Page 1 of 1

traceroute between internal routers fails on in between host

Posted: Thu Jun 16, 2016 6:29 am
by sjwrick
Test my network

I noted that an in-between router 10.100.2.5 drops 100%.
Yet I can ping just fine.

 [sjwrick@main] /tool traceroute 10.100.17.1
 # ADDRESS                          LOSS SENT    LAST     AVG    BEST   WORST STD-DEV STATUS                                                                                                                          
 1 10.100.0.4                         0%   10   0.6ms     0.6     0.5     0.9     0.1                                                                                                                                 
 2                                           100%   10 timeout                                                                                                                                                                 
 3 10.100.17.1                        0%    9  14.9ms    12.2     5.5    25.7       6                                                                                                                                 

[rboucher@CloudCore3] > ping 10.100.2.5
  SEQ HOST                                     SIZE TTL TIME  STATUS                                                                                                                                                  
    0 10.100.2.5                                 56  63 3ms  
    1 10.100.2.5                                 56  63 10ms 
    sent=2 received=2 packet-loss=0% min-rtt=3ms avg-rtt=6ms max-rtt=10ms

What would be causing this?

Re: traceroute between internal routers fails on in between host

Posted: Fri Jun 17, 2016 12:27 am
by Paternot
Test my network

I noted that an in-between router 10.100.2.5 drops 100%.
Yet I can ping just fine.

 [sjwrick@main] /tool traceroute 10.100.17.1
 # ADDRESS                          LOSS SENT    LAST     AVG    BEST   WORST STD-DEV STATUS                                                                                                                          
 1 10.100.0.4                         0%   10   0.6ms     0.6     0.5     0.9     0.1                                                                                                                                 
 2                                           100%   10 timeout                                                                                                                                                                 
 3 10.100.17.1                        0%    9  14.9ms    12.2     5.5    25.7       6                                                                                                                                 

[rboucher@CloudCore3] > ping 10.100.2.5
  SEQ HOST                                     SIZE TTL TIME  STATUS                                                                                                                                                  
    0 10.100.2.5                                 56  63 3ms  
    1 10.100.2.5                                 56  63 10ms 
    sent=2 received=2 packet-loss=0% min-rtt=3ms avg-rtt=6ms max-rtt=10ms

What would be causing this?
Check the firewall. Traceroute uses UDP (on Linux) to do its magic. Maybe the router's firewall is dropping them. The ping is something completely different, and is getting through.
https://en.wikipedia.org/wiki/Traceroute#Implementation