Community discussions

MikroTik App
 
jonthorpe
just joined
Topic Author
Posts: 13
Joined: Mon Oct 27, 2014 3:25 am

6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Sat Feb 04, 2017 8:23 am

Hi All,

Has anyone else noticed anything like this?

On a MikroTik hAP running 6.38.1, I noticed that its web user interface shows the link up/down times incorrectly:
Last Link Down Time Sep/04/2059 12:37:57
Last Link Up Time Sep/04/2059 12:37:58
Link Downs 33
Uptime 00:24:19

Whereas, times from the CLI are fine:
/interface> /interface print detail where name="pppoe-adsl-1"
Flags: D - dynamic, X - disabled, R - running, S - slave
0 R name="pppoe-adsl-1" type="pppoe-out" mtu=1460 actual-mtu=1460 fast-path=yes last-link-down-time=feb/04/2017 16:57:09 last-link-up-time=feb/04/2017 16:57:10 link-downs=33

Nothing serious, but would be nice to see this addressed in a future release if it is indeed a bug.
 
msatter
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1984
Joined: Tue Feb 18, 2014 12:56 am
Location: Netherlands / Nīderlande

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Sat Feb 04, 2017 12:43 pm

Nothing to be worried about and sometimes it happens.
One RB4011 (cooled) and a RB760iGS (hEX S) in series. The 4011 Does PPPoE/IKEv2.
The cooler: viewtopic.php?f=3&t=138613&start=300#p799879
Running:
RouterOS 6.48beta58 / Winbox 3.27 64bits / MikroTik APP 1.3.15
 
User avatar
gyropilot
newbie
Posts: 47
Joined: Sat Sep 10, 2016 10:49 pm
Location: Seaview, WA

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Sun Feb 05, 2017 2:05 pm

I'm seeing the same thing through webfig on my hAP AC Lite. It's not just pppoe but every kind of link status date / time stamp.
 
boyko
just joined
Posts: 12
Joined: Sun Feb 05, 2017 1:59 am

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Sun Feb 05, 2017 4:30 pm

Not sure if related but is your "/system clock print" correct?
 
User avatar
gyropilot
newbie
Posts: 47
Joined: Sat Sep 10, 2016 10:49 pm
Location: Seaview, WA

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Sun Feb 05, 2017 4:37 pm

Not sure if related but is your "/system clock print" correct?
Yes... mine is. It's kept up to date from an SNTP server.
 
Trema
newbie
Posts: 36
Joined: Tue May 20, 2014 10:21 am
Location: The Netherlands

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Sun Feb 05, 2017 5:20 pm

Has anyone else noticed anything like this?
I observed the same behaviour on two different routers (750GL and 751G-2HnD), both running the current bugfix version 6.37.4.
 
User avatar
n0i2
just joined
Posts: 6
Joined: Sun May 22, 2016 10:50 am
Location: AWMN
Contact:

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Thu Nov 01, 2018 12:20 pm

*bump*

This is still happening on 6.43.4 (RB435G). Does anyone have a solution?
 
Wintermute
just joined
Posts: 21
Joined: Fri Jan 15, 2010 1:22 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Mon Jul 08, 2019 1:51 pm

It started happening to me (951G-2HnD, 941-2nD) on the latest stable ROS 6.45.1. Ethernet and ppp links.

WinBox (3.19) Console - correct:
last-link-down-time=jul/08/2019 12:31:21

WinBox (3.19) Interface List - wrong:
Last Link Down Time: Jul/14/2019 09:44:52

Today is Jul/08.

Mikrotik seriously, are you drunk?
 
User avatar
gyropilot
newbie
Posts: 47
Joined: Sat Sep 10, 2016 10:49 pm
Location: Seaview, WA

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Mon Jul 08, 2019 5:19 pm

Interesting.

I just checked the interfaces in my hAP AC Lite running 6.45.1 through Webfig and they're all fine.
 
smarty
just joined
Posts: 3
Joined: Sat Oct 01, 2016 9:44 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Sat Jul 20, 2019 11:43 pm

It started happening to me (951G-2HnD, 941-2nD) on the latest stable ROS 6.45.1. Ethernet and ppp links.
I had may be the same issue last week or two. 951G-2HnD and hAP ac lite (6.44) had lost internet connection and was rebooted manually by users.
I found this in hAP logs:

Jul/12/2019 07:37:24 wireless,info 90:A4:DE:EC:9D:B1@wlan1: disconnected, received disassoc: sending station leaving (8)
Jul/12/2019 10:04:30 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: connected, signal strength -87
Jul/12/2019 10:04:35 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: disconnected, unicast key exchange timeout
Jul/12/2019 10:09:26 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: connected, signal strength -86
Jul/12/2019 10:09:31 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: disconnected, unicast key exchange timeout
Jul/12/2019 10:09:59 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: connected, signal strength -86
Jul/12/2019 10:10:04 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: disconnected, extensive data loss
Jul/12/2019 10:14:47 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: connected, signal strength -88
Jul/12/2019 10:14:52 wireless,info 3C:F7:A4:ED:E4:29@wlan1: disconnected, unicast key exchange timeout
Jul/11/2019 17:35:21 system,error,critical router was rebooted without proper shutdown
Jul/11/2019 17:35:24 pppoe,ppp,info pppoe-dom.ru: initializing...
Jul/11/2019 17:35:24 pppoe,ppp,info pppoe-dom.ru: connecting...
Jul/11/2019 17:35:29 bridge,info hardware offloading activated on bridge "bridge" ports: ether2-master
Jul/11/2019 17:35:29 bridge,info hardware offloading activated on bridge "bridge" ports: ether3
Jul/11/2019 17:35:29 pppoe,ppp,info pppoe-dom.ru: terminating...
Jul/11/2019 17:35:29 pppoe,ppp,info pppoe-dom.ru: disconnected
Jul/11/2019 17:35:29 pppoe,ppp,info pppoe-dom.ru: initializing...
Jul/11/2019 17:35:29 pppoe,ppp,info pppoe-dom.ru: connecting...
Jul/11/2019 17:35:29 bridge,info hardware offloading activated on bridge "bridge" ports: ether4

"Jul/11/2019 17:35:21" was real local time at reboot moment. Any ideas what has happen?
It seems that wrong time was the reason of their zombie mode. Clock settings was default.
 
magnavox
Member
Member
Posts: 347
Joined: Thu Jun 14, 2007 1:03 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Tue Oct 01, 2019 11:50 am

Hi Mikrotik team,
still have same issue:
pr detail where name="l2tp-out2"
Flags: D - dynamic, X - disabled, R - running, S - slave 
 0  R  name="l2tp-out2" type="l2tp-out" mtu=1430 actual-mtu=1430 last-link-down-time=oct/01/2019 10:36:48 last-link-up-time=oct/01/2019 10:36:49 link-downs=1 

-

On Winbox: Oct/02/2019 02:50:51 in the future!!?!!
Best Regards...
 
Zacharias
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2309
Joined: Tue Dec 12, 2017 12:58 am
Location: Greece

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Tue Oct 01, 2019 8:42 pm

On Winbox: Oct/02/2019 02:50:51 in the future!!?!!
Ip cloud update time checked?
System clock time zone auto detect checked ?
RouterOS version?
Winbox Version ?
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7065
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Tue Oct 01, 2019 9:10 pm

No need to ask for that extra info, it is a well known bug and apparently low-priority to fix.
 
magnavox
Member
Member
Posts: 347
Joined: Thu Jun 14, 2007 1:03 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Tue Oct 01, 2019 9:16 pm

On Winbox: Oct/02/2019 02:50:51 in the future!!?!!
Ip cloud update time checked?
System clock time zone auto detect checked ?
RouterOS version?
Winbox Version ?
.

IP cloud update time checked? Disabled at all
System clock time zone auto detect checked ? Yes, checked. Tried to disable, same result.
RouterOS version? ROS 6.45.6
Winbox Version ? Version 3.19 or 3.17
Best Regards...
 
Zacharias
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2309
Joined: Tue Dec 12, 2017 12:58 am
Location: Greece

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Tue Oct 01, 2019 9:49 pm

Enable ip cloud time update...
 
User avatar
n0i2
just joined
Posts: 6
Joined: Sun May 22, 2016 10:50 am
Location: AWMN
Contact:

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Wed Oct 02, 2019 12:03 am

I think it has something to do with Winbox. Everything looks fine on the Mikrotik Android client
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7065
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Wed Oct 02, 2019 1:06 am

Yes, it is a well known bug in winbox.
It appears it can sometimes be fixed by deleting the session (.viw) file but I have not observed that.
 
magnavox
Member
Member
Posts: 347
Joined: Thu Jun 14, 2007 1:03 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Wed Oct 02, 2019 10:13 am

Enable ip cloud time update...
Why? This solved for you?
Enabled, not solved.
Best Regards...
 
magnavox
Member
Member
Posts: 347
Joined: Thu Jun 14, 2007 1:03 pm

Re: 6.38.1 pppoe link up/down time wrong

Wed Oct 02, 2019 10:20 am

Yes, it is a well known bug in winbox.
It appears it can sometimes be fixed by deleting the session (.viw) file but I have not observed that.
Solved!

Use new name in "Session" field on WINBOX, this make new .viw file and seems to work...
Best Regards...

Who is online

Users browsing this forum: okriso, stevenpeterson and 143 guests