUAWEI Mobile 12 Mbps

[admin@MikroTik] > port print
Flags: I - inactive
# DEVICE NAME CHANNELS USED-BY BAUD-RATE
0 serial0 1 Serial Console auto
1 I usb2 0 9600

So i have no Channels availble.... thats a bit sad, cause the E169 is on the compatibiliy list.
Can anybody help me to get this stick working?
 
Moogman
just joined
Topic Author
Posts: 13
Joined: Sat Nov 24, 2012 2:03 am

Re: HUAWEI E169 on RB2011UAS-2HnD

Tue Dec 23, 2014 6:37 pm

The solution was easy thx to the great mikrotik support.

You must disable the virtual CD-ROM on the UMTS-stick.
This can be done with a normal PC (Windows / Linux)

I have used putty on the com port of the stick and did set the CD-ROM to disable with the following command:

AT^U2DIAG=0

Here a link to some specific commands

http://www.3g-modem-wiki.com/page/Huawei+AT-commands

Happy X-MAS !!!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 42 guests