Community discussions

 
katit
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Wed May 13, 2015 6:01 am

Network scanner stopped working

Mon Jun 29, 2015 3:57 am

Ok, here is the deal. I have network printer/scanner. Long time. This is Dell 1815dn
On Windows PC I install driver and setup "scanner" access to this printer. Then, on printer I can scan to "Network", it finds PC and places scanned document into proper folder on PC.

Why Mikrotik? Well. All this was working before I installed Mikrotik router.

What happens now is. If I re-set driver/printer on PC - I can go in and scan into PC from printer no problem. But after some time printer "stops seeing" this PC. I have to re-initiate setup from PC side in order to scan.

Any pointers or ideas on why this might be happening?
 
User avatar
docmarius
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1219
Joined: Sat Nov 06, 2010 12:04 pm
Location: Timisoara, Romania
Contact:

Re: Network scanner stopped working

Mon Jun 29, 2015 8:20 am

Unless you are routing between two 2 network segments and use a common WINS server, usually this has nothing to do with the router. Windows network protocols use LAN broadcasts for its discovery protocol and are thus restricted to a network segment.
One possibility is that your new setup inproperly enables (or maybe disables) IPv6, but this is a remote possibility, since you can browse the network correctly at some point.
Torturing CCR1009-7G-1C-1S+, RB450G, RB750GL, RB951G-2HnD, RB960PGS, RB260GSP, OmniTIK 5HnD and NetMetal 922UAGS-5HPacD + R11e-5HnD in my home network.
 
Van9018
Long time Member
Long time Member
Posts: 515
Joined: Mon Jun 16, 2014 6:26 pm
Location: Canada - Abbotsford

Re: Network scanner stopped working

Mon Jun 29, 2015 8:52 am

ARP issue?

As a test, when you can't scan to the PC, then use the PC to connect to the printer's web interface. If the web interface loads fine, then try scanning again (as the printer would now know the PC's mac address).

Then finally in the Mirkotik you can go to Tools > Packet Sniffer and capture traffic. When you scan after the printer has been idle for 30+ minutes, you should see an ARP lookup.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests