Community discussions

 
MichaelTrip
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Tue Apr 12, 2016 3:39 pm

IPv6 fe80 address get changed on every reboot

Mon Nov 19, 2018 7:26 pm

Hi,

Every time i reboot my RB2011UiAS-2HnD the fe80 ipv6 address changes. I use a bridge interface as my wan interface. How to fix this?
 
sebastia
Long time Member
Long time Member
Posts: 662
Joined: Tue Oct 12, 2010 3:23 am

Re: IPv6 fe80 address get changed on every reboot

Mon Nov 19, 2018 10:16 pm

Hello

fe80 is a link local ip. You should have received a routeable ipv6 from your isp: either static, ra or dhcp. Use that one.
 
MichaelTrip
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Tue Apr 12, 2016 3:39 pm

Re: IPv6 fe80 address get changed on every reboot

Wed Dec 05, 2018 1:21 pm

I have a static route on my router from my ISP that routes a /54 to my Mikrotik. I can only route on my fe80 address, so now i have to change my routes every time my Mikrotik reboots.
 
mducharme
Trainer
Trainer
Posts: 660
Joined: Tue Jul 19, 2016 6:45 pm

Re: IPv6 fe80 address get changed on every reboot

Wed Dec 05, 2018 1:22 pm

I have a static route on my router from my ISP that routes a /54 to my Mikrotik. I can only route on my fe80 address, so now i have to change my routes every time my Mikrotik reboots.
Manually set the MAC on the bridge interface, then the fe80 address should not change. The fe80 address is derived from the MAC address, so your bridge MAC must be changing, otherwise the fe80 would not change.
 
MichaelTrip
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Tue Apr 12, 2016 3:39 pm

Re: IPv6 fe80 address get changed on every reboot

Wed Dec 05, 2018 2:28 pm

I have a static route on my router from my ISP that routes a /54 to my Mikrotik. I can only route on my fe80 address, so now i have to change my routes every time my Mikrotik reboots.
Manually set the MAC on the bridge interface, then the fe80 address should not change. The fe80 address is derived from the MAC address, so your bridge MAC must be changing, otherwise the fe80 would not change.
Thanks for your answer. That seems to work!

Who is online

Users browsing this forum: rimelis and 51 guests