Community discussions

MUM Europe 2020
 
User avatar
mistiq
newbie
Topic Author
Posts: 37
Joined: Wed Oct 19, 2011 3:13 am
Location: Outside

OSPF if-installed doesn`t work

Wed Jun 05, 2013 9:59 am

I have Mikrotik and Cisco with next network diagram:
Image
dst-address=0.0.0.0/0 gateway=188.246.xxx.x gateway-status=188.246.xxx.x reachable via  wan_avers check-gateway=ping distance=1 scope=30 target-scope=10
#show ip route vrf LOCAL

Routing Table: LOCAL
Codes: C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
       D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area 
       N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
       E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
       i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
       ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
       o - ODR, P - periodic downloaded static route

Gateway of last resort is 172.20.96.109 to network 0.0.0.0

     172.20.0.0/30 is subnetted, 3 subnets
C       172.20.96.204 is directly connected, Vlan900
C       172.20.96.112 is directly connected, Vlan69
C       172.20.96.108 is directly connected, Vlan68
O*E2 0.0.0.0/0 [110/1] via 172.20.96.109, 00:00:38, Vlan68
(МТ1) (This is VRF vlan)

Mikrotik 1 redistributed default route to cisco with "Redistribute Default Route = If installed (as type 1)" option and metric=1 into cisco VRF.
Mikrotik 2 redistributed default route to cisco with "Redistribute Default Route = If installed (as type 1)" option and metric=2 into cisco VRF.

When default route on MT1 become "unreachable":
dst-address=0.0.0.0/0 gateway=188.246.xxx.x gateway-status=188.246.xxx.x unreachable check-gateway=ping distance=1 scope=30 target-scope=10
For few second default route on cisco become :
O*E1 0.0.0.0/0 [110/12] via 172.20.96.113, 00:00:02, Vlan69
(МТ2)

And back to
O*E1 0.0.0.0/0 [110/11] via 172.20.96.109, 04:05:55, Vlan68
On MT1 i can see
2 ADo  dst-address=0.0.0.0/0 gateway=172.20.96.98 gateway-status=172.20.96.98 reachable via  vlan_66_mgm distance=110 scope=20 target-scope=10 ospf-metric=22 ospf-type=external-type-1 
(This is main table on cisco)

What i do wrong? Why MT1 redistrubute route received from other MT?
K.i.s.S.
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 5960
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: OSPF if-installed doesn`t work

Wed Jun 05, 2013 10:59 am

Which version you are running? v6.0 should have fixed default route distribution in this setup.
 
User avatar
mistiq
newbie
Topic Author
Posts: 37
Joined: Wed Oct 19, 2011 3:13 am
Location: Outside

Re: OSPF if-installed doesn`t work

Wed Jun 05, 2013 11:24 am

Which version you are running? v6.0 should have fixed default route distribution in this setup.
we are running exactly 6.0
K.i.s.S.
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 5960
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: OSPF if-installed doesn`t work

Wed Jun 05, 2013 12:01 pm

Send supout files from all three routers to support.
 
okoun
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 98
Joined: Fri Feb 18, 2011 3:11 pm

Re: OSPF if-installed doesn`t work

Fri Jun 07, 2013 1:15 am

I have exactly the same problem, it looks like the global version 6 error
 
User avatar
mistiq
newbie
Topic Author
Posts: 37
Joined: Wed Oct 19, 2011 3:13 am
Location: Outside

Re: OSPF if-installed doesn`t work

Sat Jun 08, 2013 6:37 am

I have exactly the same problem, it looks like the global version 6 error
Support says it`s normal that mikrotik re-redistribute received ospf routes when if-installed option are enabled :(
I think it`s stupid.
K.i.s.S.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests