Community discussions

 
wagnerfurquim
just joined
Topic Author
Posts: 1
Joined: Tue Sep 20, 2016 8:34 pm

CCR 1036 goes to high CPU

Tue Sep 20, 2016 11:44 pm

Hello Guys, we are a ISP in Brazil, with more than 15k clients, and i use a lot of devices running RouterOS, we use PPPoe and recently i have a problem very strange, its very random, maybe 3 or 4 times per day the CCR 1036 goes to high CPU, like 80~90%, and a lot of clients are disconnected and sometimes the BGP Session gone to down.

I used to share all vlans in 3 or more PPPoe Servers(CCR 1036) and this problem was occured in different devices every day.

When the problem occurs i can see in Tools/Profile the option "firewall" and "queuing" go up, like 30~40% each one.

i think can be some client or CPE with problem, but i'm not able to discover, do you have some idea how can i debug this?

Best Regards,
 
ab130kd
newbie
Posts: 32
Joined: Thu Mar 02, 2006 8:11 pm
Location: Italy

Re: CCR 1036 goes to high CPU

Mon Oct 22, 2018 8:06 pm

Me too. Same problem.. Did you solve the problem?
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1704
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: CCR 1036 goes to high CPU

Tue Oct 23, 2018 1:24 am

When the problem occurs i can see in Tools/Profile the option "firewall" and "queuing" go up, like 30~40% each one.

how is your queuing configuration?

how many pppoe clients per CCR1036 router at the moment of the issue??
 
sstest
just joined
Posts: 2
Joined: Thu Oct 25, 2018 3:50 pm

Re: CCR 1036 goes to high CPU

Mon Oct 29, 2018 8:39 pm

Hi there,

wagnerfurquim were you able to solve the issue and if yes how did you do it?

Thanks
Hello Guys, we are a ISP in Brazil, with more than 15k clients, and i use a lot of devices running RouterOS, we use PPPoe and recently i have a problem very strange, its very random, maybe 3 or 4 times per day the CCR 1036 goes to high CPU, like 80~90%, and a lot of clients are disconnected and sometimes the BGP Session gone to down.

I used to share all vlans in 3 or more PPPoe Servers(CCR 1036) and this problem was occured in different devices every day.

When the problem occurs i can see in Tools/Profile the option "firewall" and "queuing" go up, like 30~40% each one.

i think can be some client or CPE with problem, but i'm not able to discover, do you have some idea how can i debug this?

Best Regards,
 
AVA
just joined
Posts: 21
Joined: Mon Jun 18, 2018 6:19 pm

Re: CCR 1036 goes to high CPU

Thu Nov 22, 2018 2:12 pm

Do you use nat target masquerade? If so change to target srcnat. We had a similar problem with pppoe-server and high cpu. Since we changed all masquerade rules we hadn't any problems.

https://mum.mikrotik.com/presentations/ ... 948376.pdf

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 50 guests