Community discussions

 
shivansps
just joined
Topic Author
Posts: 24
Joined: Fri Sep 22, 2017 1:18 am

Routing Interface or ip to WAN2 PPPoE client super slow if main gateway is still active

Tue Oct 03, 2017 5:07 pm

This is my setup
/ip firewall nat

;;; fibertel
chain=srcnat action=masquerade out-interface=ether1-Fibertel log=no log-prefix="" 

;;; speedy wifi
chain=srcnat action=masquerade routing-mark=speedywifi src-address=10.5.50.0/24 out-interface=PPPoE-Speedy 
log=no log-prefix=""
 
;;;speedy
chain=srcnat action=masquerade out-interface=PPPoE-Speedy log=no log-prefix="" 

/ip firewall mangle
;;; speedy wifi
chain=prerouting action=mark-routing new-routing-mark=speedywifi passthrough=no connection-state="" 
in-interface=wlan2 log=no log-prefix="" 

/interface pppoe-client
 0  R name="PPPoE-Speedy" max-mtu=auto max-mru=auto mrru=disabled interface=ether5-Speedy user="*******" 
      password="*******" profile=default keepalive-timeout=disabled service-name="" ac-name="" 
      add-default-route=yes default-route-distance=4 dial-on-demand=no use-peer-dns=no 
      allow=pap,chap,mschap1,mschap2 


/ip route
 0 A S  0.0.0.0/0                          PPPoE-Speedy              1   <- routing mark = "speedywifi"
 1 ADS  0.0.0.0/0                          181.165.125.1             1
 2  DS  0.0.0.0/0                          PPPoE-Speedy              4
 4 ADC  10.5.50.0/24       10.5.50.1       wlan2		             0
 5 ADC  181.165.125.0/24   181.165.125.211 ether1-Fibertel           0
 6 ADC  186.130.64.1/32    186.130.68.28   PPPoE-Speedy              0
 7 ADC  192.168.0.0/24     192.168.0.1     bridge-local              0

So when adding mangle rules to rute a single ip or interface to use the PPPoE-Client gateway using routing mark should work, but it is super slow, like 4000ms ping and 0.18 download in speedtest. Only IF the main gateway is enabled. If i disconnect the main modem and all pcs switch to using the PPPoE client it starts working as expected.

Not sure if im missing something here or it is a bug or what.
 
shivansps
just joined
Topic Author
Posts: 24
Joined: Fri Sep 22, 2017 1:18 am

Re: Routing Interface or ip to WAN2 PPPoE client super slow if main gateway is still active

Tue Oct 03, 2017 8:21 pm

Now for example, i added a mangle route to pass my pc to the ISP 2 on PPPoE...
chain=prerouting action=mark-routing new-routing-mark=speedywifi passthrough=no src-address=192.168.0.40 log=no log-prefix=""
i open speedtest in a browser, it does detect the correct ISP 2 public IP, ping is good, but i get 0.00 in both upload and download. I think is right because web browsing is very very slow in general.

But if i force the failover switch by unpluggin the ISP1 cable everything starts to work right.


I need help here, no idea of what is going on.
 
shivansps
just joined
Topic Author
Posts: 24
Joined: Fri Sep 22, 2017 1:18 am

Re: Routing Interface or ip to WAN2 PPPoE client super slow if main gateway is still active

Wed Oct 04, 2017 2:20 am

Im at a dead end, petty much everything ive searched about policy routing and routing Ips to 2 wan tells me that i only need a static gateway, a nat using that interface and a mangle rule to mark routing.

I really need to get this working.
 
shivansps
just joined
Topic Author
Posts: 24
Joined: Fri Sep 22, 2017 1:18 am

Re: Routing Interface or ip to WAN2 PPPoE client super slow if main gateway is still active

Wed Oct 04, 2017 4:22 pm

upup
 
shivansps
just joined
Topic Author
Posts: 24
Joined: Fri Sep 22, 2017 1:18 am

Re: Routing Interface or ip to WAN2 PPPoE client super slow if main gateway is still active

Thu Oct 12, 2017 2:55 am

Ive contacted support, the problem was the default fastrack rule that was still active.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 72 guests