Community discussions

 
kingkk110
just joined
Topic Author
Posts: 8
Joined: Fri Jun 28, 2019 1:33 pm

vlan and bridge forward traffic to wds interfaces

Mon Aug 05, 2019 6:32 pm

Hello

I have a network with 3 vlans and using wireless WDS.
I have an omnitik which has the following configuration:
/interface bridge
add name=bridge-vlan20 protocol-mode=none
add name=bridge1 protocol-mode=none
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=5ghz-onlyn disabled=no frequency=5025 frequency-mode=superchannel \
    ht-basic-mcs=mcs-0 ht-supported-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6 mode=ap-bridge \
    radio-name=ZN-SQHP-5-1 rate-set=configured scan-list=5025 ssid=ZN-SQHP-5-1 wds-default-bridge=bridge1 \
    wds-mode=dynamic
/interface wireless wds
add disabled=no master-interface=wlan1 name="xx" wds-address=CC:2D:xxxxxxx
add disabled=no master-interface=wlan1 name="xx" wds-address=CC:2D:xxxxxxx
add disabled=no master-interface=wlan1 name="xx" wds-address=74:4D:xxxxxxx
add disabled=no master-interface=wlan1 name="xx" wds-address=CC:2D:xxxxxxx
add disabled=no master-interface=wlan1 name="xx" wds-address=64:D1:xxxxxxx
/interface vlan
add interface=bridge1 name=vlan20 vlan-id=20
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" mode=dynamic-keys \
    supplicant-identity=MikroTik
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] html-directory=flash/hotspot
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether1
add bridge=bridge1 interface=ether2
add bridge=bridge1 interface=ether3
add bridge=bridge1 interface=ether4
add bridge=bridge1 interface=wlan1
add bridge=bridge-vlan20 interface=ether5
add bridge=bridge-vlan20 interface=vlan20
/ip address
add address=172.16.14.10/24 interface=bridge1 network=172.16.14.0
/system identity
set name=ZN-O-5-1
/tool graphing interface
add
I did this because I want to the wlan to stay as a trunk and only ether 5 to be in vlan20.

i am having a problem when the interface 5 which is in vlan 20 is sending or receiving data this data bandwidth is shown on all wds interfaces for example if this interface uses 4 mega bandwidth each wds interface will have 4 mega bandwidth and the wlan interface will reach 20 mega in the tx.
if i disable the ether5 all wds will work fine.

please can you help me what is the reason? May I miss-configure something?

Thanks
 
User avatar
sebastia
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1790
Joined: Tue Oct 12, 2010 3:23 am
Location: Antwerp, BE

Re: vlan and bridge forward traffic to wds interfaces

Tue Aug 06, 2019 12:50 am

Hey

your vlan20 is "hosted" by bridge1, with all of it's interfaces. So any traffic over ether5 / vlan20 will be propagated to all possible participants.

The config seems to be pre 6.41, right? Upgrade to post 6.41+ and depending on switch chip capabilities use brdige vlan or switch vlan filtering.
 
kingkk110
just joined
Topic Author
Posts: 8
Joined: Fri Jun 28, 2019 1:33 pm

Re: vlan and bridge forward traffic to wds interfaces

Tue Aug 06, 2019 11:58 am

hello

No the config is done on 6.43.14.
Can you show how it can be done by
switch chip capabilities use brdige vlan or switch vlan filtering.
Thanks
 
User avatar
sebastia
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1790
Joined: Tue Oct 12, 2010 3:23 am
Location: Antwerp, BE

Re: vlan and bridge forward traffic to wds interfaces

Wed Aug 07, 2019 3:30 pm

Have a look at this thread for general info: viewtopic.php?f=13&t=143620
and this wiki for switch based: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S ... p_Examples
 
kingkk110
just joined
Topic Author
Posts: 8
Joined: Fri Jun 28, 2019 1:33 pm

Re: vlan and bridge forward traffic to wds interfaces

Fri Aug 09, 2019 4:15 pm

Have a look at this thread for general info: viewtopic.php?f=13&t=143620
and this wiki for switch based: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S ... p_Examples
You mean If I use this below according to the setup examples in the 1st link, I can make all ports as trunks except ether5 will be in vlan20. Right?
/interface ethernet switch vlan
add ports=ether1,ether2,ether3,ether4 switch=switch1 vlan-id=10
add ports=ether1,ether2,ether3,ether4 switch=switch1 vlan-id=11
add ports=ether1,ether2,ether3,ether4,ether5 switch=switch1 vlan-id=20
/interface ethernet switch port
set ether1 vlan-mode=secure vlan-header=add-if-missing
set ether2 vlan-mode=secure vlan-header=add-if-missing
set ether3 vlan-mode=secure vlan-header=add-if-missing
set ether4 vlan-mode=secure vlan-header=add-if-missing
set ether5 vlan-mode=secure vlan-header=always-strip default-vlan-id=20
 
User avatar
sebastia
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1790
Joined: Tue Oct 12, 2010 3:23 am
Location: Antwerp, BE

Re: vlan and bridge forward traffic to wds interfaces

Sat Aug 10, 2019 4:29 am

Don't know about the other vlans, but 20 should be carried only over ether5 + cpu, so
# only to cpu & ether5
/interface ethernet switch vlan
add ports=ether5,switch1-cpu switch=switch1 vlan-id=20

# add cpu port info
/interface ethernet switch port
set switch1-cpu vlan-header=leave-as-is vlan-mode=secure
All that assuming you have vlan filtering in hardware capable switch chip

Who is online

Users browsing this forum: MSN [Bot] and 143 guests