Community discussions

 
geordy
just joined
Topic Author
Posts: 10
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:20 pm

OSPF type 0x09 error

Fri Apr 25, 2014 10:57 am

Hello all,

I am trying to setup a backbone area with an adjacent router using OSPF but I am getting the following error:
09:53:37 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 172.26.4.2: state change from Exchange to 2-Way
09:53:38 route,ospf,info Discarding Database Description packet: Unsupported LSA type or wrong scope
09:53:38 route,ospf,info     type=0x9
Can anyone shed any light on why this is happening. If I setup the same OSPF using Quagga then the neighbour relation starts fine, (quagga running on Openwrt inside Metarouter) basically confirming that the MTU is correct for OSPF.

On the OSFP Neighbour I see the following errors:
172.26.4.1 IP addr 172.26.4.1 neighbor FSM state has deteriorated.
2014-04-25T09:57:37+00:00 vShield-edge-4-0 routing[372]:  [user.emerg] EXCEPTION 0x3e01-117: DB DESCRIPTION packet received with invalid master / slave bit.
2014-04-25T09:57:37+00:00 vShield-edge-4-0 routing[372]:  [user.info] AUDIT 0x3e01-91: OSPF 1 An adjacency with a neighbor has gone down.
Any help would be greatly appreciated
 
geordy
just joined
Topic Author
Posts: 10
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:20 pm

Re: OSPF type 0x09 error

Wed May 07, 2014 5:13 pm

No One ?
 
User avatar
c0d3rSh3ll
Long time Member
Long time Member
Posts: 558
Joined: Mon Jul 25, 2011 9:42 pm
Location: [admin@Chile] >

Re: OSPF type 0x09 error

Wed May 07, 2014 5:33 pm

Post your conf of each router and routerOS version.

sent from my mobile phone using tapatalk
nothing
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 5942
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: OSPF type 0x09 error

Wed May 07, 2014 5:47 pm

...
 
lz1dsb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 222
Joined: Wed Aug 07, 2013 11:48 am

Re: OSPF type 0x09 error

Tue May 20, 2014 4:26 pm

Hello all,

2014-04-25T09:57:37+00:00 vShield-edge-4-0 routing[372]: [user.emerg] EXCEPTION 0x3e01-117: DB DESCRIPTION packet received with invalid master / slave bit.
2014-04-25T09:57:37+00:00 vShield-edge-4-0 routing[372]: [user.info] AUDIT 0x3e01-91: OSPF 1 An adjacency with a neighbor has gone down.[/code]

Any help would be greatly appreciated
The question regarding the LSA type has already been answered...
I'm interested in the other error message you've got.
DB DESCRIPTION packet received with invalid master / slave bit.
This is interesting... Master/slave determination is done prior DB Desccription exchange in OSPF. And it's purely to determine which of the neighbors will send the data first. In your case it seems like this phase was not done correctly and you've got that error. Have you changed any OSPF interface priority?
 
geordy
just joined
Topic Author
Posts: 10
Joined: Tue Feb 25, 2014 12:20 pm

Re: OSPF type 0x09 error

Tue Jun 03, 2014 10:38 am

Hello all,

2014-04-25T09:57:37+00:00 vShield-edge-4-0 routing[372]: [user.emerg] EXCEPTION 0x3e01-117: DB DESCRIPTION packet received with invalid master / slave bit.
2014-04-25T09:57:37+00:00 vShield-edge-4-0 routing[372]: [user.info] AUDIT 0x3e01-91: OSPF 1 An adjacency with a neighbor has gone down.[/code]

Any help would be greatly appreciated
The question regarding the LSA type has already been answered...
I'm interested in the other error message you've got.
DB DESCRIPTION packet received with invalid master / slave bit.
This is interesting... Master/slave determination is done prior DB Desccription exchange in OSPF. And it's purely to determine which of the neighbors will send the data first. In your case it seems like this phase was not done correctly and you've got that error. Have you changed any OSPF interface priority?
I have not changed anything. Just to update everyone, I have filed a bug with the "Other" router. it seems that it had an IPv6 address but that should not have been advertised. Our enginering team is working on it.

Thanx
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 5942
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: OSPF type 0x09 error

Thu Apr 18, 2019 2:21 pm

*) ospf - added support for link scope opaque LSAs (Type 9) for OSPFv2;

viewtopic.php?f=21&t=146087&p=727144#p727144

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests