Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sat Jun 25, 2016 10:39 am

Hi,

we have a big problem about carring traffic over RB1100Ahx, I would like to explain the problem that we faced and maybe can find solution.

here is whats the problem ;

There is two RB1100Ahx connected to each other via AF24 , when we make tcp or udp band test via mikrotik its gives an 400mb result but when try to get this internet from second 1100ahx its not pass 80 -100mb

RB1100ahx(BoardA) ====AF24>>>>>AF24===RB1100ahx(BoardB) mikrotik band test gives 400mb result, but when we connect cable to BoardB its not pass 100mb. all ether are 1Gb port. and also we plug out the cable from the RB1100Ahx and plug in it to the computer (directly comes from AF24) again same result. its not give internet more than 80-100Mb. we change the routerboards but same, we reset the AF24 but Same.

Regards,
amt
Last edited by amt on Sun Jun 26, 2016 8:16 am, edited 1 time in total.
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1816
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sat Jun 25, 2016 8:31 pm

Where is the Internet connected ? ... please more details
Real admins use real keyboards.
 
cutedrummerboy
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 137
Joined: Thu Nov 14, 2013 6:32 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sat Jun 25, 2016 8:46 pm

how much is your internet bandwidth and give us a export of your router.

Sent from my HM 1S using Tapatalk
Device: RB2011UIAS-RM, RB750GL, CISCO SG300-28, UNIFI UAP-LR
 
cutedrummerboy
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 137
Joined: Thu Nov 14, 2013 6:32 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sat Jun 25, 2016 8:49 pm

can you do a bandwith test as follows

test server-------router------af------af------test client.

Sent from my HM 1S using Tapatalk
Device: RB2011UIAS-RM, RB750GL, CISCO SG300-28, UNIFI UAP-LR
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1816
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sat Jun 25, 2016 8:53 pm

If you connect client PC directly to the router then is the traffic so bad ?
If yes and you have changed router then the problem is in router configuration as changeing device should resolve problem if the first one has hardware problems.
Real admins use real keyboards.
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 8:08 am

Where is the Internet connected ? ... please more details
UpstreamProvider===CCR1036===AF24>>>>AF24==Rb1100ahx(RouterB)===AF24>>>Af24==RB1100(routerC)

From upstreamprovider i have 1gb internet, when i put the cable to routerB and test with pc there is no problem... But when try same at routerC its not work.. When do mikrotik tcp or udp bandwithtest betwen routerB and RouterC it seems can carry 400mb. But when try real trafiic its not
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 8:11 am

can you do a bandwith test as follows

test server-------router------af------af------test client.

Sent from my HM 1S using Tapatalk
When do betwen mikrotiks there is no problem... But when real traffic try to pass there is problem.
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 8:13 am

If you connect client PC directly to the router then is the traffic so bad ?
If yes and you have changed router then the problem is in router configuration as changeing device should resolve problem if the first one has hardware problems.
I change router but nothig change
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1816
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 9:34 am

When do betwen mikrotiks there is no problem... But when real traffic try to pass there is problem.
Check the MTU ... if it is bigger than for AF24<->AF24 link then packets could be heavily fragmented and you can observe drop in speed.
Default ping packets are small so they are not fragmented ... use Winbox Tool/Ping and use bigger packets to ping routers and watch when the speed starts dropping.
You can use also Ping Speed test progressively increasing lower packet size value.
Real admins use real keyboards.
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 10:17 am

When do betwen mikrotiks there is no problem... But when real traffic try to pass there is problem.
Check the MTU ... if it is bigger than for AF24<->AF24 link then packets could be heavily fragmented and you can observe drop in speed.
Default ping packets are small so they are not fragmented ... use Winbox Tool/Ping and use bigger packets to ping routers and watch when the speed starts dropping.
You can use also Ping Speed test progressively increasing lower packet size value.
Ethernet interfaces are in bridge and ether Mtu1500, L2MTU 1598, Max L2MTU:9498 both side and Bridge interfaces MTU: 1500 L2MTU:1598 bothside

Thanks.
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1816
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 11:56 am

But what is AF24 MTU ?
Real admins use real keyboards.
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 6:39 pm

But what is AF24 MTU ?
at other models of ubnt you can see mtu size at user gui but in Af24 there is no option like that. and i found using this command vi /tmp/system.cfg and its also 1500mtu
 
User avatar
BartoszP
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1816
Joined: Mon Jun 16, 2014 1:13 pm
Location: Poland

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 9:17 pm

So try to lower MTU at Mikrotik to e.g. 1450 and see what happens then
Real admins use real keyboards.
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Sun Jun 26, 2016 9:44 pm

So try to lower MTU at Mikrotik to e.g. 1450 and see what happens then
İ will done and let you know what happen... I will change mtu size on ethernet interface of Af24 and i will let the bridge mtu 1500 others 1450 am i correct ?

Thanks :)
 
cutedrummerboy
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 137
Joined: Thu Nov 14, 2013 6:32 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Mon Jun 27, 2016 7:37 am

bypass the "c" router then see what happnes. its look like either router c configuration issue.

Sent from my HM 1S using Tapatalk
Device: RB2011UIAS-RM, RB750GL, CISCO SG300-28, UNIFI UAP-LR
 
User avatar
amt
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 527
Joined: Fri Jan 16, 2015 2:05 pm

Re: Unknown traffic problem on RB1100Ahx

Mon Jun 27, 2016 7:45 am

bypass the "c" router then see what happnes. its look like either router c configuration issue.

Sent from my HM 1S using Tapatalk
Hi,

i tried to put laptob and test but I will try what you said and give the results.... thnx

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], shivanimtneha and 108 guests