Community discussions

 
paintballer4lfe
just joined
Topic Author
Posts: 11
Joined: Tue Dec 06, 2016 5:10 pm

SSTP No Default Gateway - Setup for gateway

Sat Aug 31, 2019 12:30 am

So i'm very new to VPN's with Mikrotik so i'm sorry if something doesn't seem obvious to me about this config.

Here is my profile
Image
(vpn-pool is 10.11.10.1/24)

Here is secret (only 1 user)
Image

here is my SSTP server config
Image

This works fine connection wise but when the windows client connects it gets no default route which i don't know much about the RouterOS system to know why it isn't issuing a default route to the client. The client gets a valid pool address.
Image

I followed the Wiki on Server example since this is a fairly simple setup but i can only get to 10.11.10.1 while connected to the VPN and nothing more. I'm at a loss as to why i'm receiving no default route during the VPN connection.
 
McSee
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Tue Feb 26, 2019 12:49 pm

Re: SSTP No Default Gateway - Setup for gateway  [SOLVED]

Mon Sep 02, 2019 9:38 pm

Routes in PPP Secret are not for clients (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:P ... operties_2), it makes no sense to put local IP there.
Currently RouterOS can push routes only to IKEv2 VPN clients.

But you still can have default and class based routes added by Windows VPN client itself (pic below).
SSTP_def_routes.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
paintballer4lfe
just joined
Topic Author
Posts: 11
Joined: Tue Dec 06, 2016 5:10 pm

Re: SSTP No Default Gateway - Setup for gateway

Tue Sep 03, 2019 2:08 am

Routes in PPP Secret are not for clients (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:P ... operties_2), it makes no sense to put local IP there.
Currently RouterOS can push routes only to IKEv2 VPN clients.

But you still can have default and class based routes added by Windows VPN client itself (pic below).SSTP_def_routes.png
I followed this example since this is my exact setup for SSTP basically -> https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... n_Examples

I have my windows client to use using default route on remote network unless that is supposed to be disabled but i want to access subnets on my remote gateway.
 
paintballer4lfe
just joined
Topic Author
Posts: 11
Joined: Tue Dec 06, 2016 5:10 pm

Re: SSTP No Default Gateway - Setup for gateway

Tue Sep 03, 2019 2:31 am

Update: I disabled that setting and it actually works perfect thank you!!

I've only used ASA's for VPN's using the Anyconnect clients so this was a learning experience indeed lol.

Who is online

Users browsing this forum: belits17 and 124 guests