Community discussions

MUM Europe 2020
 
Marktime87
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Sat Feb 25, 2017 11:49 am

6 LAN over 3 WAN

Thu Jan 09, 2020 11:20 am

Hi Guys

I'm at the limit of my knowledge here. I've successfully done a 2 LAN over 2 WAN setup in the past but I'm struggling to get 6 LAN over 3 WAN working. The goal setup goes like this:

LAN 1, LAN 2, LAN 3 -> WAN 1

LAN 4, LAN 5 -> WAN 2

LAN 6 -> WAN 3

WAN 1 is a static IP - Working.
WAN 2 and 3 are running on PPPoE clients and both are working.

All Vlans are setup with tags, gateway, dhcp etc and are tested working if I tag WiFi networks and switch ports further into the network (Unifi equipment)
All WAN's have masquerade rule set.

I've tried to follow the mikrotik wiki and various forum posts using mangle rules and adding marks to routes with no success. It's possible that traffic may have been leaving through the correct WAN but I kept getting the same public IP on any devices I tested.

I don't have a config to export unfortunately as after wasting nearly a day on it I rage quit and wiped the router -_-

Any help with this would be awesome. Thanks!
 
Sob
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5031
Joined: Mon Apr 20, 2009 9:11 pm

Re: 6 LAN over 3 WAN

Thu Jan 09, 2020 4:37 pm

If you can do 2/2, what's different with 6/3? It's the same principle. If it's too big jump, then start with 3/2. :D No, seriously, I don't know what to tell you. Too bad you wiped the non-working config, it could show what you're doing wrong.
People who quote full posts should be spanked with ethernet cable. Some exceptions for multi-topic threads may apply. Not intended as incentive for masochists.
 
Marktime87
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Sat Feb 25, 2017 11:49 am

Re: 6 LAN over 3 WAN

Sun Jan 12, 2020 5:35 pm

I'm actually having trouble replicating even 2 over 2 right now. I'm just messing about with it in-between installing the infrastructure on the site so I'll get a useable config pasted here soon.
 
Marktime87
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Sat Feb 25, 2017 11:49 am

Re: 6 LAN over 3 WAN

Tue Jan 14, 2020 12:28 pm

I found the problem. I had put the ether interfaces in a WAN list instead of the PPPoE interfaces so the other 2 lines weren't masquerading properly.

All I did from there was:
chain=prerouting action=mark-routing new-routing-mark=Workshop 
      passthrough=yes src-address=192.168.13.0/24 log=no log-prefix=""
Then I just manually added a route with the desired WAN interface as the gateway and added the routing mark.

Just want to double check; Is that All I need to do? When I run a speed test I see the traffic going through the WAN interface I want it to, both upstream and down.
 
Sob
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5031
Joined: Mon Apr 20, 2009 9:11 pm

Re: 6 LAN over 3 WAN

Wed Jan 15, 2020 9:38 pm

It's impossible to know what else you have configured, but it sounds like this could be it.
People who quote full posts should be spanked with ethernet cable. Some exceptions for multi-topic threads may apply. Not intended as incentive for masochists.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 147 guests