Community discussions

MikroTik App
 
AhmedFakkar
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Mon Dec 07, 2020 4:24 pm

VLAN over VPLS Link

Mon Dec 07, 2020 4:28 pm

Hi,

I have manged to implement VPLS link between two different Mikrotik routers. Now, i need to be able to pass VLAN tagged traffic in addition to native VLAN traffic. I have tried multiple configuration but it didn't work. Could any one recommend the correct steps and configuration for achieving this?

Thanks in advance.

Ahmed
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1939
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Krugersdorp (Home town of Brad Binder)
Contact:

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 12:40 am

You will add vlans the same way as you would with other interfaces.

Post your attempt with vlan config here and we can see where you going wrong and can try and assist you
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
mducharme
Trainer
Trainer
Posts: 1127
Joined: Tue Jul 19, 2016 6:45 pm

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 1:13 am

The default layer 2 MTU of a VPLS tunnel is 1500 which is too small to admit a VLAN tag with a full size packet. You'll need to increase your advertised L2MTU to at least 1504 from 1500.
 
AhmedFakkar
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Mon Dec 07, 2020 4:24 pm

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 2:36 am

The default layer 2 MTU of a VPLS tunnel is 1500 which is too small to admit a VLAN tag with a full size packet. You'll need to increase your advertised L2MTU to at least 1504 from 1500.
I have already done this and here is the VPLS interface,

0 DB name="vpls21" mtu=1500 l2mtu=1550 mac-address=02:2B:05:71:1C:78 arp=enabled
arp-timeout=auto disable-running-check=no remote-peer=10.20.1.2 cisco-style=no
cisco-style-id=0 advertised-l2mtu=1550 pw-type=raw-ethernet
use-control-word=yes vpls=MGMT-VPLS
 
AhmedFakkar
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Mon Dec 07, 2020 4:24 pm

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 2:41 am

You will add vlans the same way as you would with other interfaces.

Post your attempt with vlan config here and we can see where you going wrong and can try and assist you


Connection should be as the following, Server > Mikrotik CCR1036 > VPLS > Mikrotik CCR2004 > Server.
I am trying to make both server communicate through VLAN "2". I have added the VLAN and allowed it through the port towards the server and through VPLS link.

I have bridged both VPLS and Server's port as well.

Flags: X - disabled, R - running
# NAME MTU ARP VLAN-ID INTERFACE
1 R Server-2 1500 enabled 2 ether4
2 VPLS 1500 enabled 2 vpls21
3 Bridge-VLAN 1500 enabled 2 MGMT
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1939
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Krugersdorp (Home town of Brad Binder)
Contact:

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 9:54 am

...
0 DB name="vpls21" mtu=1500 l2mtu=1550 mac-address=02:2B:05:71:1C:78 arp=enabled
arp-timeout=auto disable-running-check=no remote-peer=10.20.1.2 cisco-style=no
cisco-style-id=0 advertised-l2mtu=1550 pw-type=raw-ethernet
use-control-word=yes vpls=MGMT-VPLS

You are using BGP signaled VPLS, these VPLS interfaces are created dynamically which makes assigning Vlans difficult as the VPLS interface will change as and when router reboots, etc.

I don't know if there is a solution to this, have not worked much with BGP signaled VPLS
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
AhmedFakkar
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Mon Dec 07, 2020 4:24 pm

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 2:32 pm

[/quote]


You are using BGP signaled VPLS, these VPLS interfaces are created dynamically which makes assigning Vlans difficult as the VPLS interface will change as and when router reboots, etc.

I don't know if there is a solution to this, have not worked much with BGP signaled VPLS
[/quote]


Thank you for your feedback.

Can i know how to setup it at least? I will deal with VPLS tunnel changing after rebooting
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1939
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Krugersdorp (Home town of Brad Binder)
Contact:

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 3:10 pm

Mikrotik Wiki Article on Bridge Vlan:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Bridge_VLAN_Table

Herewith a good tutorial from a forum member:
viewtopic.php?f=13&t=143620&p=833307&hi ... an#p706996
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
User avatar
IPANetEngineer
Trainer
Trainer
Posts: 1313
Joined: Fri Aug 10, 2012 6:46 am
Location: Jackson, MS, USA
Contact:

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 3:52 pm

If you want to pass all VLANs like a trunk over VPLS without specifying each VLAN, here is a blog article I wrote with config examples on how to use S-Tag for this.

https://stubarea51.net/2018/08/07/mikro ... and-s-tag/

Image
Global - MikroTik Support & Consulting - English | Español | Serbian | Danish +1 855-645-7684
https://iparchitechs.com/ecosystem/mikr ... consulting mikrotiksupport@iparchitechs.com
 
AhmedFakkar
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Mon Dec 07, 2020 4:24 pm

Re: VLAN over VPLS Link

Wed Dec 09, 2020 11:03 pm

Mikrotik Wiki Article on Bridge Vlan:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Bridge_VLAN_Table

Herewith a good tutorial from a forum member:
viewtopic.php?f=13&t=143620&p=833307&hi ... an#p706996
Thank you

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests