Page 1 of 1

Hotspot AAA Microsoft IAS RADIUS - By Rodney Yeo

Posted: Fri Nov 17, 2006 10:10 am
by rodyeo
How to setup Hotspot AAA Microsoft IAS RADIUS for use with MikroTik – By Rodney Yeo


Part A - Setup IAS RADIUS on Active Directory Services

1. Setup IAS on a server acting as Active Directory Services Domain Controller and register it’s services. (Ref: IAS-Setup1.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup1.JPG

2. Give a meaningful description and enable logging for authentication status. (Ref: IAS-Setup2.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup2.JPG

3. User respective 1812 for Authentication and 1813 for Accounting port only. (Ref: IAS-Setup3.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup3.JPG

4. Create a Realms profile, find “User-Name” replace it with “DOMAIN\User-Name” variables into IAS. (Ref: IAS-Setup4.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup4.JPG

5. Create a “hotspot.com” client profile and set IP address pointing to MikroTik hotspot server 172.19.1.253. Set Client Vendor to RADIUS Standard and enter a unique password for IAS. Do not enable Attributes Signature check box. (Ref: IAS-Setup5.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup5.JPG

6. Enable Remote Access Logging check box for all properties. (Ref: IAS-Setup6.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup6.JPG

7. Select IAS Format and set Log Time Period to Daily. (Ref: IAS-Setup7.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup7.JPG

8. Create Remote Access Policies profile to “hotspot.com”. Add “Windows-Groups” matches “DOMAIN\Username” profile. Enable Grant remote access permission. (Ref: IAS-Setup8.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup8.JPG

9. At Authentication tab Enable check box for “MS-CHAP v2, MS-CHAP, CHAP and PAP” method. Note HotSpot only uses PAP method. (Ref: IAS-Setup9.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup9.JPG

10. At Encryption tab Enable all the check box allowed by this profile. (Ref: IAS-Setup10.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup10.JPG

11. At Advance tab do not add any additional connection attributes. (Ref: IAS-Setup11.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Setup11.JPG


Part B - Setup IAS RADIUS with MikroTik

1. Add a RADIUS server profile and enable service for “hotspot”. Enter IP Address of IAS RADIUS server. Enter the same password created earlier for RADIUS secret. Use port 1812 for Authentication and 1813 for Accounting with Timeout at 300ms. (Ref: IAS-MT-Config1.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-MT-Config1.JPG

2. At “Hotspot Server Profiles” Login By check “HTTP PAP” only. (Ref: IAS-MT-Config2.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-MT-Config2.JPG

3. At “Hotspot Server Profiles” check Use RADIUS and Accounting. NAS Port Type leave it as (19 wireless-802.11) or change to 15 (Ethernet) mode. (Ref: IAS-MT-Config3.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-MT-Config3.JPG


Part C – Testing IAS RADIUS with PC

1. Use NTRadPing Test Utility to verify the communication link with a test PC. http://www.dialways.com/download/

2. Remember to add in the test PC IP Address intended for testing into the IAS Client Profile before initiating test.

3. Enter the IAS RADIUS server IP Address and port “1812” for Request Type “Authentication Request” mode followed by the RADIUS Secret Key. (Ref: IAS-Test1.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Test1.JPG

4. Also enter the User-Name found in the Active Directory Service User Domain Lists. If successful response reply will be “Access-Accepted”.

5. Next change port to “1813” for Request Type “Accounting Start” click send and reply should be “Accounting-Response” if the RADIUS server is working. (Ref: IAS-Test2.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:IAS-Test2.JPG


Part D – Activating Domain Users for IAS RADIUS

1. Check for respective User properties if they are member of “RAS and IAS Server” groups, if not add them as group members. (Ref: AD-User_IAS1.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:AD-User_IAS1.JPG

2. Next check the Dial-in tab and enable Allow access for Remote Access Permission. (Ref: AD-User_IAS2.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:AD-User_IAS2.JPG


Part E – Using CHAP Authentication method

1. To use CHAP authentication method for Hotspot kindly go to the respective users in the Active Directory user properties.

2. At Account tab just below Password never expire check box, enable “Store password using reversible encryption” option. Note: This is required for CHAP to work in IAS (Ref: CHAP-Test-1.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:CHAP-Test-1.JPG

3. Next Reset the respective user password for the encryption function to take place. Exit Active Directory Users and Computers mmc console. (Ref: CHAP-Test-2.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:CHAP-Test-2.JPG

4. Go to Hotspot Server Profile, click Login By tab and ensure HTTP CHAP is enable. You can leave HTTP PAP just incase users cannot login using CHAP it will use PAP method. (Ref: CHAP-Test-3.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:CHAP-Test-3.JPG

5. Finally test if the CHAP authentication is working using NTRadPing and it should show “Access-Accepted” which means it is working! (Ref: CHAP-Test-4.JPG) http://wiki.mikrotik.com/wiki/Image:CHAP-Test-4.JPG


Note: Please see attached setup image files for illustrations.

P.S. Many Thanks to Mat Dawam mda@landasan.com.my and Hamidi Yaacob hamidi@landasan.com.my of Landasan Teknologi (M) Sdn Bhd for Technical Support of MikroTik RouterOS deployment in Malaysia for Metropolitan College Malaysia.


*** The End ***

Could also Refer to Wiki Pages...
http://wiki.mikrotik.com/wiki/AAA_with_Active_Directory

Posted: Fri Nov 17, 2006 7:59 pm
by sergejs
You can post the same configuration to the MikroTik wiki,
http://wiki.mikrotik.com

Posted: Mon Nov 20, 2006 6:17 am
by arashi
Sorry, but where are the attached setup image files?

Posted: Mon Nov 20, 2006 6:36 am
by rodyeo
You can post the same configuration to the MikroTik wiki,
http://wiki.mikrotik.com
Okay, thanks... will contribute as suggested but I wonder if I could upload the sample configuration files to the server?

Rodney

Posted: Mon Nov 20, 2006 6:38 am
by rodyeo
Sorry, but where are the attached setup image files?
Sorry about that... I can't seems to upload any file into this forum? Any other way to upload files?

Thanks

Rodney

Posted: Mon Nov 20, 2006 6:50 am
by balimore
Sorry, but where are the attached setup image files?
Sorry about that... I can't seems to upload any file into this forum? Any other way to upload files?

Thanks

Rodney
---
put all images to other host server and linked to this post..please..!!!!

regards
Hasbullah.com
---

Posted: Mon Nov 20, 2006 8:13 am
by rodyeo
Thanks for the tips! How silly, my ignorance.... still new to this forum thing... Good Luck in trying... It only works with PAP! I can't seem to get it to work with CHAP and MAC authentication via IAS RADIUS... Still on R&D...

Regards,

Rodney

Sorry, but where are the attached setup image files?
Sorry about that... I can't seems to upload any file into this forum? Any other way to upload files?

Thanks

Rodney
---
put all images to other host server and linked to this post..please..!!!!

regards
Hasbullah.com
---

Posted: Mon Nov 20, 2006 9:01 am
by arashi
Thanx a lot for the tips and the updates bro :)

Posted: Mon Nov 20, 2006 1:55 pm
by rodyeo
No worries... thanks to you guys for the encouragement and support....

Thanx a lot for the tips and the updates bro :)

Re: Hotspot AAA Microsoft IAS RADIUS - By Rodney Yeo

Posted: Wed Nov 22, 2006 9:55 am
by rodyeo
Dear All,

I have just modified this main thread with the addition of my previous query of CHAP authentication via IAS for Hotspot solution is now resolved!

With the great help from guys from Landasan Teknologi (M) Sdn Bhd namely Mat Dawam and Hamidi.

Thanks

Rodney

Posted: Thu Mar 22, 2007 5:37 pm
by squintr
These instructions/screenshots seem to apply to Windows 2000. Our Windows 2003 Server is displaying different screens (eg. missing the "realms" tab). Is the setup for Server 2003 much different?

I can't seem to get it working -- works from my desktop (on the same subnet as the RADIUS server) but doesn't work with the test utility from the desktop on the Hotspot interface (different subnet) even though I can ping the RADIUS server.

Posted: Sat Mar 24, 2007 5:00 pm
by squintr
Actually I figured it out..

On the IAS server I was putting the IP address of the Hotspot gateway forgetting that it was masquerading itself so I changed it to the LAN Gateway and it worked.

IAS Radius with MikroTik

Posted: Sun Mar 25, 2007 12:14 pm
by rodyeo
Actually I figured it out..

On the IAS server I was putting the IP address of the Hotspot gateway forgetting that it was masquerading itself so I changed it to the LAN Gateway and it worked.
Sorry, I was away on another project and forgot to check in this forum for quite some time now.

I am glad you got it working... It was my Malaysian MikroTik distributor namely Mr. Mat Dawam of Landasan Teknologi company got it figured out base on the similar test done on FreeRadius.

Best Regards,

Rodney Yeo
IT System Support
IT Department
Metropolitan College Malaysia
http://www.metropolitan.edu.my/

PDF file

Posted: Thu Jun 14, 2012 9:56 am
by MForooghii
hi
there is the pdf document of this post

thanks to Rodney Yeo

Re: PDF file

Posted: Thu Jun 14, 2012 2:09 pm
by rodyeo
hi
there is the pdf document of this post

thanks to Rodney Yeo
Thanks for the PDF compilation... :-)

Re: Hotspot AAA Microsoft IAS RADIUS - By Rodney Yeo

Posted: Thu Sep 05, 2013 1:18 am
by rebel2234
Has anyone done this with Windows Server 2008 R2? I am having difficulty trying to replicate this in Server 2008. Anybody have a guide on how to do it? Or make a guide on the WIKI on how to do Hotspot AAA with Microsoft Server 2008 "Network Policy Server (NPS)".

Re: Hotspot AAA Microsoft IAS RADIUS - By Rodney Yeo

Posted: Fri Nov 08, 2013 4:24 pm
by jemp
Also I am searching for this for 2008R2 NPS

Any Usefull Guide

Did anybody succeed ?

I can reach the Server, but get Always rejects on the user aacount or passwords

JP

Re: Hotspot AAA Microsoft IAS RADIUS - By Rodney Yeo

Posted: Fri Nov 15, 2013 2:31 pm
by vrosic
It is because hotspot can handle only PAP auth. so, in network policies, constrains, authentication methods disable everything except "Unencrypted authentication (PAP, SPAP)"

Re:

Posted: Fri Jun 27, 2014 1:20 pm
by onowojemma
Actually I figured it out..

On the IAS server I was putting the IP address of the Hotspot gateway forgetting that it was masquerading itself so I changed it to the LAN Gateway and it worked.

Re:

Posted: Fri Jun 27, 2014 1:23 pm
by onowojemma
Actually I figured it out..

On the IAS server I was putting the IP address of the Hotspot gateway forgetting that it was masquerading itself so I changed it to the LAN Gateway and it worked.
Actually I figured it out..

On the IAS server I was putting the IP address of the Hotspot gateway forgetting that it was masquerading itself so I changed it to the LAN Gateway and it worked.
Hi sorry for boarding you, you follow the example above what of the realm thing am also using server 2003 and there is no realm
Kind regard.

Re: Hotspot AAA Microsoft IAS RADIUS - By Rodney Yeo

Posted: Thu Mar 26, 2015 3:53 am
by otgooneo
Hi Rodney,

Thank you for your great post. Very useful. How about DHCP with AAA on MT and AAA is active directory without hotspot or ppp.