Community discussions

MikroTik App
 
rcmpayne
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Sun Oct 20, 2013 11:14 pm

Can CRS305 with swOS allow you to set sfp port specifically to 2.5g

Sun May 10, 2020 8:11 pm

Hey folks,

On the crs305 with swOS, can I get a sfp port specifically to 2.5g? The wiki talks about it but does not say if it can be set specifically to 2.5g.

Specify speed setting of the port
https://wiki.mikrotik.com/wiki/SwOS/CRS3xx

Link to product
https://mikrotik.com/product/crs305_1g_4s_in
 
Shukin
just joined
Posts: 3
Joined: Wed May 20, 2020 2:19 am

Re: Can CRS305 with swOS allow you to set sfp port specifically to 2.5g

Wed May 20, 2020 6:34 pm

I have the same question. I have several USB adapters that support 2.5 Gig. This would be a nice increase to the speed for things like vMotion in my home lab. The CRS305 running Router OS seemed to support 2.5 gig but I can't get a link using the same NIC on the switch running swOS

Does anyone have some insight?

Thanks
 
aruffell
just joined
Posts: 4
Joined: Sat Jul 04, 2020 3:32 am

Re: Can CRS305 with swOS allow you to set sfp port specifically to 2.5g

Tue Jul 07, 2020 9:23 pm

I have the same question, however in my case I do get a link.

I upgraded my NAS with a 5G USB based ethernet NIC. When connected to the CRS305, SwOS reports the link as 10G, while the NAS reports its link as 5G. Shouldn't the CRS305 be reporting 5G?

Also, I am only getting about 500Mbits of throughput. If I connect the NAS to a 1Gbit switch, I get the full 900 Mbits. So, even though there is a link, something is off.
 
mada3k
Member
Member
Posts: 338
Joined: Mon Jul 13, 2015 10:53 am
Location: Sweden

Re: Can CRS305 with swOS allow you to set sfp port specifically to 2.5g

Wed Jul 08, 2020 12:46 pm

I would not expect to much from a USB based Ethernet adaptor, maybe if it's USB-C/Lightning-based.
CCR/CRS/hEX/wAP • Ansible • NetXMS
 
mbovenka
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 225
Joined: Mon Oct 14, 2019 10:14 am

Re: Can CRS305 with swOS allow you to set sfp port specifically to 2.5g

Wed Jul 08, 2020 1:53 pm

I upgraded my NAS with a 5G USB based ethernet NIC. When connected to the CRS305, SwOS reports the link as 10G, while the NAS reports its link as 5G. Shouldn't the CRS305 be reporting 5G?
Also, I am only getting about 500Mbits of throughput. If I connect the NAS to a 1Gbit switch, I get the full 900 Mbits. So, even though there is a link, something is off.

My CRS309 running RouterOS reports 5Gbs:

name: sfp-sfpplus1
status: link-ok
auto-negotiation: done
rate: 5Gbps

This with a QNAP USB3 5G adapter on the other end. I assume you connect the same adapter to the gigabit switch? If not, are you sure your NAS has USB3 ports?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests