Community discussions

MUM Europe 2020
 
User avatar
savagedavid
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 310
Joined: Thu Aug 25, 2005 12:58 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Fri Jan 05, 2007 6:01 pm

I have just installed a Huawei Mobile Connect Model E620 onto my RB230. It detects fine and I can add a PPP connection. On bootup when I enable the interface it gets as far as link established, but no IP address or route is assigned, and everytime I connect after that it just cycles between initialising and dialing.

Perhaps there is an init string I am missing? Here is my config:
name="ppp-out1" max-mtu=1500 max-mru=1500 port=usb3 user="" password="" profile=default phone="*99#" dial-command="ATD" modem-init="" null-modem=no dial-on-demand=no add-default-route=yes use-peer-dns=yes allow=pap,chap,mschap1,mschap2 
Flags: I - inactive 
 #   NAME                             USED-BY                         BAUD-RATE
 0   serial0                          Serial Console                  9600     
 1   usb1                                                             9600     
 2   usb2                                                             9600     
 3   usb3                             PPP <ppp-out1>                  1152000  
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3428
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Fri Jan 05, 2007 6:24 pm

enable ppp debug logging, enable the interface and then make the support output file and send it to support@mikrotik.com
 
User avatar
savagedavid
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 310
Joined: Thu Aug 25, 2005 12:58 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Sat Jan 06, 2007 11:09 am

No problem - I have done that
 
User avatar
savagedavid
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 310
Joined: Thu Aug 25, 2005 12:58 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Sat Jan 06, 2007 11:20 am

For interest here is the logfile output:
03:13:06 system,info device changed by admin 
03:20:14 async,ppp,debug ppp-: ppp-out1: PPP restart 
03:20:14 async,ppp,info ppp-out1: initializing... 
03:20:14 async,ppp,info ppp-: ppp-out1: initializing... 
03:20:14 async,ppp,debug ppp-: ppp-out1: PPP started 
03:20:14 async,ppp,info ppp-out1: reseting link... 
03:20:14 async,ppp,info ppp-: ppp-out1: reseting link... 
03:20:14 system,info device changed by admin 
03:20:15 async,ppp,info ppp-out1: initializing modem... 
03:20:15 async,ppp,info ppp-: ppp-out1: initializing modem... 
03:20:16 async,ppp,info ppp-out1: dialing out... 
03:20:16 async,ppp,info ppp-: ppp-out1: dialing out... 
03:20:16 async,ppp,debug ppp-: ppp-out1: PPP connected 
03:20:16 async,ppp,debug ppp-: ppp-out1: LCP lowerup 
03:20:16 async,ppp,debug,packet ppp-: ppp-out1: sent LCP ConfReq id=0xb 
03:20:16 async,ppp,debug,packet ppp-:    <magic 0x2eb141f2> 
03:20:16 async,ppp,debug,packet ppp-:    <pcomp> 
03:20:16 async,ppp,debug,packet ppp-:    <accomp> 
03:20:16 async,ppp,debug ppp-: ppp-out1: LCP open 
03:20:55 async,ppp,debug ppp-: ppp-out1: LCP timer 
03:20:55 async,ppp,debug,packet ppp-: ppp-out1: sent LCP ConfReq id=0xc 
03:20:55 async,ppp,debug,packet ppp-:    <magic 0x2eb141f2> 
03:20:55 async,ppp,debug,packet ppp-:    <pcomp> 
03:20:55 async,ppp,debug,packet ppp-:    <accomp> 
03:21:57 async,ppp,debug ppp-: ppp-out1: LCP timer 
03:21:57 async,ppp,debug,packet ppp-: ppp-out1: sent LCP ConfReq id=0xd 
03:21:57 async,ppp,debug,packet ppp-:    <magic 0x2eb141f2> 
03:21:57 async,ppp,debug,packet ppp-:    <pcomp> 
03:21:57 async,ppp,debug,packet ppp-:    <accomp> 
 
brettm
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Apr 12, 2005 11:19 am

Same Problem

Thu Feb 08, 2007 7:16 pm

Have you found a fix yet, I have the same problem ? (E620+RB230)
 
User avatar
savagedavid
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 310
Joined: Thu Aug 25, 2005 12:58 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Thu Feb 08, 2007 11:05 pm

Apparently you need a very specific init string - which provider are you with?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24420
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Thu May 24, 2007 8:58 am

David, can you please post your solution? Even the very specific init string would help to solve other user problems.
 
User avatar
savagedavid
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 310
Joined: Thu Aug 25, 2005 12:58 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Thu May 24, 2007 4:22 pm

I never did get this to work. It was just out of interest and not a requirement of mine. When I get a chance I will try to get it operational again.
savagedavid
MTCE+T (MikroTik Certified Everything + Trainer)
MikroTik support and training in South Africa
http://www.mikrotiksa.com
david [at] mikrotiksa dot com
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24420
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Wed Jun 06, 2007 8:56 am

We just got it going with LMT (Latvian Mobile Telephone) service.
This is what we used:

Hardware: RB230 + HUAWEI E630 Data Card
Software: RouterOS V3.0beta10 and v2.9.43

When inserted, the card is recognized as USB port, actually, there are
three of them (usb1, usb2, usb3) under the ports list.

LMT requires, that you specify remote IP address 212.93.97.200 for the
ppp connection, therefore we create a new profile:
/ppp profile add name=ppp-LMT remote-address=212.93.97.200
The modem initialization string for HUAWEI is
AT+CGDCONT=1,"IP","internet.lmt.lv" 
and the number to dial is *99***1#, no username and no password.
Therefore we create a ppp-client interface as follows:
/interface ppp-client \
add port=usb1 profile=ppp-LMT dial-command=ATDT phone=*99***1# \
modem-init="AT+CGDCONT=1,\"IP\",\"internet.lmt.lv\"" \
add-default-route=yes use-peer-dns=yes
You get a nice interface, just enable it and go!
/interface ppp-client print
 0 X  name="ppp-out1" max-mtu=1500 max-mru=1500 port=usb1 user=""
      password="" profile=ppp-LMT phone="*99***1#" dial-command="ATDT" 
      modem-init="AT+CGDCONT=1,"IP","internet.lmt.lv"" null-modem=no 
      dial-on-demand=no add-default-route=yes use-peer-dns=yes 
      allow=pap,chap,mschap1,mschap2 
The interface monitor will say status:
/interface ppp-client monitor ppp-out1
status: initializing modem...
status: dialing out...
status: authenticated
status: connected
There is IP address assigned and default route installed:
[admin@LMT-test] > ip address print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 
 #   ADDRESS            NETWORK         BROADCAST       INTERFACE
 0 D 10.42.61.179/32    212.93.97.200   0.0.0.0         ppp-out1
[admin@LMT-test] > ip route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, 
C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme, 
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit 
 #      DST-ADDRESS        PREF-SRC        G GATEWAY         DIS INTER...
 0 AD   0.0.0.0/0                          r 212.93.97.200   1   ppp-out1
 1 ADC  212.93.97.200/32   10.42.61.179                      0   ppp-out1
[admin@LMT-test] >
We were achieving ~770kbps download speeds when the HUAWEI cards
indicator was blue (UMTS), and ~122kbps when green (GPRS). Better
results are if you turn off compression in the ppp profile.
 
User avatar
savagedavid
Trainer
Trainer
Topic Author
Posts: 310
Joined: Thu Aug 25, 2005 12:58 pm
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Wed Jun 06, 2007 10:52 am

I will upgrade my RB230 to beta3 and see if I can achieve similar. Unfortunately tech support from our local cell provider is non-existent, so I am on my own here...
 
simonfishley
just joined
Posts: 17
Joined: Wed Aug 30, 2006 3:59 pm

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Thu Jun 07, 2007 12:09 pm

[quote="normis"]We just got it going with LMT (Latvian Mobile Telephone) service.
This is what we used:

Hardware: RB230 + HUAWEI E630 Data Card
Software: RouterOS V3.0beta10 and v2.9.43


The interface monitor will say status:
/interface ppp-client monitor ppp-out1
status: initializing modem...
status: dialing out...
status: authenticated
status: connected
Hi Normis

I have tried duplicating thyour setup with HUAWEI E630 Data Card + Mikrotik OS running on a PC. I am sometimes able to get the ppp-out1 to show "Link Established" but nothing happens beyond that. Debug log shows (this is after it says Link Established):

10:47:04 async,ppp,debug,packet ppp-out1: sent LCP ConfReq id=0x9
10:47:04 async,ppp,debug,packet <magic 0x327b23c6>
10:47:04 async,ppp,debug,packet <pcomp>
10:47:04 async,ppp,debug,packet <accomp>
10:47:28 async,ppp,debug ppp-out1: LCP timer
10:47:28 async,ppp,debug,packet ppp-out1: sent LCP ConfReq id=0xa
10:47:28 async,ppp,debug,packet <magic 0x327b23c6>
10:47:28 async,ppp,debug,packet <pcomp>
10:47:28 async,ppp,debug,packet <accomp>
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: LCP timer
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: LCP timeout sending ConfReq
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: LCP lowerdown
10:48:05 async,ppp,info ppp-out1: terminating...
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: PPP stopped
10:48:05 async,ppp,info ppp-out1: disconnected
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: CCP lowerdown
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: CCP down event in initial state
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: IPCP lowerdown
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: IPCP down event in initial state
10:48:05 async,ppp,info ppp-out1: initializing...
10:48:05 async,ppp,debug ppp-out1: PPP started
10:48:05 async,ppp,info ppp-out1: reseting link...
10:48:06 async,ppp,info ppp-out1: initializing modem...
10:48:06 async,ppp,info ppp-out1: dialing out...

And it repeats like this until I *reboot* the system - it will only connect once per session. The card works fine in windows so we can rule out a faulty card. I am not 100% sure what the messages in the log mean...

I am not ruling out other config errors and am trying to confirm the INITs and strings with our provider.

My config:

/interface ppp-client print
0 name="ppp-out1" max-mtu=1500 max-mru=1500 port=usb3 user=""
password="" profile=default phone="*99***1#" dial-command="ATDT"
modem-init="AT+CGDCONT=1,"IP","internet"" null-modem=no
dial-on-demand=no add-default-route=yes use-peer-dns=yes
allow=pap,chap,mschap1,mschap2

Any other suggestions u may have in the mean time?

Tthank you
Simon
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24420
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Thu Jun 07, 2007 1:01 pm

it was not very easy to get it going on our side too - even a little mistake, like a missing comma or quote will stop it from working. so better confirm that config with the provider, and only after they say that it's correct, then you can try to debug it
 
sacwireless
newbie
Posts: 33
Joined: Sat May 29, 2004 12:27 am
Location: Sacramento, Ca.
Contact:

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Thu Jun 21, 2007 10:28 am

for those interested, after some scouring around google for some details, here are details for getting a Cingular 3G card connected:

/ppp profile
add name="CINGULAR" only-one=default remote-address=10.64.64.64

/interface ppp-client
add name="UTMS" port=usb1 user="ISP@CINGULARGPRS.COM" password="CINGULAR1" profile=CINGULAR \
phone="*99***1#" dial-command="ATDT" modem-init="AT+CGDCONT=1,"IP","ISP.CINGULAR"" add-default-route=yes \
use-peer-dns=yes

at first i had only configured the ppp-client interface and found that it would constantly disconnect after 1-3 seconds, i later found other posts of users on linux reporting the 10.64.64.64 ip. so based on mikrotik's own 3g network requirement, i opted to try that. bingo!

card used for this was the Sierra Wireless 875 pcmcia card in a RB230 with PCI/PCMCIA adapter(Mobile EVDO/UTMS Dev BOX), speeds are typically 200-400k up and 600k-1m down.

i have been working with the guys @ mikrotik to add support for some of the newer cards out there, lately we have gotten the following working:

Sierra Wireless 595 PCMCIA (Verizon EVDO Rev.A)
Sierra Wireless 875 PCMCIA (Cingular UMTS/HSDPA)
Novatel V740 Express Card w/PCMCIA Adapter (Verizon EVDO Rev.A)

if anyone needs help with configuration advice, let me know!
 
steveloomis
newbie
Posts: 49
Joined: Sat Oct 09, 2004 1:56 am
Location: Oklahoma, USA

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Sun Jun 24, 2007 5:37 am

Could you post more info on setting up the routerboard using the Sierra Wireless 875 card, such as how to get the data to the ethernet ports/wireless card. I have a Soekris 4511 card that does not have a USB port. The serial port 1 recoginizes the card but only goes to 115400 bps. Any Ideas other than using a RB230?
 
sacwireless
newbie
Posts: 33
Joined: Sat May 29, 2004 12:27 am
Location: Sacramento, Ca.
Contact:

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Thu Jun 28, 2007 12:52 am

sorry, guess i was not watching this thread. i have deployed and configured quite a few units initially using the soekris 4511, i just use the RB230 as my dev box. i wish they would come out with a new RB that is smaller than the RB230 and has single pcmcia and 1-2 ethernet, i could sell those all day long.

anyhow, make sure you have the latest ROS 3.0b9 and it should recognize the sierra 875 as a USB device if you do the following:

[admin@MikroTik] > /port print
Flags: I - inactive
# NAME USED-BY BAUD-RATE
0 serial0 Serial Console 9600
1 usb1 PPP <UTMS> 9600
2 usb2 9600
3 usb3 9600

no need to change anything in the port settings, you only see the PPP <UTMS> above since i have it already being used.

the rest is a typical setup for the wireless/lan side of the unit, you can not bridge it to the EVDO/UTMS and get a static ip. it must be configured as a WAN router with NAT/MASQ for the wireless/lan interfaces. let me know if you need help with that part.
 
steveloomis
newbie
Posts: 49
Joined: Sat Oct 09, 2004 1:56 am
Location: Oklahoma, USA

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Sat Jun 30, 2007 7:18 am

I have the Sierra Wireless 875 working in a RB230, however to get it to work I had to delete the Modem init, and when I applied it, it connected. The speeds are very slow, like 120k or so at best. How are you getting 1meg down and 200 to 400k up? I must be missing something. Could you send me a backup file that I can load?

steve@vroomwireless.com

Thanks
 
steveloomis
newbie
Posts: 49
Joined: Sat Oct 09, 2004 1:56 am
Location: Oklahoma, USA

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Sat Jun 30, 2007 9:49 pm

I finally got the modem-init programmed, hoping it would solve the very slow connection speeds. It did not. I will try moving to a very good signal area and see if my problem is a weak signal.

Anything you can recommend would be appreciated in getting the speed faster. In my laptop the card will do 1meg and better depending on traffic on 2G and over 2 meg on 3G if in a 3G area.
 
ispan1
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Aug 07, 2007 12:28 am

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Fri Aug 10, 2007 7:50 pm

On my 230 with 2.9.44 My OLD V620 Verizon card worked with this config and MY NEW Sierra
Wireless 595 Ver A. does NOT WORK NOW?

add name="VZW Card \(415\) 264 4412" max-mtu=1500 max-mru=1500
port=usb1 \
user="4152644412@vzw3g.com" password="vzw" profile=default
phone="#777" \
dial-command="ATDT" modem-init="" null-modem=no dial-on-demand=yes \
add-default-route=yes use-peer-dns=yes
allow=pap,chap,mschap1,mschap2 \
disabled=yes
...



LOGS:

17:21:56 async,ppp,debug VZW Card (415) 264 4412: CCP lowerdown
17:21:56 async,ppp,debug VZW Card (415) 264 4412: CCP down event in initial state
17:21:56 async,ppp,debug VZW Card (415) 264 4412: IPCP lowerdown
17:21:56 async,ppp,debug VZW Card (415) 264 4412: IPCP down event in initial state
17:21:56 async,ppp,info VZW Card (415) 264 4412: initializing...
17:21:56 async,ppp,debug VZW Card (415) 264 4412: PPP started
17:21:56 async,ppp,info VZW Card (415) 264 4412: waiting for packets...
17:21:56 async,ppp,debug VZW Card (415) 264 4412: IPCP demandUp
17:22:10 async,ppp,info VZW Card (415) 264 4412: dialing...
17:22:10 async,ppp,debug VZW Card (415) 264 4412: PPP disconnected <could not acquire serial port>
 
mchapman
just joined
Posts: 5
Joined: Mon Aug 13, 2007 7:30 pm

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Mon Aug 13, 2007 7:37 pm

Hi guys,

Would someone be willing to help me setup a Novatel S720 card for use on Sprint's EVDO network? I am a complete newbie to Microtik and could use the assistance. Also, I don't have the card yet, but it is on the way.

Thanks for any help,

Mike
 
mantha
just joined
Posts: 1
Joined: Fri Oct 05, 2012 2:03 pm

Re: Huawei Mobile Connect Model E620 and ROS 2.9.39

Fri Oct 05, 2012 2:05 pm

How to use Huawei Mobile Partner 3G Modem?

Who is online

Users browsing this forum: CZFan, Hero, ingdaka, MSN [Bot], nwmurphy, SiB and 140 guests