Page 1 of 1

Multicasting PIM IGMP Issue

Posted: Tue Feb 07, 2017 1:47 pm
by safiullahtariq
Hello All,

Following is my physical connection.

VLC Server(192.168.88.254) - Ether2 MikrotikA (192.168.88.1)

MikrotikA -- Ether1 (192.168.4.1) <---------> Ether1 Mikrotik_B(192.168.4.2)

MikrotikB -- Ether2 (192.168.99.1) - VLC Client (192.168.99.254)

I need muticast from VLC server to VLC client. The firmware is 6.36.4

This is the solution:

Router MikortikA

[MikrotikA] > routing pim interface add
[MikrotikA] > routing pim rp add address=192.168.4.1


Router Mikrotik_B:

[MikrotikB] > routing pim interface add interface=ether1
[MikrotikB] > routing pim interface add interface=ether2
[MikrotikB] > routing pim rp add address=192.168.4.1


I have disabled all the firewall rules and added just 1 rule in NAT in both routers.
chain=srcnat action=masquerade out-interface=ether1 log=no log-prefix=""

This is the Routes in MikrotikB
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 ADC 192.168.4.0/24 192.168.4.2 ether1 0
1 A S 192.168.88.0/24 192.168.4.1 1
2 ADC 192.168.99.0/24 192.168.99.1 ether2 0

This is the Routes in MikrotikA
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 ADC 192.168.4.0/24 192.168.4.1 ether1 0
1 ADC 192.168.88.0/24 192.168.88.1 ether2 0
2 A S 192.168.99.0/24 192.168.4.2 1


These are the router's PIM Joins status.
MikrotikA PIM Join Status.JPG
MikrotikA PIM Join Status.JPG
I cam ping/winbox one router from the other. And if i ping from the server pc to the client, i receive a reply and the opposite also.

I need help as I cannot figure out that if multicast is working or not. And honestly speaking, i dont know what server address should i give to the vlc server which is streaming the video and also what address should i give to the vlc client.

Help me please.

Regards,
Safiullah

Re: Multicasting PIM IGMP Issue

Posted: Tue Feb 07, 2017 4:28 pm
by baragoon
Something happens when you run server at 192.168.88.254 and trying to discover server from client 192.168.99.254?

Re: Multicasting PIM IGMP Issue

Posted: Tue Feb 07, 2017 4:31 pm
by safiullahtariq
Well i can ping the server from client.
Thats no issue.