Community discussions

MUM Europe 2020
 
kait
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Thu May 10, 2012 12:09 pm
Location: Czech Republic

Metarouter on RB1100AHx2

Wed May 16, 2012 1:11 pm

Hi,

I have recently bought Mikrotik RB1100AHx2 and I'm really disappointed that I can't use Metarouter feature. I have red many forums etc, everybody wrote that Metarouter feature is working on RB1100AH not on two core CPU version. I have latest stable ROS 5.16 and when I try import virtual OpenWRT image openwrt-mr-ppc-rootfs.tgz everything goes well, BUT when I want to enable/start is says:

Couldn't change MetaROUTER <mr2> - not enough resources (6)

I have 8GB microSD card inside. I have bought this router especially for this feature, because I need to run OpenWRT for additionally functionality.

Thanks for hints!

Pavel
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed May 16, 2012 1:24 pm

metarouter is not working on RB1100AHx2 currently. We will work on it later on, but currently there is nothing you can do to run MetaROUTER guest in this board.
 
User avatar
cbrown
Trainer
Trainer
Posts: 1840
Joined: Thu Oct 14, 2010 8:57 pm
Contact:

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Mon Jun 18, 2012 10:03 pm

Has there been any update on this? Do you have an ETA of when we will be able to run metarouters?
C.Brown

cbrown[at]ravenrocknetworks.com
MTCNA - MTCRE - MTCWE - MTCTCE
MTCSE - TRAINER-0179
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Tue Jun 19, 2012 10:33 am

no, problems regarding metarouter on other boards are priority.
 
skip
just joined
Posts: 9
Joined: Fri Sep 07, 2012 5:47 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Sat Sep 08, 2012 8:40 pm

+1 for this issue.

RB1100AHx2 is (at the moment) your flagship product, being able to run metarouter/openwrt on it would be so nice...
 
synologic
newbie
Posts: 38
Joined: Tue Aug 11, 2009 2:03 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed Aug 14, 2013 2:10 pm

It's been some time, any updates on this ?

I just couldn't believe when i saw that Metarouter does not work on 1100AHx2 ...
 
User avatar
roc-noc.com
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 869
Joined: Sun Dec 02, 2007 3:27 am
Location: Rockford, IL USA
Contact:

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed Aug 14, 2013 10:32 pm

Now that the RB1100AHx2 is the only production router left in this PPC family, Metarouter support would be very nice.
-----------------------------------------------
http://www.roc-noc.com
Tom, CCNA, ISP, USA Mikrotik Distributor
888-762-5662
-----------------------------------------------
 
mymicha
just joined
Posts: 10
Joined: Tue Sep 20, 2011 12:49 am

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Thu Aug 15, 2013 9:42 am

+1 for this feature
 
User avatar
NathanA
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 801
Joined: Tue Aug 03, 2004 9:01 am

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Thu Aug 29, 2013 6:26 am

I posted this to another thread, and apparently those who are desperate for this feature either don't know how to use search on these forums, or your e-mails are not getting past my spam filter, or you aren't really that desperate: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 49#p371649

I'm very eager to know if it works, but I still don't know for sure that it does because I don't have an Hx2 or AHx2 at my disposal to run tests on (plenty in production, but none that I can take offline right now to just play with). Thus, I still need someone to test my procedure for me. If you e-mail me at the address I provide in the aforementioned post, I can hook you up.

Obviously it would be better if it were officially supported, but in the meantime, the Hx2 sells for the same retail price that the AH used to sell for, so if you NEED an 1100 that can run MetaROUTERs, and if my procedure works, you're still paying the same price for the hardware that you would have paid before, even if you aren't taking full advantage of it.

Thanks,

-- Nathan
 
LeoCombes
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 78
Joined: Mon May 28, 2007 3:56 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Thu Apr 24, 2014 6:05 pm

any updates on this?
 
Nutcracker
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 66
Joined: Mon Jun 04, 2007 5:03 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Mon Jun 02, 2014 12:50 pm

+1 bump

Any updates?
 
csonaglio
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Sep 08, 2014 7:47 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed Sep 17, 2014 3:52 pm

When it will be possible to use the Metarouter RB1100AHX2? (without "alternative workaround").
Come on Mikrotik! This is not impossible!
 
Igels
just joined
Posts: 2
Joined: Fri Oct 10, 2014 7:27 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Fri Oct 10, 2014 7:39 pm

+1 bump

Any updates?
 
Igels
just joined
Posts: 2
Joined: Fri Oct 10, 2014 7:27 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Fri Oct 10, 2014 7:40 pm

+1 bump

Any updates?
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Mon Oct 13, 2014 11:54 am

we are working on virtualization feature for multicore PowerPC CPUs. No ETA.
 
User avatar
tanakasan
just joined
Posts: 4
Joined: Fri Dec 27, 2013 10:32 am
Location: Poland, Wroclaw

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Thu Oct 16, 2014 10:39 am

good joke - more than two years
Maybe better than the times to write - do not expect to buy some in the future cheaper / other equipment.
 
User avatar
dynek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 197
Joined: Tue Jan 21, 2014 10:03 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed Dec 03, 2014 10:35 am

No more news on this?

I'm thinking about switching from my trusted RB450G to RB1100AHx2 but I need MetaRouter or any other yet unrevealed virtualization solution for missing OpenVPN features. Don't feel like having this part split to another piece of hardware.

Cheers
 
User avatar
NathanA
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 801
Joined: Tue Aug 03, 2004 9:01 am

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed Dec 03, 2014 12:02 pm

I'm thinking about switching from my trusted RB450G to RB1100AHx2 but I need MetaRouter or any other yet unrevealed virtualization solution for missing OpenVPN features. Don't feel like having this part split to another piece of hardware.
It is possible, today, to run MetaROUTER on RB1100AHx2, as long as you are okay with an unsupported solution, are willing to put in a little effort, and are okay with using the AHx2 as if it is an AH instead (sacrifice dual-core functionality for single-core...even with just 1 core, the router is plenty fast: after all, the single-core AH was no slouch, and way faster than a 450G); see here: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=15&t=77451 (I actually need to update that article, because MikroTik changed the RouterOS package format some in 6.14, so my original instructions for extracting the kernel file from the NPK stopped working after 6.13.)

However, you probably don't want to. There are stability issues present in the PowerPC version of MetaROUTER that affect the entire RB1000-series (1000, 1100, 1100AH, 1100AHx2) that are still being worked through. Supposedly the RB800 is stable, although I haven't tested it myself. If you do end up wanting to try this, you either need to use 6.20 or wait for 6.23 to be released. (Alternatively, you could try your luck with my trick on an RB850Gx2, which is the same form factor as a 450G and not much more expensive. I have had good luck with it in my tests and no stability issues so far.)

-- Nathan
 
User avatar
dynek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 197
Joined: Tue Jan 21, 2014 10:03 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed Dec 03, 2014 1:01 pm

Thank you for the detailed information.

I have so many different on-going things that I think I may want to wait that MetaRouter is natively supported :-)
I'm not in a hurry to acquire the new Routerboard.

Edit: Qemu 2.1, dev team ! :-)
 
User avatar
dynek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 197
Joined: Tue Jan 21, 2014 10:03 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Wed Jan 06, 2016 9:09 am

I finally gave in and bought the RB1110AHx2. I was kind of hoping that a new version would come out since this model came out long time ago but nothing yet. And I found one for half price, still under warranty.

Apparently still no MetaRouter either. That's a long road since when you said you were working on it :-)

Time to find a solution for my OpenVPN connected clients.
 
submitvinahost
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:25 am
Contact:

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Mon Jul 11, 2016 11:22 am

I've never used this feature , hopefully sooner updates
 
User avatar
dynek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 197
Joined: Tue Jan 21, 2014 10:03 pm

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Mon Dec 05, 2016 8:59 pm

Hello Mikrotik :-)

Still no progress on this?

Thanks!
 
syadnom
Member
Member
Posts: 407
Joined: Thu Jan 27, 2011 7:29 am

Re: Metarouter on RB1100AHx2

Fri Feb 24, 2017 2:22 am

Why is the metarouter button still in the UI at this point? 7 years later?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest