Community discussions

MikroTik App
 
Alitza
just joined
Topic Author
Posts: 1
Joined: Sat Jan 11, 2020 3:38 am

hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Sat Jan 11, 2020 4:25 am

Hello

My new Redmi Note 8 Pro phone refuses to connect with my hAP ac2( RBD52G-5HacD2HnD-TC) router in the 5 GHz band, but at the same time normally connects to the other 5 GHz routers from others
manufacturers.

he sees the network but when try to connect nothing happens.

my old phones still connect and work fine.

here log with connection attemps \i enable debug for better info but it not help \
02:49:21 wireless,debug wlan2: 1C:CC:D6:FC:38:3E attempts to associate
02:49:21 wireless,debug wlan2: 1C:CC:D6:FC:38:3E not in local ACL, by default accept
02:49:21 wireless,info 1C:CC:D6:FC:38:3E@wlan2: connected, signal strength -61
02:49:21 wireless,info 1C:CC:D6:FC:38:3E@wlan2: disconnected, received deauth: cla
ss 3 frame received (7)

-
-
-
02:49:45 wireless,debug wlan2: 1C:CC:D6:FC:38:3E attempts to associate
02:49:45 wireless,debug wlan2: reject 1C:CC:D6:FC:38:3E, banned (last failure - re
ceived deauth: class 3 frame received (7))
02:49:45 wireless,debug wlan2: 1C:CC:D6:FC:38:3E attempts to associate
02:49:45 wireless,debug wlan2: reject 1C:CC:D6:FC:38:3E, banned (last failure - re
ceived deauth: class 3 frame received (7))
i tried almst everything with bands, country settings , security etc but it seems they don’t understand each other.
 
User avatar
bpwl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1225
Joined: Mon Apr 08, 2019 1:16 am

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Sun Jan 12, 2020 7:45 pm

Suggestion:

You could try to "forget" that 5GHz SSID in your Redmi Note 8 Pro devce. If it contains the wrong information (e.g. old PSK, encryption mode ...) about this SSID it will try with that information without asking.

I you "forget" the SSID, it will check and ask again.
 
foraster
just joined
Posts: 20
Joined: Tue Oct 01, 2019 5:31 pm

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Tue Mar 17, 2020 11:28 am

Similar problem here, but with a Xiaomi Vacuum disconnecting periodically from a hAP ac2, in this case working in the 2.4GHz band.

I changed some settings (Hw retries, disconnect timeout, On fail retry time) about 14 days ago and it has failed again with a similar behaviour.

Momentary disabling the virtual wireless interface the device connects again, but it is not an acceptable solution for a high end wireless router as mikrotik was supposed to be.
 
foraster
just joined
Posts: 20
Joined: Tue Oct 01, 2019 5:31 pm

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Tue Mar 17, 2020 11:35 am

Let me add some logs for completion:
10:31:13 wireless,debug wlan1.1: 78:11:DC:xx:xx:xx attempts to associate 
10:31:13 wireless,debug wlan1.1: 78:11:DC:xx:xx:xx not in local ACL, by default accept 
10:31:13 wireless,info 78:11:DC:xx:xx:xx@wlan1.1: connected, signal strength -57 
10:31:14 wireless,info 78:11:DC:xx:xx:xx@wlan1.1: disconnected, received deauth: sending station leaving (3) 
10:31:16 wireless,debug wlan1.1: 78:11:DC:xx:xx:xx attempts to associate 
10:31:16 wireless,debug wlan1.1: reject 78:11:DC:xx:xx:xx, banned (last failure - received deauth: sending station leaving (3)) 
10:31:40 wireless,debug wlan1.1: 78:11:DC:xx:xx:xx attempts to associate 
10:31:40 wireless,debug wlan1.1: reject 78:11:DC:xx:xx:xx, banned (last failure - received deauth: sending station leaving (3)) 
10:31:53 wireless,debug wlan1.1: 78:11:DC:xx:xx:xx attempts to associate 
10:31:53 wireless,debug wlan1.1: 78:11:DC:xx:xx:xx not in local ACL, by default accept 
10:31:53 wireless,info 78:11:DC:xx:xx:xx@wlan1.1: connected, signal strength -57 
10:31:55 wireless,info 78:11:DC:xx:xx:xx@wlan1.1: disconnected, received deauth: sending station leaving (3) 
10:31:56 wireless,debug wlan1.1: 78:11:DC:xx:xx:xx attempts to associate 
10:31:56 wireless,debug wlan1.1: reject 78:11:DC:xx:xx:xx, banned (last failure - received deauth: sending station leaving (3))
 
User avatar
bpwl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1225
Joined: Mon Apr 08, 2019 1:16 am

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Tue Mar 17, 2020 12:14 pm

Seems like wrong password/secret. FORGET the SSID in your client device and reconnect. Only then it will ask again for the credentials.
Other possibility is about TKIP versus AES. Some (older) devices only can handle TKIP. AES/WPA2 is needed for high speed however.
 
vclau
just joined
Posts: 1
Joined: Tue Jun 09, 2020 3:42 pm

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Tue Jun 16, 2020 10:20 pm

Hi,
I am experiencing a similar issue. All of a sudden, I can no longer connect my MacBook Pro on the 5 Ghz WiFi. I changed the SSID with no avail. The behaviour is either bad password or it eventually allows me to connect but I have no internet connection.
The logs say more things:
1. Disconnected, received deauth: authentication not valid (2)
2. Disconnected, extensive data loss
Looking at the DHCP server config, it appears that although a static IP outside the DHCP server pool was assigned, for some reason, it keeps on waiting to bind, while I have another instance running, with an IP assigned from the DHCP pool.

Any thoughts on this?
 
acn
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Oct 06, 2020 9:45 pm

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Fri Dec 25, 2020 8:42 pm

Hi,
Same problem on new smart phone.
Any ideas?

Tried forgetting the connection on phone multiple times and adding device to mikrotik access list. Last step is not necessary because I have set up "default authenticate" in wireless settings.
Phone connects OK to other routers on 5GHz. It is also not a problem with signal strenth, 5GHz is not crowded and phone is about 1 meter from the AP :-)

Debug log:
Dec 25 19:05:47 _gateway wireless,debug wlan2: xx:xx:xx:xx:xx:xx attempts to associate
Dec 25 19:05:47 _gateway wireless,debug wlan2: xx:xx:xx:xx:xx:xx in local ACL, accept
Dec 25 19:05:47 _gateway wireless,info xx:xx:xx:xx:xx:xx@wlan2: connected, signal strength -39
Dec 25 19:05:47 _gateway wireless,info xx:xx:xx:xx:xx:xx@wlan2: disconnected, received deauth: class 3 frame received (7)
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: xx:xx:xx:xx:xx:xx attempts to associate
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: reject xx:xx:xx:xx:xx:xx, banned (last failure - received deauth: class 3 frame received (7))
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: xx:xx:xx:xx:xx:xx attempts to associate
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: reject xx:xx:xx:xx:xx:xx, banned (last failure - received deauth: class 3 frame received (7))
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: xx:xx:xx:xx:xx:xx attempts to associate
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: reject xx:xx:xx:xx:xx:xx, banned (last failure - received deauth: class 3 frame received (7))
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: xx:xx:xx:xx:xx:xx attempts to associate
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan2: reject xx:xx:xx:xx:xx:xx, banned (last failure - received deauth: class 3 frame received (7))
...
Switched to 2.4GHz, phone connects immediately:
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan1: xx:xx:xx:xx:xx:xx attempts to associate
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,debug wlan1: xx:xx:xx:xx:xx:xx not in local ACL, by default accept
Dec 25 19:05:54 _gateway wireless,info xx:xx:xx:xx:xx:xx@wlan1: connected, signal strength -25
Last edited by acn on Wed Jan 06, 2021 12:36 pm, edited 2 times in total.
 
doruneda
just joined
Posts: 3
Joined: Mon Jan 04, 2021 1:51 am

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Mon Jan 04, 2021 2:04 am

Did anyone found a solution for this?
It seems to me there is some compatibility issue with these Xiaome phones and this routerboard.

I've just purchased 2 x Xiaomi Redmi Note 8 Pro smartphones and neither can connect to my 5Ghz Wi-Fi.
I'm have been using HAP AC2 for quite a while now with no issue.
All other devices can connect with no issue to the 5GHz network, except these two devices.

This is not a matter of changed auth method or keys as they are new and existing devices work fine.
2.4GHz network works fine also for these two.
I've tried changing the channel, but I really don't have any idea what else to change, as the settings work fine with other devices.
From log:
wlan2: connected, signal strength -54
wlan2: disconnected, received deauth: class 3 frame received (7)
 
doruneda
just joined
Posts: 3
Joined: Mon Jan 04, 2021 1:51 am

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Mon Jan 04, 2021 3:40 am

After some additional digging I seem to have found a working solution, to connect to my 5GHz network.
Unfortunately the Xiaomi devices seems to cause strange situations when it comes to Wi-Fi and Bluetooth.

My Xiaomi Redmi Note 8 Pro connected to the 5GHz network only after I activated Bluetooth.
I'm really puzzled on how this bug is this even possible, but I guess I'm in a less worse situation compared to other Xiaomi users with other devices.

For anyone reading:
This is most likely not a universal solution:
The solution I found is working for my Xiaomi Redmi Note 8 Pro.
Other users mentioned they have to actually turn off Bluetooth.
It might be their issue is related to 2.4GHz Wi-Fi, which seem to have some conflict with Bluetooth, which is in the same frequency range.
 
acn
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Oct 06, 2020 9:45 pm

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Tue Jan 05, 2021 11:57 am

Interesting.
My wife also has a chinese phone: Realme 6, this is some Oppo brand.
I will try the bluetooth trick and report back if it works.
It was strange that the phone suddenly started connecting for a day or two and is then disconnecting again.
Connected fine during the day but would disconnect at night, some kind of power saving feature I think.
The phone would wake up at regular intervals in 1 or 2 hours and try to connect but would fail every time.
I noticed that the phone does connect fine to my tp-link AP.
So is this a mikrotik problem or the chinese phone manufacturers?
Last edited by acn on Wed Jan 06, 2021 12:37 pm, edited 2 times in total.
 
User avatar
bpwl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1225
Joined: Mon Apr 08, 2019 1:16 am

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Tue Jan 05, 2021 2:55 pm

wlan2: disconnected, received deauth: class 3 frame received (7)
https://aboutcher.co.uk/2012/07/linux-w ... son-codes/
7 Class 3 frame received from nonassociated STA Client attempted to transfer data before it was associated.
 
doruneda
just joined
Posts: 3
Joined: Mon Jan 04, 2021 1:51 am

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Sun Jan 10, 2021 3:23 pm

wlan2: disconnected, received deauth: class 3 frame received (7)
https://aboutcher.co.uk/2012/07/linux-w ... son-codes/
7 Class 3 frame received from nonassociated STA Client attempted to transfer data before it was associated.
Thank you.
Unfortunately this issue disappears when I activate bluetooth on the phone. As Xiaomi have a long history of Wi-Fi and bluetooth conflict issues... I can directly suspect Xiaomi's bugs.
 
acn
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Oct 06, 2020 9:45 pm

Re: hAP ac2 5Ghz wireless connection problem.

Sun Jan 10, 2021 3:56 pm

@doruneda
Is your phone also based on MTK Helio G90T chipset?
I can confirm that Oppo/Realme 6 connects fine to hap ac2 5GHz only with bluetooth turned on.
Probably some strange bug in phone firmware. MTK is known for closed source and lack of support.
We had 3 xiaomi phones before (all with Qualcomm SOC) and zero problems with wireless.

Did you try connecting to other AP, besides mikrotik?
My wife's phone seems to connect without a problem to tp-link AP.

Who is online

Users browsing this forum: ak4020, alexsec, giannici, Google [Bot], sindy and 166 guests