Page 1 of 1

CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 9:16 am
by Godmode
Hi,

I use a CRS317 as core switch for my 10g LAN. We had two power failures in the last 2 weeks, because of thunderstorms. When the power comes back, the CRS317 isn't switching. I have to cut the power cables (1 and 2) and wait a minute. After that period, the switch works again. Is this a known problem, or should I connect the switch to a UPS?

Thanks.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 11:54 am
by normis
What kind of SFP modules are you using there? Specifically models

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 12:16 pm
by Godmode
I use the SFP-S-85DLC03D from Mikrotik. And I forgot to mention, I run SwOs.

Image

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 12:35 pm
by normis
Is the device accessible and operational from the management ethernet port, during the problem?

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 12:57 pm
by Godmode
I haven't tried that, because it was time critical. Only the blue power LEDs were active, the SFP+ LEDs were all inactive/dark.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 12:59 pm
by normis
If the issue repeats itself, try the management port. This would help us to repeat the issue quicker.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 1:10 pm
by Godmode
Thank you, I will do that the next time.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed May 23, 2018 10:17 pm
by k6ccc
In my opinion, regardless of this problem, you should have protected power for your network core.



Sent from a $&@#% iPhone using Tapatalk

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed Jun 06, 2018 10:58 am
by artz
We found a software issue that prevented SFP ports linking up properly after a power cycle in some cases. The fix will be included in the next SwOS version.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Tue Aug 07, 2018 9:04 pm
by Godmode
Hi,

I have updated to SwOS 2.8 and now my CRS317 hangs up after a few minutes. Any known issues? Where can I download 2.7?

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed Aug 15, 2018 3:59 pm
by z4ki
what steps you took? today we had same problem after upgrade to SwOS 2.8, STP was not working and it was taking so much time to boot up but downgrade to 2.6 resolved the problem.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Thu Aug 16, 2018 10:43 am
by Godmode
I downloaded 2.7 and then everything was fine agin. I have bought a 2nd CRS317 and some CRS125 to test 2.8 in an isolated test environment. Updating on our live system was a bad idea.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Thu Aug 30, 2018 2:31 am
by kd6icz
I was having the same issue on my 317 with 2.7. Now I’m on 2.8 and while the link issue appears to be resolved, a much worse issue has appeared.

The switch intermittently stops passing traffic. This includes accessing the GUI. I might have to revert back to 2.7 myself and just bounce the ports like I used to to restore layer 1.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed Sep 05, 2018 10:18 pm
by kd6icz
I backed down to 2.6 and now the switch is passing traffic like it’s supposed to.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Fri Sep 14, 2018 6:24 am
by kd6icz
I see SwOS 2.9 was released today. Who's gonna be brave and give it a test run?

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Fri Sep 14, 2018 6:32 am
by k6ccc
I see SwOS 2.9 was released today. Who's gonna be brave and give it a test run?

Where are you seeing that 2.9 was released? Not on the software download page and no announcements here on the forum.
Ah, one of my switches shows that:
Current Installed Version 2.8 (built at Fri Jul 13 2018 04:37:06 GMT-0700 (Pacific Daylight Time))
Latest Available Version 2.8 (built at Thu Sep 13 2018 19:40:15 GMT-0700 (Pacific Daylight Time))


And under Changelog:
What's new in v2.9:

*) CRS326 & CRS328 & CRS317: make sure that RSTP BPDU packets are always untagged;
*) CRS328-4C-20S-4S+: make 1G fiber SFP modules work;

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Fri Sep 14, 2018 6:33 am
by k6ccc
2.9 does nothing for me, so I likely won't bother with this one...

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Fri Sep 14, 2018 1:10 pm
by eider
There are a lot of issues with auto-upgrade in SwOS. For example right now I see 2.7 as newest despite 2.8 being released for quite a while now. Attempting to manually fetch 2.9 via crafted links fail so most likely it was not planned to be released today or they found critical bug in last moment and decided to pull it.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Fri Sep 14, 2018 3:04 pm
by Splash
Hi,

I use a CRS317 as core switch for my 10g LAN. We had two power failures in the last 2 weeks, because of thunderstorms. When the power comes back, the CRS317 isn't switching. I have to cut the power cables (1 and 2) and wait a minute. After that period, the switch works again. Is this a known problem, or should I connect the switch to a UPS?

Thanks.
Thought of running RouterOS instead? Its far more powerful than SWOS and more mature in my opinion?

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Sun Nov 11, 2018 7:41 pm
by spammyduck
"And under Changelog:
What's new in v2.9:

*) CRS326 & CRS328 & CRS317: make sure that RSTP BPDU packets are always untagged;
*) CRS328-4C-20S-4S+: make 1G fiber SFP modules work;"


I'm seeing the same thing on my switch currently running v2.8 . That post was from Sept of this year, I would very much like the "make 1G fiber SFP modules work;" part.

So what is the scoop on the mysterious v2.9 ?

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Sun Nov 11, 2018 11:09 pm
by RusConSPb
So what is the scoop on the mysterious v2.9 ?
Nobody knows... we all hope for more than 3 months already that Mikrotik team will give some love to SwOS. Maybe we will get it as Christmas gift :) Pray and hope!

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Wed Jan 16, 2019 1:33 pm
by kosyot
Somebody tried SwOS 2.9 on CRS317 ? I'm afraid to upgrade on production systems, before there is no prove of fixed bugs @2.8.

Re: CRS317 boot issue after power failure

Posted: Mon Jan 21, 2019 10:37 am
by kosyot
Same story :(
CRS317-1G-16S+ with SwOS 2.9:
  • connection to the switch stopped every 3-5 min (no ping, no web, serial - working)
  • leds on ports not blinking - all ON
  • after hour on stopped all traffic thru switch - must be rebooted by serial console
back to last working version on SwOS - 2.7.

very disappointed indeed again...