Community discussions

 
Redmor
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Wed May 31, 2017 7:40 pm
Location: Italy

6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Fri Dec 21, 2018 10:11 pm

Something that MikroTik forgot to write in changelog that is more important than everything else:
If you had set a country and use frequency mode superchannel, updating to 6.43.8 will set regulatory domain.
What does this mean? If you don't use frequencies in default scanlist, you are going to lose stations.
Set country to no_country_set before upgrading.

P.S. Thank you MikroTik, instead of TDMA REAL improvements or a new Dude, a present that is a pain in the a*s.
ImageImage
 
filipelias
just joined
Posts: 8
Joined: Sat Jan 06, 2018 9:44 pm

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Fri Dec 21, 2018 10:54 pm

This can't be real!

Odesláno z mého XT1635-02 pomocí Tapatalk

 
User avatar
petrb
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 95
Joined: Thu Jan 26, 2017 4:17 pm

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Fri Dec 21, 2018 10:59 pm

Yes, this is real. :( omg .... where are you going MikroTik ... highway to hell
Did you read manual? .... What? .... Read the manual.
 
hapi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 222
Joined: Fri Mar 11, 2011 11:21 am
Location: Czech Republic

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Fri Dec 21, 2018 11:12 pm

true... true
 
r00t
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 139
Joined: Tue Nov 28, 2017 2:14 am

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Fri Dec 21, 2018 11:57 pm

thanks for heads up... it would really suck to upgrade now before Christmas to this version and break everything
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2836
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Sat Dec 22, 2018 12:45 am

I was going to believe the OP due to his credentials at the bottom of the post but then I saw he was from Italy, and had second thoughts, probably steering his ferrari with his left foot while checking out his WINBOX connection with his Iphone 10 in one hand and drinking wine out of the bottle in the other hand :-)
Just kidding, just would love to be in Italy with such minor problems. Merry Christmas or whatever holiday you take part in this time of the year!

Thanks for the heads up!
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
Redmor
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Wed May 31, 2017 7:40 pm
Location: Italy

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Sat Dec 22, 2018 2:56 am

I was going to believe the OP due to his credentials at the bottom of the post but then I saw he was from Italy, and had second thoughts, probably steering his ferrari with his left foot while checking out his WINBOX connection with his Iphone 10 in one hand and drinking wine out of the bottle in the other hand :-)
Just kidding, just would love to be in Italy with such minor problems. Merry Christmas or whatever holiday you take part in this time of the year!

Thanks for the heads up!
You call it a minor problem? Probably you aren't using MikroTik for wireless
ImageImage
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2836
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Sat Dec 22, 2018 2:58 am

Well I do have two CapACs, but I am holding off upgrading until mikrotik responds. Thats why I said Thanks!!!
I fear they are already into the schnapps because they have not responded. :-(
Although Normis should not be in his temporary red shelter (I mean car) intoxicated. :-)
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
Redmor
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Wed May 31, 2017 7:40 pm
Location: Italy

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Sat Dec 22, 2018 3:04 am

Well I do have two CapACs, but I am holding off upgrading until mikrotik responds. Thats why I said Thanks!!!
I fear they are already into the schnapps because they have not responded. :-(
You can always remove country before update, I'm not worried about this decision, but at least it should be written somewhere in changelog: "Disabled superchannel for countries, only regulatory domain for them".
ImageImage
 
anav
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2836
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:28 pm
Location: Nova Scotia, Canada

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Sat Dec 22, 2018 3:09 am

I am very unfancy with wireless with only two capACs I do not even use capsman.
Also each one has
wlan1 = 2.4ghz for smart devices
wlan2 = 5AC for a. home wifi and b. (virtual) VWLAN for guest wifi

In both 2ghz cases on vlan
In both virtual VWLAN cases on vlan

Not sure if upgrade will affect them as I have no idea what superchannel is??
Canada has limitations on 2.4ghz for example. My AC is using Ceee 20/40/80
I'd rather manage rats than software. Follow my advice at your own risk! (Sob & mkx forced me to write that!)
 
Redmor
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 248
Joined: Wed May 31, 2017 7:40 pm
Location: Italy

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Sat Dec 22, 2018 3:26 am

I am very unfancy with wireless with only two capACs I do not even use capsman.
Also each one has
wlan1 = 2.4ghz for smart devices
wlan2 = 5AC for a. home wifi and b. (virtual) VWLAN for guest wifi

In both 2ghz cases on vlan
In both virtual VWLAN cases on vlan

Not sure if upgrade will affect them as I have no idea what superchannel is??
Canada has limitations on 2.4ghz for example. My AC is using Ceee 20/40/80
It's Frequency Mode in wlan settings, you can upgrade without problems because you don't use superchannel for Wi-Fi (phones and PCs won't connect).
You're using regulatory domain, I'm 99% sure.
You would have problems after upgrading if you have antennas on towers connected to other antennas, no need to worry for indoor APs.
ImageImage
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23998
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: 6.43.8 UPDATE ALERT READ BEFORE UPDATE

Sat Dec 22, 2018 1:23 pm

Using "country" means you want to folow regulatory domain restrictions.
Using Superchannel is exactly the opposite.

Why would you want both at the same time? "Country" setting was always meant to limit your frequencies and power, to follow country regulations (law).
No answer to your question? How to write posts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 40 guests