Community discussions

 
dorijan
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 244
Joined: Fri Jun 04, 2004 12:42 am
Location: Croatia

xen+x86 when?

Thu Oct 08, 2009 1:12 am

Hi...
I suppose nobody have magic ball to see when xen will be working on x86, but I was wondering is it even in plans to make this work? thank you
 
dssmiktik
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 732
Joined: Fri Aug 17, 2007 8:42 am

Re: xen+x86 when?

Sun Oct 18, 2009 6:33 am

My guess is probably not. However, there's a KVM package in v4.x that should replace Xen for virtualization. It requires your CPU to support hardware virtualization though.
Doug
 
gcakici
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 60
Joined: Thu Feb 23, 2006 11:44 am

Re: xen+x86 when?

Mon Oct 26, 2009 6:15 pm

I'm trying to use my Xen vm machine on v4.1 but no success which perfectly runs on v3.22. Only thing seems to be inappropriate is the main memory parameter under the xen menu which i can set but os is not getting aware of it.

Do you guys have a plan to fix this issue so we can use our existing stuff with the new router os versions? We don't have a kvm capable cpu so kvm paclkage is not an option.

Thanks
Gokalp
 
wdca
newbie
Posts: 26
Joined: Sat Nov 25, 2006 12:34 am

Re: xen+x86 when?

Sun Nov 01, 2009 9:58 pm

I'm trying to use my Xen vm machine on v4.1 but no success which perfectly runs on v3.22. Only thing seems to be inappropriate is the main memory parameter under the xen menu which i can set but os is not getting aware of it.

Do you guys have a plan to fix this issue so we can use our existing stuff with the new router os versions? We don't have a kvm capable cpu so kvm paclkage is not an option.

Thanks
Gokalp
What image are you using in 3.22?
Can you post more info about the setup(export setting etc)?
BIG THX!
 
dssmiktik
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 732
Joined: Fri Aug 17, 2007 8:42 am

Re: xen+x86 when?

Mon Nov 02, 2009 3:53 am

I'm trying to use my Xen vm machine on v4.1 but no success which perfectly runs on v3.22. Only thing seems to be inappropriate is the main memory parameter under the xen menu which i can set but os is not getting aware of it.

Do you guys have a plan to fix this issue so we can use our existing stuff with the new router os versions? We don't have a kvm capable cpu so kvm paclkage is not an option.

Thanks
Gokalp

This is a confirmed problem. There appears no problems with images, but rather the Xen package itself.
This problem started in v3.23 and still isn't fixed in v4.2. Email support [at] mikrotik [dot] com and ask them to fix it.
Referenced post: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=15&t=32036
IMO, you did everything right, tombrdfrd66, but there's a problem with memory-for-main xen parameter in RouterOS versions 3.23 and 3.24 - seems like it's simply ignored.

I was using centos xen image with 3.22 and noticed it didn't work any more after upgrade to 3.23 (failed-to-setup-vm status). It was reporting full physical memory size for main and ignored any setting I entered for memory limit in xen parameters - and the same thing happens with 3.24, too. After downgrade back to 3.22, everything is back to normal.

So it's either waiting for a fix from MT or back to good ole 3.22... that is, if you need xen.
Doug
 
javedshotline
newbie
Posts: 26
Joined: Mon Jan 23, 2012 9:09 pm

Re: xen+x86 when?

Mon Jan 23, 2012 9:19 pm

im using router os 3.22 with xen.
i have created ROS image, its up & running.
but im unable to Shutdown & reboot the child OS loaded in xen. also im unable to restore the settings from backup file in child OS.
my settings are
name="EverNew" disk-images=hda:EverNew.img initrd="" kernel=""
kernel-cmdline="" cpu-count=2 memory=64MiB weight=256
console-telnet-port=2323 host-shutdown-action=shutdown state=running

i did almost everything to solve it myself. plz advise something
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: xen+x86 when?

Tue Jan 24, 2012 8:29 am

due to problems with XEN at the time - XEN support was removed from RouterOS in v.4.4

Current RotuerOS released version is 5.12 and you should use KVM to virtualize guests.
 
User avatar
jp
Long time Member
Long time Member
Posts: 599
Joined: Wed Mar 02, 2005 5:06 am
Location: Maine
Contact:

Re: xen+x86 when?

Fri Jan 27, 2012 7:20 pm

You can still use another linux distribution as the xen "hypervisor" and routeros as virtual machines.
 
barkas
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 260
Joined: Sun Sep 25, 2011 10:51 pm

Re: xen+x86 when?

Sun Jan 29, 2012 5:20 pm

You can still use another linux distribution as the xen "hypervisor" and routeros as virtual machines.
And pay for a license for each one - possibly not such a good idea.
 
wpeople
Member
Member
Posts: 352
Joined: Sat May 26, 2007 6:36 pm

Re: xen+x86 when?

Thu Mar 01, 2012 6:04 pm

if you have a 'master' image with a basic ROS-x86 install, and copy to different image files, it will work.
However i don't know if it violates the EULA or not.
(Running several virtual router on mikrotik "hypervisor" is allowed - so running several virtual routers on different "hypervisor" maybe the same :-)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24222
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: xen+x86 when?

Mon Mar 05, 2012 10:09 am

if you have a 'master' image with a basic ROS-x86 install, and copy to different image files, it will work.
However i don't know if it violates the EULA or not.
(Running several virtual router on mikrotik "hypervisor" is allowed - so running several virtual routers on different "hypervisor" maybe the same :-)
RouterOS license implies that each running copy of RouterOS has to be licensed.
No answer to your question? How to write posts
 
wpeople
Member
Member
Posts: 352
Joined: Sat May 26, 2007 6:36 pm

Re: xen+x86 when?

Tue Mar 06, 2012 5:24 pm

hmm. so running ROS in ROS's metarouter means different copies? (and needs different licenses?)
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: xen+x86 when?

Wed Mar 07, 2012 8:37 am

RouterOS as MetaROUTER guest will not require license key. RouterOS installed as guest in KVM or whatever virtualization - will.
 
lahoras
newbie
Posts: 48
Joined: Mon Aug 13, 2007 2:00 am
Location: Tunuyan -Mendoza - Argentina

Re: xen+x86 when?

Sat Mar 10, 2012 7:20 am

Is very inportant this question, becouse at the moment, as metarouter only run on rb1000 or rb1100 and this are discuontinued, in new line rb1100ah and rb1100ahx2 dosen't run, only is possible use on rb450g and is not very realiable, too many users can confusind and try virtualization on KVM, beliving that is same as metarouter.
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: xen+x86 when?

Tue Mar 13, 2012 8:45 am

it works on rb1100ah same as on rb1100, just have to use newest version of RouterOS where problem encountered on rb1100ah has been resolved.
 
lahoras
newbie
Posts: 48
Joined: Mon Aug 13, 2007 2:00 am
Location: Tunuyan -Mendoza - Argentina

Re: xen+x86 when?

Wed Mar 14, 2012 7:05 am

Then the problem dosen't memory storage?, how many metarouters can run simultaneously on rb1100AH?, can you help me with this?, I have purchased a RB1100AHx2 and is not support metarouter, is incredible perfomance with respect RB1100.

regards

ARIEL
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: xen+x86 when?

Wed Mar 14, 2012 9:12 am

rb1100AHx2 does not support MetaROUTER, and on any other metaroutere out there you can run 8 guests as per manual here:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Metarouter

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest